Styret af dopamin
Han er helt på linje med Pia Hauge, når det gælder vigtigheden af at give moderne vidensarbejdere tid til fordybelse.
»Vi fylder tiden med ting, vi fejlagtigt opfatter som mere vigtige. Den øjeblikkelige tilfredsstillelse ved at besvare en mail eller tjekke en notifikation fjerner fokus. Fysiologisk er vi blevet dopamin-styrede. Samtidig fordyber vi os på tidspunkter, hvor vi ikke har tilstrækkeligt overskud til at løse komplekse problemer. Vi holder det mindre vigtige statusmøde om formiddagen, og forbereder strategien for næste år efter klokken 21.00, når ungerne er langt i seng – i stedet for at planlægge brugen af vores tid og energi, bevidst,« siger Morten Lauridsen.
Både Lotte Bork Ferraro og Lene Bech Jensen har oplevet, at pulsuret og app’en giver god mening.
»Vi har både kunnet følge vores søvn og energi i løbet af dagen, og fordi app’en er koblet til vores Outlook-kalender, kan man se, hvilke møder, der giver energi og hvilke møder, der tager energi. Det interessante er, at pulsen går i vejret, når man fordyber sig, men det er udtryk for positiv stress, der giver energi, fordi du er så fokuseret. Det er ikke noget, der dræner dig,« siger Lotte Bork Ferraro.
På et noget mere lavteknologisk plan har de to ledere også fået en notesbog, der indeholdt fire spørgsmål som de skulle besvare hver dag – og som tvang dem til at planlægge arbejdsdagen mere bevidst.
»Notesbogen – eller i hvert fald de fire spørgsmål – har vist sig at være vigtige i eksperimentet. Ved at gøre en lille morgenrefleksion til en obligatorisk del af eksperimentet, har vi tvunget deltagerne til bevidst at planlægge deres dag i stedet for bare at fange an med ind-boksen og lade deres opmærksomhed styre af andres agenda. Spørgsmålene har ifølge deltagerne været med til at give ro, fordi de fik ryddet op i deres dag og fik bedre kontrol ved at lave en realistisk plan,« siger Pia Hauge.
Fordybelse er kommet for at blive
Selv om der går noget tid, før det endegyldigt kan konkluderes, om eksperimentet har givet positive resultater, der også kan måles og vejes, er de to Vellivs-chefer overbeviste om, at de ikke vil gå tilbage til den gamle måde at arbejde på.
»Jeg tror, at vi vil fortsætte med det i min afdeling, uanset hvad tallene siger. Kvalitativt og trivselsmæssigt har det helt sikkert givet noget. Jeg er heller ikke i tvivl om, at resten af Velliv skal introduceres til det, men vi skal se de endelige data, før vi potentielt ruller det ud til alle kolleger i huset,« siger Lotte Bork Ferraro.
Lene Bech Jensen har det helt på samme måde:
»Projektet har skabt en meget stor bevidsthed om egen adfærd og muligheder. Det lyder jo i virkeligheden banalt, at man skal sætte tid af til at lave de opgaver, man har brug for. Men det har vist sig, at der er så meget potentiale, hvis bare vi giver folk mulighed for at gøre det, de har kompetencerne til. Corona har jo kun gjort det hele værre. Når man arbejder hjemme og altid skal være på, er det bare blevet endnu sværere at slukke for det hele,« siger Lene Bech Jensen.
Begge chefer i Velliv mener, at fordybelsestimerne virker for både ledere og medarbejdere. Men de medgiver også, at ikke alle var lige begejstrerede i begyndelsen.
»Der har da været irriterende for nogle. Jeg har mange ansatte, der selv tilrettelægger deres opgaver, og hvor min opgave primært er at rydde store sten af vejen og sætte retningen og så i øvrigt hjælpe med at prioritere, hvis de ikke har en fornuftig work-life-balance. Det har været svært at holde dem op på, at de skal sætte sig ned og få ro til deres arbejde. Det er svært, når man er så ivrig. Mine medarbejdere skal i højere grad holdes tilbage, end de skal motiveres til at arbejde mere, så det har da været en øvelse at forklare dem, at det handler om at skabe muligheder for, at de kan udføre deres arbejde endnu bedre,« siger Lotte Bork Ferraro.
Hun mener, at effekten har været størst hos de deltagere, der var mest skeptiske i starten.
»Dem, der har haft sværest ved det, er også dem, der har haft størst udbytte af det. Det er faktisk dem, der er blevet mest overraskede over, hvor tit de lader sig forstyrre, og hvor vigtigt det er at danne sig et overblik over dagen om morgenen,« siger Lotte Bork Ferraro.