Nu skal du have ro!
Sarah var en værdsat medarbejder, og diagnosen fyldte aldrig meget i dagligdagen, men når de to var på vagt sammen, skete det, at de kom ind på emnet.
Jessika spurgte, om det var ok, at hun spurgte ind til det, og om det var ok også at joke om det en gang imellem – ligesom Sarah selv gør, fordi det kan blive for tungt at: »Nu skal vi sætte os og tale om, hvor hårdt det er,« som hun siger.
Omvendt spurgte Sarah også, om det var ok at fortælle om symptomer, og hvordan hun havde det, når hun havde behov for det.
»På den måde var der forventningsafstemt. Og vi kunne f.eks. lave sjov med det, hvis der var en alarm, der gik et sted og sige: ‘Er der en alarm, eller er det kun i mit hoved?’ Eller hvis jeg hørte flere stemmer end normalt, kunne Jessika sige. ‘Når du hører stemmer, er det så eks-kæresten, der spøger?«
Humoren, åbenheden og en arbejdsplads med faste rutiner betød, i kombination med Sarahs sygdomserkendelse, at der var de rigtige rammer, men der har været dage, hvor det har været svært. Så har hun enten selv sagt, at hun havde brug for at gå tidligt, eller hun er blevet opfordret til at tage hjem eller holde en pause.
F.eks. under Black Friday, som er en af de helt travle dage i storcenteret. På grund af sygemeldinger var der kun Sarah og Jessika på arbejde.
»Til sidst faldt jeg helt sammen fysisk og mentalt,« siger Sarah, der fik at vide af sin leder, at hun skulle tage forklædet af og sætte sig ud bagved for at få noget ro.
Jessika kunne fornemme, at der var brug for det.
»Jeg tænkte: ‘Når jeg er så stresset, som jeg nu, hvordan har Sarah det så ikke?’ Hun havde det sikkert 10 gange værre.«
Den dag med underbemanding var en undtagelse. Normalt er der en stor fleksibilitet, hvor andre kan træde til, hvis en medarbejder bliver syg eller har brug for at gå hjem tidligere end planlagt.
»Folk er meget fleksible og omsorgsfulde. Det er primært fritidsarbejde og ungarbejdere, og det giver selvfølgelig noget fleksibilitet i forhold til at få nogen til at komme og dække en vagt, også med kort varsel,« siger Jessika.
Hun trak på tidligere erfaringer, da hun blev leder og tænkte over, hvad der var vigtigt for hende i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Konkret havde hun en klar prioritering: At det psykiske arbejdsmiljø skal være prioritet nr. 1, for ligesom Sarah har hun oplevet arbejdspladser, der ikke tog nok hensyn, efter hendes opfattelse.
»Jeg har haft chefer, der ikke kunne være mere ligeglade med, hvordan de ansatte havde det. Altså en tilgang om, at så længe man passede sine vagter og ikke sygemeldte sig, så var de ligeglade med, hvordan folk havde det. Jeg har altid sagt, hvis jeg en dag blev chef, så skulle førsteprioritet være, at folk har det godt mentalt. Så følger resten naturligt med.«