Carsten Egeriis smiler
»Alle har stærke og svage sider, noget de er nervøse for, eller noget, der holder dem tilbage. Jeg tror kun, at det gør relationerne og tilliden stærkere, hvis du er villig til at tale om de ting,« fortæller adm. direktør i Danske Bank, Carsten Egeriis, nomineret til Årets Leder 2024. Foto: Christian Als
NOMINERET TIL ÅRETS LEDER 2024

Carsten Egeriis: »Som topleder bliver du nødt til at vise noget skrøbelighed«

Fortalt til Bjørn Lambek
15. august 2024

Han har som CEO i Danske Bank indført en mere moderne og åben kultur og er godt i gang med at genopbygge tilliden blandt kunder og medarbejdere. Derfor er Carsten Egeriis nomineret til Årets Leder 2024.

Gå til Action card

Jeg var seriøst i tvivl, om jeg skulle sige ja til jobbet som CEO i Danske Bank for tre år siden. Medarbejdertilfredsheden var ikke særligt god, kundetilfredsheden var dykket, aktieprisen lå et rigtigt dårligt sted, og det samme gjorde mediebilledet og tilliden fra aktionærerne. Danske Bank stod på alle måder på en brændende platform. I sidste ende kunne jeg ikke sige nej til tilbuddet om at gøre en forskel i Danmarks største bank. Det har jeg ikke fortrudt. Det har været superhårdt, men også superspændende, og selv om vi ikke er nået i mål endnu, er Danske Bank et meget bedre sted i dag.


Tilmeld dig Ledelsens Dag 2025

Tilmeld dig, så er du sikret en billet til at live-streame Danmarks største digitale event for ledere. Det koster ikke en krone.

Fordi vi havde Estland-sagen (hvidvaskskandalen, red.) hængende over hovedet, gik der et par år, før jeg kunne begynde at sætte en klar retning. Der var ikke rigtig nogen, der gad høre om en ny strategi, så længe vi ikke vidste, hvor stor bøden ville blive, og hvor meget kapital vi ville have tilbage. Det var derfor en kæmpe forløsning, da vi i 2023 præsenterede ’Forward 28’-strategien, der definerer, hvad det er, vi vil som Danske Bank. Vi havde nok lidt tabt forståelsen af, hvorfor vi er her. Og hvorfor går vi egentlig på arbejde? Det har vi fået nogle svar på nu.

En af de vigtigste kulturændringer er, at vi er kommet væk fra det meget hierarkiske, hvor man ikke turde gå ind på chefens kontor og fortælle om en fejl. ’Møgsagerne’ kunne måske være undgået, hvis vi i ledelsen havde været bedre til at lytte til medarbejderne, så vi kunne få adresseret problemerne og lukke dem ned. Men det tager tid at ændre en organisation og en kultur – og måske særligt i en bank. En af mine tidligere chefer sagde, at det tager cirka et år at ændre en organisation. Det tager cirka tre år at ændre resultaterne. Og det kan tage 5-10 år, hvis du virkelig vil ændre kulturen. Jeg er på tredje år som CEO og synes, at vi har gjort en masse i forhold til ledelse, kunder og kultur, og vi er lykkedes med at ændre energien i banken markant, men for mig er det stadig en bog, der er ved at blive skrevet. Og min fornemste opgave er at give banken videre til min efterfølger i bedre stand, end jeg modtog den.

 
CarstenEgeriis001_1920x1280

Carsten Egeriis

Født 1976.

2021- Administrerende direktør, Danske Bank.

2017-2021 Bankdirektør, chef for Group Risk Management, Danske Bank.

2016-2017 Chief Risk Officer, Barclays Bank, London.

2014-2016 Chief Risk Officer, Personal and Corporate Bank, Barclays Bank, London.

2011-2014 Chief Risk Officer, UK and Europe Retail and Business Banking, Barclays Bank, London.

2010-2011 Chief Risk Officer, Global Retail Banking Western Europe, Barclays Bank, London.

2007-2010 Chef for Barclays Group Retail Credit Risk, Barclays Bank, London.

2006-2007 Chef for Retail Credit, International Risk, Barclays Bank, London.

2005-2006 Chief Risk Officer, GE Money Bank Germany, General Electric, Hannover.

2003-2005 Chief Risk Officer og medlem af direktionen, GE Capital, Global Consumer Finance & Fleet Services, General Electric, Lissabon.

2000-2002 Financial Management Program, GE Capital.

Uddannelse
2009 Executive Master of Business Administration - London Business School.

2000 BSc, International Business - Copenhagen Business School.

Fakta om Danske Bank
Danske Bank er Danmarks største bank og finansielle koncern. Bankens rødder går helt tilbage til 1871, da Den Danske Landmandsbank blev grundlagt og gennem årene er banken vokset gennem fusioner med en række lokale og regionale pengeinstitutter. En af de mest vigtige fusioner skete i 1990, da banken fusionerede med Handelsbanken og Provinsbanken.

Danske Bank har i dag over 3,1 millioner privatkunder, over 200.000 mindre og mellemstore erhvervskunder og over 35 procent af de største erhvervskunder i Norden.
Danske Bank har over 20.000 medarbejdere.

Bankens kernemarked er Danmark, Norge, Sverige og Finland, men Danske Bank har også kontorer og tilstedeværelse i blandt andet Litauen og Nordirland.


Foto: Christian Als

Fold ud

I starten som CEO var jeg lidt tilbageholdende med at tage beslutninger. Jeg var meget opmærksom på, om jeg havde alle med, og om alle nu blev glade. Jeg er et andet sted i dag og føler, at jeg hviler mere i de beslutninger, jeg tager, nok fordi jeg har indset, at det er en vigtig del af ledelsesopgaven som CEO, at man kan tage beslutninger, også nogle gange hurtige beslutninger. Selvfølgelig skal man lytte, men nogle gange må man bare tage en beslutning og komme videre.

Du kan ikke connecte rigtigt med folk, hvis du ikke er villig til at give noget af dig selv, og du bliver som topleder nødt til at vise noget skrøbelighed. Alle har stærke og svage sider, noget de er nervøse for, eller noget, der holder dem tilbage. Jeg tror kun, at det gør relationerne og tilliden stærkere, hvis du er villig til at tale om de ting. For mig er det en af nøglerne til at bygge det bedste team og få det bedste ud af mennesker. Jeg har selv en handicappet datter, der er født med en meget alvorlig epilepsi. Det er noget, der fylder rigtig meget for mig, og som har været med til at forme den person, jeg er i dag. Jeg fortæller min ledergruppe, hvis jeg har en dårlig dag og måske er i lidt dårligt humør, fordi min datter har haft et anfald i løbet af natten, og det har været lidt svært om morgenen.

Da jeg var helt lille, drømte jeg om at blive brandmand, nok mest fordi jeg gerne ville køre rundt i de store brandbiler. Som teenager overvejede jeg at blive kemiingeniør, fordi jeg var brændende optaget af at finde ud af, hvordan alting hænger sammen. Da jeg var lille, boede vi en periode i Tokyo, og i sidste ende valgte jeg at lade mig inspirere af min far, der var forretningsmand og rejste rundt over hele verden. Jeg endte med at studere International Business på CBS. Det har jeg bestemt ikke fortrudt.


Carsten Egeriis sidder på en stentrappe

Derfor er Carsten Egeriis nomineret – og sådan er hans reaktion

Juryens begrundelse
»Carsten Egeriis er nomineret som Årets Leder 2024, fordi han på få år har formået at genrejse Danske Banks image og samtidig skabe det bedste økonomiske resultat nogensinde. Han har udvist et ekstraordinært mod og handlekraft.«

»Han har desuden stået i spidsen for en intensiveret indsats for større bæredygtighed – både når det gælder Danske Banks eget CO2-aftryk, og når det gælder finansiering af bæredygtige projekter hos Danske Banks kunder.«

Carsten Egeriis' reaktion
»Når man ser på dem, der har vundet de sidste mange år, er det en kæmpe ære at blive nomineret. For mig afspejler det også, at man forhåbentlig ser, at det er lykkedes at rykke Danske Bank et andet sted hen. Det er nok det, jeg er mest stolt af.«

Foto: Christian Als

Fold ud

Jeg lærte en vigtig lektie om ledelse i mit første lederjob. Jeg var kun 27, da jeg i GE blev sendt til Portugal som Chief Risk Officer og medlem af direktionen dernede. Jeg anede ikke noget om ledelse, og var meget yngre end de 20 mand, jeg var chef for. I starten spurgte jeg tit, om vi ikke skulle tage en hurtig sandwich sammen til frokost, men ret hurtigt ville ingen gå med mig. Heldigvis kom en af de ældre medarbejdere ind til mig og sagde: ’Carsten, du skal forstå, at her i Portugal spiser vi lang frokost, gerne varm mad, og det tager mindst en time. Til gengæld bliver vi gerne lidt længere om aftenen’. Det var bare en lille ting, men lærte mig vigtigheden af, at dine medarbejdere tør sige til, når du er lidt på vildspor.

Mit bedste råd til unge ledere er at være nysgerrige og opsøgende og lære så meget som muligt. Jeg plejer at sige til de unge her i banken, at de skal sætte kaffemøder op med alle dem, de overhovedet kan. Der er ikke nogen, der vil sige nej til at mødes, og det er en god måde at finde ud af, hvad man laver i forskellige dele af banken. Og så skal man passe lidt på med at blive for utålmodig. Jeg køber ikke den der med, at man hver sjette måned skal et nyt sted hen. Jeg køber, at man prøver at vise, at man kan levere noget der, hvor man er, og at man arbejder på at opbygge en dybde i sin viden, som man kan skabe værdi med.


Årets Leder

Årets Leder er Danmarks største og mest prestigefyldte lederpris. Den overrækkes hvert år på Ledelsens Dag og udpeges af en Lederjury bestående af nogle af landets mest erfarne topledere.

Juryen til Årets Leder 2024 består af:

Marianne Kirkegaard, Managing Director, Rhône Group

André Rogaczewski, CEO & Co-founder, Netcompany A/S

Christian Jensby, CEO, Deloitte

Bjarne Corydon, CEO & Editor in chief, Dagbladet Børsen

Eva Zeuthen Bentsen, Direktør, Region Hovedstadens Psykiatri

Pia Søltoft, Forfatter, ledelsescoach, ph.d. og præst

Bodil Nordestgaard Ismiris, Adm. Direktør, Lederne

Fold ud

Jeg er meget bevidst om at finde den rigtige balance i mit arbejdsliv, så hver uge får jeg en oversigt over, hvad jeg bruger min tid på. Jeg har sagt til min sekretær, at jeg helst ikke vil have mere end to aftener om ugen, hvor jeg arbejder; jeg har små børn, jeg gerne vil hjem til. Men jeg kan jo ikke lade være med at tænke på banken hele tiden. Hvad kan vi gøre bedre? Hvordan kan vi rykke os? For nogle måneder siden spurgte min kone mig, hvorfor jeg stadig havde så travlt, nu hvor der var nogenlunde styr på Estland-sagen, strategien m.m. Det måtte jeg lige tænke over, men grunden er jo nok, at vi lever i et utroligt konkurrencepræget marked, og at jeg er superambitiøs og vil gøre Danske Bank til den bedste bank. Det kræver, at jeg fokuserer 100 procent på opgaven. Kunsten er at få energi ud af det, du laver, og også have det så sjovt som overhovedet muligt undervejs.

Min kone fik mig til at prøve yoga i London for snart 10 år siden. Hun var overbevist om, at jeg ikke havde tålmodighed til det, men nu går jeg til yoga en gang om ugen, nogle gange endda lidt mere. Under corona startede jeg med vinterbadning, og jeg kobler også af med løb, men mest af alt ved at komme hjem og læse godnathistorie for børnene.


Action Card

Her er Carsten Egeriis' 5 bedste råd om ledelse

  1. Vær dig selv. Det er vigtigere at være nogen end at se ud af noget, hvis du vil forandre verden.
  2. Lyt dybt og nysgerrigt. Også til dét, der ikke bliver sagt. Og lyt især til dem, der ikke ligner dig selv, og som tænker anderledes.
  3. Luk sårbarheden og tvivlen ind. Så tør andre gøre det samme. Rollemodeller bør både være bevidste om deres evner og begrænsninger, og knytte en følelsesmæssig forbindelse til deres medarbejdere.
  4. Husk, at ledere udvikler sig gennem en læringsproces. Nogle gange lykkes du, andre gange ikke. Det er helt okay.
  5. Husk, at du skaber noget for andre, ikke for dig selv. Saml din organisation om en meningsfuld vision, og byg fremtiden med fokus på helheden.

Relateret indhold

LedelsensDag2024_056-wide
ÅRETS LEDER 2024

Kolleger, chefer og venner tegner et samstemmende billede af Årets Leder 2024: Hun har hele pakken

Ambus' CEO, Britt Meelby Jensen, beskrives som knusende dygtig og ambitiøs, og samtidig lyttende, ordentlig, transparent og sjov – og dermed den helt rigtige modtager af prisen som Årets Leder 2024.
15 min.
Jens Bjørn Andersen sidder på et havemøbel
Sporskifte

Et år efter han blev kåret til Årets Leder, har Jens Bjørn Andersen genopfundet sig selv

Han var en af Danmarks mest succesrige topchefer, men nu giver Årets Leder 2023, Jens Bjørn Andersen, sine erfaringer videre til andre ledere: Sæt klare mål og kommuniker dem grundigt, vær åben, transparent og lyttende – og husk på, at der også skal være et liv udenfor jobbet, lyder nogle af de vigtigste ledelsesråd fra den tidligere DSV-chef.
10 min.
Aarets-Leder_de-nominerede_2024_1920x960-(1)
Ledelsens Dag 2024

Her er de nominerede til Årets Leder 2024

Fire markante ledere fra Ambu, Kræftens Bekæmpelse, Danske Bank og Red Barnet kan løbe med landets fornemste lederpris.
5 min.
Johanne Schmidt-Nielsen står foran en væg på et kontor
Nomineret til årets leder 2024

Johanne Schmidt-Nielsen: »Jeg håber aldrig, at jeg stopper med at tvivle«

Med Johanne Schmidt-Nielsen for bordenden har Red Barnet øget sine indtægter markant og skabt øget fokus på børn og unges rettigheder verden over. Derfor er hun nomineret til Årets Leder 2024.
8 min.
Britt Meelby smiler
NOMINERET TIL ÅRETS LEDER 2024

Britt Meelby Jensen: »Jeg har altid været villig til at være den, der går foran«

Hun er en af landets mest markante virksomhedsledere og har med en formidabel forretningsforståelse og et stigende fokus på bæredygtighed formået at skabe succeser, der anerkendes af både chefkollegaer, medarbejdere og markedet. Derfor er hun nomineret til Årets Leder 2024.
9 min.