Hvorfor skal en leder tro på sig selv?
»En leder skal tro på sig selv, fordi andre skal tro på lederen. Selvværd er ikke at sige, at jeg er perfekt til at løse den opgave, jeg har som leder. Men jeg synes, jeg er et menneske, som er villig til at sætte alt ind på at gøre det, og jeg tror på, at jeg kan. Det smitter af på andre mennesker. Så kan de også mærke, at der er plads til, at det ikke er perfekt eller godt nok fra dag et, men at man kan blive stadig bedre til det, fordi man tror på, at det kan jeg faktisk godt. At tro på sig selv som leder er også at tro på den opgave, som man har. Og hvis du ikke selv tror på projektet, hvordan kan du så få nogle andre til at tro på det? Og modsat positivt: Hvis du tror på det, jamen så kommer folk også ombord, for så kan de mærke din passion. Så kan de mærke, at det er det, hun vil, og så skal de nok komme med.«
Hvad er dit råd til unge, der vil være ledere?
»Det er at lade være med at tænke for meget på det, som de vil gerne vil opnå, og i stedet finde ud af, hvad det er for nogle opgaver, de gerne vil løse, og hvordan de kan komme hen til det. Hvis man har sat kurs efter noget, der ligger langt ude i fremtiden, er risikoen jo, at de forskellige skridt derhen, måske ikke er det, man rigtig gerne vil. Og hvad nu, hvis målet opløser sig, når man har taget alle de skridt, som man egentlig ikke rigtig gad? Jeg tror, man udvikler sig til en god leder, hvis man er passioneret omkring det, man gør lige nu. Fordi så udvikler man sig selv, og andre har måske set det, og tænkt: ’Hmm, måske kan hun et eller andet?’.«
Hvad tror du AI kommer til at betyde for ledere?
»Jeg tror, at kunstig intelligens kan komme til at ændre meget i ledelsesopgaven. Både fordi der vil være ledelsesopgaver, som kunstig intelligens vil tage sig af; ledelsesopgaver, hvor beslutningsgrundlaget er genereret af kunstig intelligens. Der vil også være opposition mod kunstig intelligens, som skal håndteres, for at man kan høste nogle af de produktivitetsfordele, der ligger ved at bruge kunstig intelligens. Så man kan befinde sig i en situation, hvor man både oplever en delvis underminering af ledelsesopgaven, en støtte i ledelsesopgaven og en konfrontation af ledelsesopgaven. Der er ikke fundet nogen ny balance endnu. Jeg håber, der går lidt tid, før vi får os arbejdet ind på det. Fordi det, der er helt afgørende, det er, at kunstig intelligens er en tjener i vores arbejdsliv og i vores ledelsesopgaver. Ledelse er stadig er i sin grundessens relationen mellem mennesker. Og der kan teknologi kun støtte. Den kan efter min mening aldrig få lov til at tage over.«
Foto: Christian Als