AndreasStensigTOP-1920x960-wide
»Mange kan lægge strategi og analysere tal, men det har i hvert fald været vigtigt for mig med ledere, der spørger, hvordan man har det, rent faktisk husker svaret og spørger ind til det næste gang, man ses,« lyder det fra Andreas Stensig, Customer Success Manager hos Prduct.  Foto: Mathilde Bech

Andreas lærte noget om sig selv, da han blev leder, og håber på at give det samme videre til andre: »Det er jo der, hvor ledelse bliver smukt«

Foto Mathilde Bech
27. februar 2025

Andreas Stensig troede ikke, at han havde evnerne til at være leder, men slog til, da han fik chancen. I dag går han målrettet efter lederstillinger, kalder ledelse ‘smukt’ og har lært, hvad den rigtige sparring betyder for, at han selv føler sig tryg i rollen.

Gå til Action card

Da Andreas Stensig under sin gymnasietid fik job på den lokale natklub, bemærkede han, at lederne på arbejdspladsen kunne noget særligt. Det var noget med den måde, de kunne indtage et rum og virke selvsikre, tale med alle og stille sig op foran en stor gruppe mennesker. Det lå langt fra det billede, han havde af sig selv som en følsom person, der ikke brød sig om at smalltalke eller tale til forsamlinger. Derfor var han overrasket, da en af lederne en dag tog fat i ham og foreslog Andreas at få en lederrolle som bestyrer på stedet. På det tidspunkt havde han kun været afrydder i et halvt år og bartender i et halvt år.

»Selvom jeg gjorde noget ud af mit arbejde, havde jeg overhovedet ikke set den mulighed komme. Men jeg ville gerne være mere udadvendt ligesom de ledere, som jeg kunne se, var gode til at snakke med folk og håndtere nogle situationer, hvor jeg ikke selv var superkomfortabel. Jeg så op til dem, og derfor kom det bag på mig, at vi nu skulle arbejde sammen på lige fod.«

Efter at have vendt det med sine forældre, takkede Andreas ja til muligheden for at blive bestyrer og dermed ansvarshavende for driften af stedet. Det var en proces, hvor han fik mere og mere ansvar og lærte at arbejde på en anden måde, for eksempel at uddelegere, så han selv kunne bevare overblikket i stedet for at stå bag baren. Samtidig gjorde han sig umage med at anerkende, at en del af medarbejderne var ældre og havde mere erfaring. Han lyttede til deres forslag for at signalere, at han ikke troede, at han altid vidste bedst. Det fungerede, og selvom han som ‘menig’ medarbejder aldrig havde tanker om at blive leder, gik det op for ham, at hans egne ledere havde set rigtigt, da de tilbød ham jobbet.

»Jeg synes, det gik godt. Både rent arbejdsmæssigt og personligt. Jeg udviklede mig rigtig meget. Det gik op for mig, at jeg godt kunne finde ud af at snakke med mennesker, være ham, der talte foran 40 mennesker, og at det faktisk kunne være sjovt. Det er jo dér, hvor ledelse bliver smukt: Hvis man kan hjælpe andre med at se, at de kan noget, de ikke troede, de kunne.«

AndreasStensig03-1920x1280-landscape
»Det gik op for mig, at jeg godt kunne finde ud af at snakke med mennesker, være ham, der talte foran 40 mennesker, og at det faktisk kunne være sjovt. Det er jo dér, hvor ledelse bliver smukt: Hvis man kan hjælpe andre med at se, at de kan noget, de ikke troede, de kunne.« Foto: Mathilde Bech

Den vigtige sparring
Siden tiden som ansvarshavende på diskoteket har han færdiggjort sin uddannelse som serviceøkonom og læst Innovation og entreprenørskab ved Aarhus Erhvervsakademi. Derudover har han været selvstændig som medstifter af flere robotvirksomheder, inden han blev ansat som projektleder i IT-virksomheden Edition. I slutningen af 2024 blev han Customer Success Manager hos en anden IT-virksomhed, Prduct i Aarhus, som tilbyder en platform til virksomheder, der vil arbejde struktureret med bæredygtighed. Her skal han lede opbygningen af en ny afdeling. Indtil videre som leder af en praktikant, men flere ansatte er på vej, som vil få Andreas Stensig som leder.

Undervejs har han taget en coachinguddannelse for at blive endnu bedre til at arbejde med mennesker, ligesom han har fået hjælp og sparring via Lederne Spring, der hjælper unge med lederambitioner. Her fik han blandt andet rådgivning omkring kontrakter, lønforhandlinger og hjælp til at få skærpet LinkedIn-profilen. I forbindelse med, at han havde mulighed for at skifte job, fik han også en snak med en mentor hos Lederne.

»Den snak gik meget på det personlige, altså hvad jeg gerne ville, og hvad jeg brænder for,« siger Andreas Stensig, som også trækker på sit eget netværk for at holde sig skarp på rollen som leder. Blandt andet taler han med mere erfarne ledere og iværksættere, og det er ofte personer fra andre brancher.

»Det giver nogle input og en anden indsigt i, hvordan man også kan gøre tingene i forhold til ens egen branche. Og så er det godt at blive udfordret af nogen, der har mere erfaring end mig selv.«

Nogle af dem taler han med cirka hver anden måned, hvor de samler op på, hvordan det går, og hvad der fylder hos ham. Det har for eksempel været til gavn, når han overvejede nye jobmuligheder.

»Mit klare råd, hvis man for eksempel overvejer at søge et bestemt job, er at tale med nogen, der har erfaring med det og kan fortælle, hvordan man bedst kører sig i position til sådan et job. Så rådgivning kan noget forskelligt alt efter, om det er en fagforening eller en privatperson, man taler med.«

AndreasStensigFactBox-1280x1920-portrait

Andreas Stensig

Født 1996, uddannet serviceøkonom og professionsbachelor i innovation og entreprenørskab, begge uddannelser fra Erhvervsakademi Aarhus. Medstifter af Kangaroo Robotics, der udviklede en lagerrobot, samt endnu en robotvirksomhed, Roboe. Tidligere projektleder hos Edition og siden november 2024 Customer Success Manager hos Prduct.

Foto: Mathilde Bech

Fold ud

Menneskelig ledelse
Næste etape, hvor han kan forsøge at udleve ambitionerne, er i opbygningen af den nye afdeling hos Prduct, hvor der skal gang i rekrutteringen af medarbejdere udover den praktikant, han indtil videre er leder for.

»Det er det, jeg har købt ind på. At være med til at opbygge afdelingen, og jeg synes, det er interessant, at jeg på den måde kan vokse med virksomheden,« siger han.

Af og til har folk, der kender ham godt, sagt til Andreas, at han er tillidsvækkende, og den egenskab håber han, vil komme til gavn, også når han får mere og mere personaleansvar.

»Det er nok både bevidst og ubevidst i den måde, jeg kommunikerer på. Jeg tror, tillid kommer til at betyde meget. Jo mere menneskelighed vi kan få ind i fremtidens ledere, jo bedre. Mange kan lægge strategi og analysere tal, men det har i hvert fald været vigtigt for mig med ledere, der spørger, hvordan man har det, rent faktisk husker svaret og spørger ind til det næste gang, man ses.«

AndreasStensig-1920x1280-landscape
»Jeg tror, at mange desværre ikke springer ud i at blive leder, fordi de ikke helt tror, at de kan. De har måske manglet en god leder, som har turdet lade dem prøve det af.« Foto: Mathilde Bech

At få og gribe chancen
For godt to år siden fik to af Andreas tidligere chefer fra natklubben et telefonopkald. De havde netop været opmærksomme på Andreas, og det var dem, der opfordrede ham til at sige ja til en lederstilling. Dermed sporede de ham ind på den vej, han valgte at følge i arbejdslivet, og det ville han sige tak for.

»Jeg fortalte dem, at det havde betydet meget for mig, at de så noget i mig. Det er også sådan, jeg selv håber at være over for andre fremadrettet. Jeg tror, at mange desværre ikke springer ud i at blive leder, fordi de ikke helt tror, at de kan. De har måske manglet en god leder, som har turdet lade dem prøve det af.«

Action Card

Andreas Stensigs bedste råd om ledelse

  1. Se igennem det andre ikke kan se igennem. Mange mennesker bliver overset eller misforstået, fordi de måske ikke taler højest eller er gode til at kommunikere deres egne evner. Der er stort potentiale i de mennesker. Hjælp dem med at sætte rammerne, tro på dem og bekræft dem i deres virke.

  2. Menneskeligheden er vigtigere end nogensinde. I en tid, hvor computeren husker bedre, regner bedre og menneskeheden iler mod at gemme sig bag onlinemøder, chatbeskeder og inden længe digitale avatarer, er den menneskelige kontakt og forståelse endnu vigtigere end tidligere.

  3. Som ny skal du være ydmyg og nysgerrig. En ny leder ved ikke alt, og det nytter ikke noget at lade som om. Du får lov til at lede andre, hvis du er ydmyg og udviser respekt for deres håndværk.

  4. Du skal have lov til at lede. Formelt ansvar betyder ikke meget, hvis du ikke har fået lov til at lede dine ansatte. Det får du ved at se dem og møde dem i øjenhøjde.

Relateret indhold

AIHistorieTOP-1920x960-wide

Her er gevinsten ved AI, som mange ledere overser

Brugt på den rigtige måde er generativ AI mere end et værktøj til øget produktivitet. Teknologien kan blive som en god kollega, der udfordrer, analyserer og hjælper dig med at træffe beslutninger som leder. Det kræver dog en anden tilgang til AI, end mange har i dag, fortæller to eksperter. 
6 min.
MichaelHolmTOPRigtigKontrast-1920x960_wide-min
Ledelse med vilje

Hos Michael Holm er det forbudt at tænke ud af boksen

Michael Holm har gjort IT-virksomheden Systematic til en milliardforretning. Ikke ved at tænke ud af boksen – tværtimod – fortæller grundlæggeren, der dog har taget nogle utraditionelle beslutninger undervejs. Også nogle, der nok havde kostet ham jobbet, hvis han havde været ansat leder. 
39 min.
En mand arbejder hjemme

Er der behov for en ny — eller nærmere gammel — tilgang til ledelse, hvis hjemmearbejde skal fungere?

Hjemmearbejde har bevaret sit tag i arbejdsmarkedet efter pandemien, men danske ledere er blevet mere kritiske de seneste år, viser svarene fra Lederpanelet. En arbejdsmarkedsforsker mener, at det kan være nødvendigt med en ny – eller rettere gammel – tilgang til ledelsesopgaven, hvis hjemmearbejdet skal fungere.
6 min.
ClausChristensenTOP-1920x960_wide

Claus beder kun souschefen og slagteren om hjælp, når han skal konfrontere tyvene

For Claus Christensen handler lederrollen bogstavelig talt om at gå forrest. Han er leder af et supermarked, der er hårdt plaget af tyverier, og han har taget nogle konkrete beslutninger for at beskytte sine ansatte mod trusler og fysiske overgreb. Det betyder til gengæld, at han indimellem står i situationer, hvor adrenalinet pumper, og vreden tager over.
6 min.
JohanLauritsen_wideTOP-min
Ung leder

Johan blev leder for at redde sit eget liv

Jagten på en eksperimental behandling, der måske kunne holde hans muskelsvind i skak, fødte ideen til en virksomhed, hvor 23-årige Johan Lauritsen selv er CEO. Hør hans bud på, hvordan du som leder kan rumme medarbejdere med en kronisk sygdom – og forstå, hvorfor han hader ordet ’inklusion’.
9 min.
LarsGudbrandssonTop-1920x960_wide1-min

Lars løber og læser en MBA – samtidig – ved hjælp af AI

Ved siden af lederkarrieren er Lars Gudbrandsson både ultraløber og MBA-studerende, og han kombinerer træning og studier ved hjælp af AI. Han bliver undervist og skriver opgave samtidig med, at han æder kilometer efter kilometer i de nordsjællandske skove.
4 min.