Lederstofdk klumme Jacob og Peter
Jacob Nossell (th.) er direktør i konsulenthuset Nossell & Co. og har erfaring som journalist, projektleder og foredragsholder. Peter Nordgaard (tv.) er erfaren CFO og underviser inden for finansiel ledelse og strategisk rådgivning.

Mangler du arbejdskraft? Så se her

Jacob Nossell, Peter Nordgaard
10. december 2024

I Danmark står over 43.000 mennesker med handicap klar til at bidrage på arbejdsmarkedet. Som leder kan du være med til at skabe de næste succeshistorier.

Gå til Action card

I Danmark mangler vi arbejdskraft her og nu. Vi kommer også til at mangle arbejdskraft mange år ud i fremtiden. Derfor er det både et problem og et paradoks, at der er flere end 43.000 mennesker med handicap i Danmark, der både kan og vil arbejde, men ikke er i beskæftigelse. Det viser de nyeste tal fra VIVE og Danske Handicaporganisationer fra i år.

Et konkret eksempel fra en branche, der notorisk mangler arbejdskraft, er hotel- og restaurationsbranchen. De manglende hænder har store konsekvenser, såsom restauranter, der fx må lukke tidligt om aftenen. Det skaber udfordringer med at fastholde medarbejdere og opretholde en rentabel drift, når lønningsbudgettet vokser.

Er det en udfordring, der er på vej til at forsvinde? Næppe.

Tværtimod er vores erfaring, at du og andre danske ledere er nødt til at se andre steder hen for at få den arbejdskraft, I har brug for. Heldigvis skal I ikke nødvendigvis lede særligt længe. Det er på tide at give de mere end 43.000 mennesker med handicap, der står udenfor arbejdsmarkedet, en chance for at få foden indenfor.

Som alle gode match og ansættelser giver det tit tredobbelt glæde – både hos arbejdstageren, din virksomhed og samfundet. Det er almindeligt kendt, at medarbejdere, der bliver vist tillid og får en chance, er mere loyale. Det gælder både i forhold til længden af ansættelsen og deres produktivitet.

Jacob Nossell

Jacob Nossell er stifter og direktør i konsulenthuset Nossell & Co., der arbejder med at bygge bro mellem handicap og samfund gennem kommunikation, projektledelse og rådgivning. Med mere end 18 års erfaring som journalist, projektleder og foredragsholder har Jacob sat fokus på samfundsmæssige udfordringer og løsninger inden for handicap, inklusion og diversitet.

Han har blandt andet været med til at lede iværksætter-bootcamps for unge med handicap, producere oplysningskampagner, dokumentarfilm og teaterstykker samt oprette og lede flere digitale platforme for NGO’er. Jacob er også en efterspurgt foredragsholder og har talt for organisationer som Google Danmark, DR og Københavns Kommune.

Jacob Nossell er modtager af flere hæderspriser for sit arbejde inden for social- og handicapområdet, herunder Spastikerprisen (2010), Vanførefondens Opmuntringspris (2014) og Helene Elsass Prisen (2023). Han har en cand.comm. fra Roskilde Universitet.

Med sin alsidige baggrund og innovative tilgang til samfundsudfordringer er han en markant stemme inden for sit felt.

Læs mere om ham på www.nossellogco.dk


Fold ud
Små investeringer kan give store afkast
Jovist, det kræver en smule omstilling i din virksomhed – både fysisk og holdningsmæssigt. Vi er godt klar over, at det kan være en stor mundfuld at tage nogle mennesker, der skiller sig ud ind i en virksomhed eller organisation. Det kendte er uomtvisteligt nemmere og mere spiseligt end de ukendte. Omvendt giver det også diversitet, loyalitet og nye perspektiver på virksomheden – og på de produkter og services, som virksomheden tilbyder.

Noget som enhver moderne virksomhed eller organisation skriger på. Som sagt kan en lille investering give et stort afkast hos arbejdstageren, virksomheden og samfundet.

Det positive i den henseende er, at der er 43.000 mennesker, der både kan og vil arbejde. Hotel- og restaurationsbranchen er blot ét eksempel på gode arbejdspladser for mennesker med handicap. Listen er lang, og din branche kan også være med.

Der er flere spørgsmål, der typisk går igen: Er det ikke svært at ansætte en person med handicap? Kræver det en stor virksomhed? Og er et travlt sted ikke uegnet for en person med handicap? Kan man ansætte på begrænset arbejdstid eller i fleksjobordninger?

Peter Nordgaard

Peter Nordgaard er en erfaren CFO og underviser med en bred baggrund inden for finansiel ledelse og strategisk rådgivning. Han har haft ledende roller som Group CFO i flere virksomheder, blandt andet hos Mecom PLC’s danske aktiviteter, hvor han ledte en omfattende otteårig turnaround af Danmarks ældste medievirksomhed gennem finanskrisen og mediemarkedets disruption.

Peter er ejer af flere selskaber inden for børser, rådgivning og uddannelse. Hans undervisningserfaring spænder over mere end 15 år som adjunkt ved MBA-studier og universiteter som Copenhagen Business School og Middlesex University, hvor han har specialiseret sig i økonomistyring og ledelse.

Med en uddannelsesmæssig baggrund i Management Accounting fra Copenhagen Business School og specialiserede eksamener i erhvervsret – herunder kinesisk erhvervsret – har Peter en solid akademisk og praktisk ballast. Han har desuden stor erfaring som bestyrelsesmedlem og har udviklet Danmarks største SMV-bestyrelsesuddannelse.

Peter Nordgaard kombinerer sin dybdegående finansielle indsigt med en passion for undervisning og rådgivning, hvilket gør ham til en respekteret profil inden for sit felt.


Fold ud
Støtteordninger og hjælp til virksomheder
Ingen tvivl om, at der kan være udfordringer ved at ansætte mennesker med handicap. Det kræver noget af dig som leder og af din virksomhed. Når det er sagt, kan vi ikke lade være med at spørge drillende: Kræver alle gode ansættelser ikke det?

Foruden de mange muligheder for et godt samarbejde – både for virksomheden og for den nye medarbejder – er der endda gode støtteordninger at benytte. De handicapkompenserende ordninger giver støtte til virksomheder, der får ekstra omkostninger til hjælpemidler eller personlig assistance. Den lokale kommune er derfor et godt sted at starte. Dine lokale afdelinger af Danske Handicaporganisationer er også et sted at begynde.

Der er også hjælp at hente hos rådgivningsvirksomheder med speciale i handicap, der arbejder som brobyggere mellem virksomheder og mennesker med handicap.

Er der eksempler på, at det kan være svært? Absolut.

Kan man ansætte en person med handicap, som ikke passer til jobbet, og være nødt til at afskedige igen?

Igen, svaret er ja. Der skal naturligvis være et godt match mellem medarbejderen og kravene til arbejdet.

Er der også gode succeshistorier om, hvor godt det kan blive? Ja, absolut, der er mange!

Din virksomhed kan være den næste, der skaber gode succeshistorier og får løst udfordringen med manglende arbejdskraft.