Kompleksitet kalder på sårbarhed
Respekt, tryghed og tillid er altså effekter af, at du som leder viser sårbarhed. Og i en verden, hvor forandringerne kommer hurtigere, end du kan nå at klappe stavelserne i for-an-drings-led-el-se, er det vigtigere end nogensinde at kunne sætte sig selv på spil som leder, mener Klaus Harries.
»Sårbarhed er strategisk vigtigt lige nu. Idet kompleksiteten stiger, stiger faren ved at agere, som om vi kan lave en analyse og ”regne ud” hvad der er strategisk rigtigt også. Vi er nødt til at forholde os nøgternt til, hvad der faktisk foregår, frem for hvad vi godt kunne tænke os, der foregik,« siger han.
Han illustrerer sin pointe ved at skitsere forskellen mellem tekniske og adaptive problemer. Tekniske problemstillinger er der, hvor vores tidligere erfaringer kommer os til hjælp; vi har metoder og teknologier til at løse dem.
Adaptive problemstillinger er grundlæggende nye; her kan vores erfaringer, tidligere viden og teknologier ikke hjælpe os, vi må i stedet ændre vores for-forståelser og antagelser – vores kultur.
»Den slags problemer får organisationer i stigende grad, og hvis vi ikke kan være sårbart nøgterne om, hvad de handler om, men i stedet er forblændet af andres eller eget ideal om, at vi som ledere altid kan ”regne den ud”, så er risikoen, at vi bliver i det, vi vidste i går, og ikke får taget bestik af en radikal ny situation«.
»Det er ubehageligt at stille sig sårbart frem, men det er vigtigt for læring. Det er bedre at stille sig sårbart og nøgternt frem i det nye end at blive hængende i det gamle, som giver ro, men er baseret på en præmis ude af trit med omverdenen«, siger Klaus Harries.
Farvel til som-om-ledelse
Når ledere lykkes med det svære arbejde, stiller de ikke sig selv i centrum, men giver i stedet en håndsrækning til fællesskabet, understreger Klaus Harries.
»Vi træder ind i organisationen som de mennesker, vi er, om den opgave, vi har, frem for at udøve ”som om”-ledelse, der iscenesætter lederen som en, der har styr på alt. Det handler om at mobilisere potentialet og give plads til sin organisation«.
»Tænk, hvis vi kunne gå på arbejde og bidrage med det, vi er og har, frem for et ideal uden knaster og sprækker. Formår vi at gøre det, sænkes skuldrene, vi kan lette på masken, og alle kan bidrage med det, de hver især kan. Det er ikke altid behageligt, men det skaber mere tryghed til at bidrage, også kritisk konstruktivt«, siger Klaus Harries.
Sådan oplever Monica Vildbæk det også:
»Jeg ser det som en kæmpe kvalitet, at jeg kan arbejde på den måde. Det handler om, at jeg virkelig kan vise mine kollegaer og mine medarbejdere, at jeg kan fejle, at jeg har brug for hjælp – og at jeg kan tage imod den«.
»Jeg er afhængig af andre, fordi jeg ikke kan gøre det hele selv. Det gør mig tryg, at de forstår, at jeg ikke er fuldkommen. Jeg skal ikke gå og tænke på, om de finder ud af, at jeg ikke kan det hele, for det ved de godt i forvejen«, siger Monica Vildbæk.