Der findes en løsning
Heldigvis er der en løsning! Som enhver nyslået elbilejer ved, så handler det om at holde ind og få strøm på det genopladelige batteri. Allerhelst ved en supercharger, så opholdet er så kort og effektivt som muligt. Sådan en superlader er en hjernepause, og du kan nemt komme i gang.
Du skal bare stoppe op. Også selvom du føler, at du ikke har tid. Faktisk især der, for det er præcis, når du føler dig presset, at behovet er størst. Og så skal du give din hjerne en pause.
Kvaliteten af pausen er vigtigere end længden, og du behøver ikke at være inaktiv. Blot fem minutters kvalitetspause mellem to møder har en målbar effekt på din funktionsevne! Hvad der er den bedste pause for lige præcis dig, skal du nok finde ud af undervejs. Blot du ikke stiller høje krav til din hjerne.
Som leder kan du introducere hjernepauser i din egen arbejdsdag af mange forskellige årsager. Overvej, hvilke af følgende, der appellerer mest til dig:
Stress: Det åbenlyse argument er, at hjernepauser sænker stressniveauet, så du igen bliver i stand til at tænke klart og være nærværende. Du får også en bedre tidsfornemmelse. Pauser i løbet af dagen gør det tilmed sandsynligt, at du får mere overskud til at passe på dig selv efter fyraften med motion, afkobling og tilstrækkelig nattesøvn. Så ruller den gode spiral!
Energi: Hjernepauser bortfejer mental træthed – især hvis du bevæger dig i pausen, laver noget meningsfuldt og er i stand til at glemme arbejdet for en stund. Det kan være med noget så enkelt som en gåtur eller et slag bordfodbold.
Innovation: Det er ofte i pauserne, at din hjerne kan arbejde frit i sit eget tempo, og de gode idéer opstår. Så hjernepauser er helt afgørende for innovation. Dels fordi du kan opnå vigtig indsigt i selve pausen, og dels fordi pausen gør det lettere for dig at koncentrere dig efterfølgende.
Bedre beslutninger: Det er enormt hjernekrævende at tage velovervejede beslutninger. Hvis du er træt, kører du på autopilot, og din hjerne vælger nemme løsninger over svære. Pauser fornyer beslutningskraften.
Produktivitet: Utallige studier viser, at mennesker bliver mere produktive af at holde pauser. De arbejder hurtigere. De laver færre fejl. De har højere moral. De siger mindre op. De leverer højere kvalitet. Nøglen er at indse, at produktivitet i lederjobbet ikke kan måles på hverken antallet af sendte mails eller timer på pinden, men alene på kvaliteten af arbejdet. Så spørg dig selv. Tager du gode beslutninger? Får du værdifulde ideer? Skaber du et frugtbart miljø omkring dig? Eller er det tid til at sætte hjernen i stikkontakten?
Den magiske pausepille
I min nye bog ’Pause Power’ stiller jeg læseren følgende spørgsmål: ”Ville du sige ja, hvis du fik tilbudt en pille, der øjeblikkeligt kunne forbedre din koncentrationsevne og gøre dig mindre stresset? På pakken står endda, at du også kan forvente at blive mere kreativ, tage bedre beslutninger, udvise mere viljestyrke og i det hele taget få mere energi og overskud i dit liv.”
Det lyder naturligvis for godt til at være sandt, og den pille findes da heller ikke. Men du kan opnå den magiske pilles effekt med noget så enkelt som en hjernepause.
Ganske gratis og uden negative bivirkninger.
God fornøjelse.