LederstofdkklummePiaHauge1920x960
Pia Hauge Bentsen er selvstændig ledelsesrådgiver, forfatter og foredragsholder.

Tag dit talent alvorligt. Tag en pause

Pia Hauge Bentsen
23. juli 2024

Din hjerne er som en elbil. Af og til skal den lades op. Især som leder, for jo hurtigere du kører og jo mere op ad bakke eller i modvind, desto oftere skal du lade batteriet op.

Gå til Action card

Måske er dit talent som leder at tage de rigtige beslutninger og fornemme, hvilken vej vinden blæser i verden? Måske er det at få originale ideer og løse problemer på en måde, så alle føler, de har vundet? Eller er det at få vagtplanen til at gå op og holde humøret oppe hos ungarbejderne?

Uanset hvad dit ledelsestalent er, så kræver det med sikkerhed, at du er i stand til at tænke klart.

Men jeg har været igennem den nyeste pauseforskning, og det er desværre veldokumenteret, at din kognitive kapacitet er en begrænset ressource, og uanset hvor intelligent og motiveret du ellers er, så løber du tør for tænkekraft på et tidspunkt, medmindre du løbende er i stand til at give din hjerne de pauser, den har brug for.

Du læste rigtigt: Hvis du vil nå mere, og du vil udfolde dit talent som leder, skal du ikke knokle mere på. Tværtimod. Du skal stoppe op. Og du skal tage en hjernepause, for den genoplader stort set alle dine kognitive funktioner.

I mit arbejde som ledelsesrådgiver taler jeg med ledere på alle niveauer, så jeg ved godt, at du har lyst til at række hånden op og indvende: ”Cool nok. Men det har jeg altså ikke tid til.” Mit svar er simpelt: ”Du har ikke tid til at lade være”.

Pia Hauge

Pia Hauge (cand. mag). er selvstændig ledelsesrådgiver, forfatter og foredragsholder. Tidligere chefrådgiver i DR og underviser på Københavns Universitet.

Pia talte på Ledelsens Dag 2023 om ”Langsom Ledelse” og taler på Ledernes Konference Tour efteråret 2024.

Aktuel med bogen ”Pause Power – hvordan vi får kvalitet i arbejdet og energi til livet med hjernepauser” (Gyldendal 2024).

Læs også mere om ledelse, fordybelse og pauser her:

Farvel til det overfladiske og fortravlede lederliv: Velkommen til ’langsom ledelse

I årevis har vi glemt de reelle pauser på kontoret. Men pauser bør være lederens strategiske værktøj

Bliver du også afbrudt hele tiden? Spær din kalender, så du har tid til fordybelse. Det giver bedre resultater

Fold ud

Svup, svup, svup
Du kan forestille dig, at din koncentrationsevne er et batteri, som er fuldt opladt, når du vågner efter en god nats søvn. Men hver eneste ting, der kræver bevidst tænkning i løbet af dagen, sluger lidt af dit mentale batteri. Undgå at køre nogen ned i myldretrafikken, svup. Huske dit password til computeren, svup. Skrive notat til bestyrelsen, svup. Håndtere et problem med en medarbejder, svup. Få projektoren til at virke, svup, svup, svup.

Jo flere og jo mere komplekse opgaverne er, desto mere sluger de af dit mentale batteri. Så selvom du som leder føler, at du er helt uundværlig, præsterer du ikke bedre ved at skrue tempoet op og tage ansvar for endnu mere. Det er nemlig vejen ind i en ond spiral.

For at spare på strømmen, når du er ved at løbe tør, så slukker din hjerne for de mest energislugende funktioner – og det er især den bevidste tænkning, de såkaldte eksekutive funktioner, da de er dyre i drift. Evnen til at planlægge, prioritere, analysere, tænke strategisk og lede sig selv. Eksekutive funktioner. Smag engang på ordet. Det tankevækkende er, at det er de funktioner, du har allermest brug for i din ledelse, som hjernen først lukker ned for, når den er ved at være træt.

Og så er det, at klappen går ned på personalemødet.

Og du siger ja til en urealistisk deadline.

Og det virker virkelig vildt vigtigt at bruge dagen på at finde billeder til en ligegyldig powerpoint, fordi du ikke orker at tage livtag med den der strategi.

Og du får forhastet affærdiget din nye medarbejders geniale ide.

Der er ikke noget at sige til det. For ligesom alle andre har du svært ved at klare tænkeopgaver, hvis de kræver flere kognitive kræfter end dem, du har til rådighed.

Ledelseshøjskolen
Regenerativ ledelse

Brug naturens logik i din ledelse

Gå til kursus

Der findes en løsning
Heldigvis er der en løsning! Som enhver nyslået elbilejer ved, så handler det om at holde ind og få strøm på det genopladelige batteri. Allerhelst ved en supercharger, så opholdet er så kort og effektivt som muligt. Sådan en superlader er en hjernepause, og du kan nemt komme i gang.

Du skal bare stoppe op. Også selvom du føler, at du ikke har tid. Faktisk især der, for det er præcis, når du føler dig presset, at behovet er størst. Og så skal du give din hjerne en pause.

Kvaliteten af pausen er vigtigere end længden, og du behøver ikke at være inaktiv. Blot fem minutters kvalitetspause mellem to møder har en målbar effekt på din funktionsevne! Hvad der er den bedste pause for lige præcis dig, skal du nok finde ud af undervejs. Blot du ikke stiller høje krav til din hjerne.

Som leder kan du introducere hjernepauser i din egen arbejdsdag af mange forskellige årsager. Overvej, hvilke af følgende, der appellerer mest til dig:

Stress: Det åbenlyse argument er, at hjernepauser sænker stressniveauet, så du igen bliver i stand til at tænke klart og være nærværende. Du får også en bedre tidsfornemmelse. Pauser i løbet af dagen gør det tilmed sandsynligt, at du får mere overskud til at passe på dig selv efter fyraften med motion, afkobling og tilstrækkelig nattesøvn. Så ruller den gode spiral!

Energi: Hjernepauser bortfejer mental træthed – især hvis du bevæger dig i pausen, laver noget meningsfuldt og er i stand til at glemme arbejdet for en stund. Det kan være med noget så enkelt som en gåtur eller et slag bordfodbold.

Innovation: Det er ofte i pauserne, at din hjerne kan arbejde frit i sit eget tempo, og de gode idéer opstår. Så hjernepauser er helt afgørende for innovation. Dels fordi du kan opnå vigtig indsigt i selve pausen, og dels fordi pausen gør det lettere for dig at koncentrere dig efterfølgende.
Bedre beslutninger: Det er enormt hjernekrævende at tage velovervejede beslutninger. Hvis du er træt, kører du på autopilot, og din hjerne vælger nemme løsninger over svære. Pauser fornyer beslutningskraften.

Produktivitet: Utallige studier viser, at mennesker bliver mere produktive af at holde pauser. De arbejder hurtigere. De laver færre fejl. De har højere moral. De siger mindre op. De leverer højere kvalitet. Nøglen er at indse, at produktivitet i lederjobbet ikke kan måles på hverken antallet af sendte mails eller timer på pinden, men alene på kvaliteten af arbejdet. Så spørg dig selv. Tager du gode beslutninger? Får du værdifulde ideer? Skaber du et frugtbart miljø omkring dig? Eller er det tid til at sætte hjernen i stikkontakten?

Den magiske pausepille
I min nye bog ’Pause Power’ stiller jeg læseren følgende spørgsmål: ”Ville du sige ja, hvis du fik tilbudt en pille, der øjeblikkeligt kunne forbedre din koncentrationsevne og gøre dig mindre stresset? På pakken står endda, at du også kan forvente at blive mere kreativ, tage bedre beslutninger, udvise mere viljestyrke og i det hele taget få mere energi og overskud i dit liv.”

Det lyder naturligvis for godt til at være sandt, og den pille findes da heller ikke. Men du kan opnå den magiske pilles effekt med noget så enkelt som en hjernepause.

Ganske gratis og uden negative bivirkninger.

God fornøjelse.

Relateret indhold

En ældre kollega sidder med sine kolleger

5 gode råd: Sådan undgår du, at dine medarbejdere smutter

Folk skifter oftere job end tidligere. Og samtidig må virksomhederne kæmpe for at finde ny hænder. Derfor er der lige nu ekstra god grund til at forsøge at holde på de gode medarbejdere, du allerede har. Tre eksperter fortæller dig hvordan.
8 min.
Steen Lindhardt står og snakker med en kollega
Ledertrivsel

Her har direktøren lært, hvor vigtigt det er at have fokus på lederes trivsel. Og på sin egen

Ledere, der trives godt, er bedre ledere, mener Steen Lindhardt, der som direktør har gjort sine egne lederes trivsel til en strategisk prioritet. En ekspert giver gode råd om, hvordan du selv kan bedre din egen trivsel.
7 min.
Mikkel Severin sidder foran en sort baggrund
Emotionel intelligens

Han er emotionel vejleder for landets topledere. Her er det vigtigste, han fortæller dem

Du kan være verdens skarpeste og fagligt bedst funderet leder, men uden emotionel intelligens bliver dine resultater i bedste fald gennemsnitlige; i værste fald skaber du et spor af destruktion og mistrivsel omkring dig, siger Mikkel Severin, der lærer topchefer at forstå og kontrollere deres følelser – og at lytte.
13 min.
Sara Green står midt i et lokale i virksomheden Pico Publish

I Saras konsulenthus har de helt sløjfet KPI’er: »Man bliver slidt ned i et system, hvor man skal jagte højere, større, vildere«

IT-konsulenthuset PicoPublish har droppet alle økonomiske vækstmål og fokuserer i stedet på kunde- og medarbejdertilfredshed. Det giver en mere meningsfuld hverdag for de ansatte. Og faktisk også en bedre bundlinje.
9 min.
Camilla Sløk

Sådan kan de gamle filosoffer hjælpe dig til at blive en bedre leder

Luther, Kierkegaard og Sartre er gode pejlemærker, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre, når dine medarbejdere rammes af sygdom, død eller andre eksistentielle kriser. Det vigtigste er, at du gør noget og ikke bare glider af på ansvaret, siger Camilla Sløk, tidligere præst og i dag ledelsesekspert på CBS.
10 min.
Casper Aaen står og snakker med sine medarbejdere

Et opgør med ineffektive møder blev et skridt på vejen til fire-dages arbejdsuger

Møderne var for mange og for lange hos virksomheden PanzerGlass, der besluttede at udfordre de dårlige vaner. En målrettet indsats har ført til både færre og mere effektive møder. Det er afgørende for, at medarbejderne – inklusive ledelsen - i dag kan holde fri hver anden fredag.
7 min.