GertVintherJoergensenTOP-1920x960-wide
»Hvis vi skal blive dygtigere, kræver det, at vi tør øve os, og der skal være plads til at være risikovillig – uden at blive dumdristig. Og hvis vi gerne vil have medarbejdere, der tager ansvar, skal de have nogle rammer, hvor det er trygt at gøre det, også selv om det kan føre til fejl,« lyder det fra Gert Vinther Jørgensen, øverste chef i Norlys. Foto: Mathilde Bech
Ledelse med vilje

Gert droppede livet som herregårdsskytte. Nu er han topchef for 4.500 ansatte og 800.000 andelshavere

9. april 2025

Gert Vinther Jørgensen skiftede haglbøssen ud med tal i lange kolonner og er i dag øverste chef i Norlys, Danmarks største integrerede energi- og telekoncern. 

Gå til Action card

Det var en af de slags beslutninger, der modnedes langsomt over tid.

I sine yngre år følte Gert Vinther Jørgensen sig allerbedst tilpas ude i naturen på jagt efter fasaner eller råvildt. Faktisk var den unge vejlenser så overbevist om, at resten af livet skulle tilbringes i skoven som jæger, at han valgte at gå i lære som skytte på Barritskov Gods nær Juelsminde.

Men godt halvandet år inde i elevtiden mærkede han, at passionen stille og roligt sivede ud af ham. I september 1988, lige før jagtsæsonen skulle til at begynde, traf han beslutningen om at sige stop for jægerlivet.

»Det gik op for mig, at jeg havde behov for at bruge mit hoved og blive intellektuelt stimuleret. Samtidig havde Morten Korch-nostalgien nok fortonet sig lidt,« fortæller Gert Vinther Jørgensen i Lederstof.dk’s podcast, Ledelse med Vilje, hvor topchefer fortæller om de største beslutninger i karrieren.

I Gert Vinther Jørgensens tilfælde var den største beslutning helt entydigt at droppe barndomsdrømmen om at blive herregårdsskytte. I stedet valgte han at gå på handelshøjskolen og indledte en erhvervskarriere som talknuser i industrivirksomheder som Dandy, Nissens og Tajco.

Var mest stemt for at sige nej tak
Den næststørste beslutning er han heller ikke i tvivl om: Den traf han, da han i 2013 blev ringet op af en headhunter, der tilbød ham jobbet som økonomidirektør i det andelsejede energiselskab i Esbjerg, SE.

Gert Vinther Jørgensen havde aldrig hørt om selskabet, og havde på det tidspunkt arbejdet meget internationalt nogle år, så han var mest stemt for at takke nej tak, men han indvilgede dog i tage en kop kaffe med selskabets administrerende direktør, Niels Duedahl.

To måneder senere startede han i jobbet som CFO.

»Under samtalen stod det hurtigt klart for mig, at den impact, der lå i jobbet som CFO, var væsentligt større, end i rigtig mange andre CFO-jobs. Og så kunne jeg fornemme, at Niels Duedahl og jeg ville være et rigtig godt match, og at vi virkeligt ville kunne rykke noget sammen,« forklarer Gert Vinther Jørgensen i dag.

GertVintherJoergensen6-1280x1920-portrait

Gert Vinther Jørgensen, Group CEO i Norlys

Født den 21. februar 1968.

2024- Group CEO i Norlys

2013-2024: Koncernfinansdirektør i Norlys (fra 2013-2019 i det daværende SE)

2011-2013: Økonomidirektør og viceadministrerende direktør i Tajco Group

2009-2011: Økonomidirektør i Nielsen & Nielsen Holding

2008: Økonomidirektør i Stenhøj

2005-2008: Finansdirektør i Wavin

2001-2005: Økonomidirektør i Nissens

2022-nu: Bestyrelsesformand i Norlys Energy Trading

2020-nu: Bestyrelsesformand i Eurowind Energy

2019-nu: Bestyrelsesformand i Norlys Fibernet.

2022-nu: Bestyrelsesformand i Greenlab

Uddannelse: Økonom fra Syddansk Universitet samt Executive MBA fra Aarhus Universitet.

Gert Vinther Jørgensen er opvokset i Juelsminde ved Vejle og bor i dag i Aarhus med sin hustru Mette. Tilsammen har de fire store børn.

Foto: Mathilde Bech

Fold ud

Skabte Danmarks største energi- og telekoncern
Mavefornemmelsen skulle vise sig at holde stik. I tæt parløb med den flamboyante Niels Duedahl blev Gert Vinther Jørgensen kendt som noget mere afdæmpede talmand, der støbte kuglerne for det, der skulle udvikle sig til et de største væksteventyr i dansk erhvervsliv de seneste år. Efter en stribe opkøb og fusioner, hvor blandt andet Stofa og Telia Danmark blev indlemmet i folden, blev Norlys – som selskabet undervejs skiftede navn til – i et hæsblæsende tempo Danmarks største energi- og telekoncern.

Ifølge Gert Vinther Jørgensen fungerede arbejdsdelingen med Niels Duedahl ret perfekt. Han befandt sig godt som den lidt usynlige nummer 2, der sørgede for, at Norlys ikke voksede sig selv ihjel, fordi der var styr på strukturer og lønsomhed.

I 2024 blev den dynamiske duo opløst. Til stor overraskelse for de fleste, ikke mindst Gert Vinther Jørgensen, valgte Niels Duedahl at forlade Norlys til fordel som en stilling som CEO i det kriseramte Danish Crown. Selv om han i dag bedyrer, at det at blive CEO ikke havde fyldt meget de seneste år, skulle Gert Vinther Jørgensen ikke tænke længe, da han fik tilbuddet om at afløse sin mangeårige chef.

»Jeg syntes, at det var superspændende, og jeg troede også på, at det var en profil med det, jeg står for, der var brug for, der hvor virksomheden står nu,« siger han i Ledelse med Vilje.

GertVintherJoergensen3-1920x1280-landscape
»Når vi får styr på vores fusioner og opkøb, er jeg sikker på, at vi står hamrende stærkt i markedet, og først derefter kan vi begynde at se på nye muligheder og yderligere vækst,« siger Gert Vinther Jørgensen. Foto: Mathilde Bech

Har fokus på at integrere opkøbte virksomheder
Men hvad er det så Norlys-CEO’en står for? Rent forretningsmæssigt har Gert Vinther Jørgensen nærmest 1:1 fortsat den linje, Niels Duedahl stod for. Med den væsentlige tilføjelse, at der indtil videre skruet helt ned for nye opkøb. Gert Vinther Jørgensens fokus er entydigt at få de allerede opkøbte virksomheder integreret.

»Efter en periode, hvor vi har været meget ekspansive, handler det lige nu om at få styr på forretningen og se, hvordan vi forløser Norlys’ potentiale til fulde. Når vi får styr på vores fusioner og opkøb, er jeg sikker på, at vi står hamrende stærkt i markedet, og først derefter kan vi begynde at se på nye muligheder og yderligere vækst,« siger Gert Vinther Jørgensen.

Når det gælder hans tilgang til ledelse, fremhæver Gert Vinther Jørgensen selv, at han gerne vil opfattes som ’ordentlig’, ’troværdig’ og ’handlekraftig’, og ikke mindst som en CEO, man kan have tillid til. Han forsøger at skabe en kultur, der er handlekraftig, men hvor medarbejderne også kan føler sig ’trygge, anerkendte og inkluderede’, som han udtrykker det. Det kræver, siger han, at de har tillid til den øverste direktør.

»Det at vise tillid og få tillid, betyder rigtig meget for mig. Det er en stor del af den måde, jeg kan lide at lede på,« lyder det fra Gert Vinther Jørgensen.

Fakta om Norlys

Norlys er Danmarks største integrerede energi- og telekoncern.

Selskabet er ejet af flere end 800.000 andelshavere og leverer energi, ladestandere, internet, tv og mobiltjenester.

Norlys ejer i dag landets største fibernet og via ejerskabet af Telia Danmark også halvdelen af landets største mobilnet. Derudover ejer Norlys aktiemajoriteten i Norlys Energy Trading og den grønne og cirkulære industripark Greenlab, samt halvdelen af Eurowind Energy, der er en førende udvikler og solcelle- og vindmølleparker. 

Norlys beskæftiger 4.500 medarbejdere i Silkeborg, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og København.

Fold ud

Tillid kommer over tid
Hvordan opbygger du tillid i praksis?

»Det er noget, der kommer over tid. Det er ikke noget, du kan bede om; det er noget, du skal gøre dig fortjent til. Det samme gælder troværdighed. Det er noget, du opbygger gennem dine resultater, og ved at vise, at det, du siger, også er det, du gør.«

Ordentlighed, tillid og troværdighed er nogle sunde ledelsesværdier, tror jeg alle kan blive enige om. Har du oplevelser fra din karriere, hvor det ikke har været sådan?

»Jeg har heldigvis både været omgivet af og haft nogle chefer, som har vist mig tillid og vist mig, hvad ordentlighed er. Jeg har desværre også haft nogle få eksempler på det modsatte. Det har helt sikkert været med til at præge, hvad jeg gerne vil stå for.«

Kan du være mere konkret om nogle af de oplevelser, hvor du har tænkt: ’Sådan vil jeg ikke være?’

»Jeg har desværre haft især et enkelt jobforløb med en chef, som på ingen måde viste tillid eller ordentlighed. Han satte sig selv over firmaet, og var mere optaget af egne resultater, end hvad der var godt for virksomheden, medarbejderne og aktionærerne. Det havde jeg meget svært ved at være i, og det blev et ret kort ophold,« siger Gert Vinther Jørgensen i Ledelse med Vilje.

GertVintherJoergensen1-1920x1280-landscape
»Hvis man skal være i tvivl om, hvilken version af sin leder, man møder i dag, forsvinder modet og handlekraften hurtigt,« siger Gert Vinther Jørgensen. Foto: Mathilde Bech

De små signaler i hverdagen
Den ubehagelige erfaring er stærkt medvirkende årsag til, at han i dag betoner vigtigheden af at kunne skabe tryghed omkring sig. Det gør man ikke med store, flotte ord, understreger han. Det er i hans optik de små signaler i hverdagen, der er vigtige. Gert Vinther Jørgensen er meget optaget af, at det aldrig må være hans humør eller dagsform, der afgør, om medarbejdere tør stille spørgsmål, dele en bekymring eller byde ind med idéer.

»Hvis man skal være i tvivl om, hvilken version af sin leder, man møder i dag, forsvinder modet og handlekraften hurtigt,« forklarer Gert Vinther Jørgensen.

Hvis en leder skal lykkes, er det efter hans opfattelse lige så afgørende, at man formår at skabe nære og tillidsfulde relationer. Medarbejderne skal vide, at lederen altid har deres ryg, og at de har frihed og mandat til at handle selv, også når det nogle gange går galt.

»Hvis vi skal blive dygtigere, kræver det, at vi tør øve os, og der skal være plads til at være risikovillig – uden at blive dumdristig. Og hvis vi gerne vil have medarbejdere, der tager ansvar, skal de have nogle rammer, hvor det er trygt at gøre det, også selv om det kan føre til fejl. Det afgørende er, at vi lærer af fejlene og kommer videre. Kun ved at turde tale om fejl og forbedringer kan vi skabe udvikling,« konstaterer Gert Vinther Jørgensen.

Værdien af at gøre sig umage
Han vedkender gerne, at han – måske på grund af sin mangeårige baggrund som økonom og talknuser – har en uhyre ambitiøs tilgang til jobbet, både på virksomhedens, medarbejdernes og egne vegne. Han tror på værdien af at gøre sig umage, og tager selv jobbet, og det ansvar, der følger med, ekstremt seriøst. I hans privatliv er der derfor hverken tid eller plads til at træne op til en Ironman eller et maraton.

»Når man siger ja til sådan et job, skal man også være fuldt committed. Det tror jeg er supervigtigt,« siger Gert Vinther Jørgensen.

At hans tilgang til CEO-jobbet indebærer arbejdsdage, der begynder tidligt og slutter sent, lægger han på ingen måde skjul på.

»Men jeg går ikke og tæller timer, for der er en stor passion og glæde ved at være i det her job,« siger Gert Vinther Jørgensen.

GertVintherJoergensen4-1280x1920-portrait
»Når man siger ja til sådan et job, skal man også være fuldt committed. Det tror jeg er supervigtigt,« siger Gert Vinther Jørgensen. Foto: Mathilde Bech

Bruger jagt til at lade op
Selv om der ikke er tid til hverken Ironman eller maraton-løb, prioriterer han at få tid til at løbe og cykle og bruge tid sammen med familien. Og så er der specielt én ting, han skal have tid til. Ikke så overraskende er det jagten, der fortsat trækker.

»Jeg nyder at være i naturen og går på jagt, når det ellers kan passes ind. Det er nok det, der giver mig allermest energi.«

Her til sidst: Fortryder du nogensinde, at du valgte livet som herregårdsskytte fra til fordel for et liv med tal i lange rækker og øverste chef for 4.500 medarbejdere?

»Aldrig. Men jeg er superglad for at have prøvet det liv af, ellers ville jeg måske senere i livet have funderet over, om det ikke var den vej, jeg skulle være gået. Faktisk bruger jeg det som eksempel, når jeg giver mine egne børn, og alle andre, der gider høre på det, karriereråd, og fortæller dem, at det er vigtigt at prøve nogle ting af. Det er ingen skam at finde ud, at det ikke var det rigtige valg første gang. Jeg tror rigtig meget på, at man ikke kan tænke sig til alt, man er nødt til at teste det i praksis,« lyder det fra Gert Vinther Jørgensen.

GertVintherJoergensen5-1920x1280-landscape
»Det er ingen skam at finde ud, at det ikke var det rigtige valg første gang. Jeg tror rigtig meget på, at man ikke kan tænke sig til alt, man er nødt til at teste det i praksis,« siger Gert Vinther Jørgensen. Foto: Mathilde Bech
Action Card

Her er de bedste ledelsesråd fra Gert Vinther Jørgensen til andre ledere

  1. Hav ambitioner – både for dig selv, dine medarbejdere og virksomheden. Når vi stræber efter at gøre tingene ikke bare godt – men at være førende i vores brancher – skal vi stå lidt på tæer. På den måde bliver vi alle bedre og udnytter vores fulde potentiale. Men høje ambitioner må aldrig føre til en nulfejlskultur. For mig er det afgørende at skabe en kultur, hvor vi handler – også selvom det indimellem fører til fejl. Det vigtigste er, at vi lærer af fejlene, retter op og kommer videre. Vi skal turde tale om fejl og forbedringer. Det er sådan, vi skaber udvikling.

  2. Sæt retning – og vær den leder, medarbejderne tør komme til. Mennesker folder sig ud, når de er trygge, føler sig anerkendt og inkluderet. En af de vigtigste opgaver som leder er at bakke op om sine medarbejdere og sætte en tydelig retning, der giver følgeskab. Tryghed handler ikke kun om store ord – men om små signaler i hverdagen. Det må aldrig være chefens humør eller dagsform, der afgør, om medarbejdere tør stille spørgsmål, dele en bekymring eller byde ind med idéer. Hvis man skal være i tvivl om, hvilken version af sin leder, man møder i dag, forsvinder modet og handlekraften hurtigt. Og det må den ikke. Skal vi blive dygtigere, skal vi ”turde at øve os.” Der skal være plads til at være risikovillig uden at blive dumstridtig. Derfor skal vi som ledere skabe stabile og tillidsfulde relationer, hvor medarbejderne ved, at vi har deres ryg – og at de har mandat til at handle. Hvis vi vil have medarbejdere, der tager ansvar, kræver det, at vi skaber rammer, hvor det er trygt at gøre det.

  3. Giv plads til, at mennesker kan lykkes. Ledelse handler ikke kun om at sætte mål og fordele opgaver. Det handler i høj grad om at skabe de rette rammer, så dine medarbejdere kan udvikle sig – og lykkes. Det kræver, at vi som ledere er nysgerrige: Hvorfor siger nogen »nej« til at tage næste skridt? Er der noget i vores måde at arbejde på – eller i vores strukturer – der spænder ben for talent og motivation? Vi må aldrig lade talent gå til spilde, bare fordi vi ikke fik øje på det i tide – eller fordi vores strukturer ikke gjorde det muligt at folde det ud. Som ledere har vi et ansvar for at spotte og udvikle talenter.

Mere fra Ledelse med Vilje

Julie Rokkjær Birch står foran et maleri med armene over kors
Ledelse med vilje

Julie Rokkjær Birch vil ændre verden. Bare en lille smule: »Det er sgu det, jeg går efter«

41 min.
GregersWedellWedellsborg_wide_1920x960
Ledelse med vilje

»Det skal være løgn«, tænkte Matas-direktøren, da kæden blev dømt død og borte på hans første arbejdsdag

Han fik sin vigtigste ledelseserfaring i en iskold sø som nybagt officer, og han opfatter sin kone som sin hemmelige ’superkraft’. Mød Gregers Wedell-Wedellsborg, der imod alle odds har formået at genoplive Matas-kæden.
48 min.
RikkeLykkeTOP-1920x960-wide
Ledelse med Vilje

Da Rikke Lykkes chef tog hele æren for hendes arbejde, besluttede hun sig for at være leder på en helt anden måde

Som administrerende direktør hviler ansvaret ene og alene på dig. Men det giver dig ikke lov til at tage æren for andres arbejde, mener den afgående topchef i Deas Rikke Lykke, der ser frem til for første gang sin over 20-årige karriere som leder at holde en længere pause.
44 min.
Lederstof_Ledelse-med-Vilje_100-billeder_1920x1920
Ledelse med vilje

Det har jeg lært af mine samtaler med Danmarks 100 mest inspirerende topledere

Hvordan kommer man helt til tops som leder, og hvordan bliver man en succes? Jeg har interviewet topcheferne for 100 af Danmarks mest markante virksomheder, og her er mine bud.
16 min.
Jens Broch sidder lænet op ad en væg med foldet hænder
LEDELSE MED VILJE

Her får de ansatte fuld løn for 4 dages arbejde: »Det er en illusion, at vi nødvendigvis skaber mere værdi, jo mere vi arbejder«

Indførelsen af en 4-dages arbejdsuge og opdeling af arbejdsdagen i et skoleskema med gul, rød og grøn tid har ført til højere produktivitet og vækst i restaurantkæden Sunset Boulevard, hvor CEO Jens Broch konstant forsøger at gentænke, hvor meget – og især hvordan – vi alle sammen skal arbejde.
46 min.
PederTuborghTOP-1920x960-wide-min
Ledelse med vilje

En uendelig følelse af ensomhed ramte Arlas topchef den første dag i jobbet

Arlas topchef gennem 20 år, Peder Tuborgh, ifører sig hverken tætsiddende cykeltøj eller bestiger bjerge i fritiden. Hans liv er helliget to klare prioriteter: Jobbet som koncerndirektør i et af verdens største mejeriselskaber – og at være en nærværende ægtemand og far for sine fem børn.