Den administrerende direktør for DSV, Jens Bjørn Andersen, er netop blevet kåret til Årets Leder 2023.
Ifølge Ledernes administrerende direktør, Bodil Nordestgaard Ismiris, er Jens Bjørn Andersen en ’rollemodel’ og ’en leder af en helt ekstraordinær støbning’.
»God ledelse spiller på hele klaviaturet. Fra det anerkendende blik og den rigtige beslutning i et splitsekund – til det lange seje træk med velvalgte strategier og evnen til at eksekvere på modige og ambitiøse mål. Kun de allerdygtigste mestrer det hele. Du er en af dem,« lød det i vindertalen til Årets Leder 2023.
Jens Bjørn Andersen blev CEO i DSV helt tilbage i 2008. Siden da har han formået at øge omsætningen i DSV fra 37 til 236 milliarder, aktien er i samme periode steget med langt over 1.000 procent, og DSV har i dag 75.000 medarbejdere i mere end 80 lande.
»De tal taler for sig selv,« lød det fra Bodil Nordestgaard Ismiris, der fremhævede, at DSV under Jens Bjørn Andersens ledelse er vokset til en af verdens største logistikkoncerner ’med et ultrastærkt koncept, som det er lykkedes at skalere, og med nogle enestående økonomiske resultater til følge’.
Da årets jury nominererede Jens Bjørn Andersen til Året Leder, blev Bodil Nordestgaard Ismiris spurgt, hvordan Lederne, der arbejder for at udbrede bæredygtig ledelse, kan hylde en leder fra ’en kulsort branche’.
»Det skal jeg sige jer,« lød svaret på spørgsmålet i vindertalen: »Vi er ikke i mål, før alle er i mål. Og det er store virksomheder, der kan lave store bæredygtige aftryk – og virkelig rykke noget i verden. Du er netop leder i en af de rigtigt tunge brancher, men også en helt uundværlig branche – verdens varer skal jo transporteres – og derfor er det helt afgørende, at du har valgt, at I skal gå forrest og sætte ambitiøse mål for den grønne omstilling. Og det er jeg sikker på, at DSV nok skal blive holdt op på.«
I vindertalen adresserede Bodil Nordestgaard Ismiris også, at DSV for nylig er blevet kritiseret for en bebudet milliardinvestering i logistikken til en CO2-neutral fremtidsby i Saudi-Arabien. Men bæredygtig ledelse er fyldt med dilemmaer, og det er ikke altid tydeligt – især ikke for udenforstående – hvad der er det rigtige, fastslog hun.
»Må man den slags? Må man gøre forretning med nogen, vi ikke deler værdier med? Ja, mener vi i juryen. Vi ledere kan ikke for alvor ændre verden i en positiv retning ved kun at samarbejde med dem, vi er enige med – dem der ligner os selv. Vi er nødt til at være til stede også der, hvor værdier og meninger brydes og hvor vi ikke kun eksporterer gode danske produkter, men også vores værdier,« sagde Bodil Nordestgaard Ismiris og tilføjede:
»Store virksomheder kan gøre en verden til forskel, hvis deres ledere træffer de rette valg.«
Afslutningsvist fremhævede Bodil Nordestgaard Ismiris, at Jens Bjørn Andersen, der til september næste år overlader posten til Jens H. Lund, gennem hele sin lange, flotte karriere har bevist, at han er ’i stand at holde fast’.
»Med talent og med hårdt arbejde har du lært ledelsesgerningen fra bunden og dygtiggjort dig i alle dens facetter. Du har lagt strategierne og eksekveret dem som ingen andre. Du har fintunet din organisation og truffet de svære valg. Og du har vist en beundringsværdig stamina, dedikation og loyalitet,« lød det i talen til Årets Leder 2023.
Jens Bjørn Andersen er den 22. modtager af Årets Leder-prisen. De tre andre nominerede i år var Jakob Riis, CEO i Falck, Katrine Winding, direktør i Erhvervsstyrelsen og Marie Storkholm, der er cheflæge på afdelingen for Kvindesygdomme, Fertilitet og Fødsler på Horsens Regionshospital.