Susanne Dahl er partnerskabsdirektør i Unicef
Krigen i Ukraine har sat gang i et stort arbejde for partnerskabsdirektør i Unicef, Susanne Dahl. Der skal kommunikeres til organisationen, snakkes med journalister og rejses støtte.   Foto: Christian Als
Ukraine

Unicef-direktøren vågnede op til en masse beskeder fra Twitter

3. marts 2022

Krigen i Ukraine påvirker os alle, men for nogle ledere betyder situationen også et stort arbejdspres. For partnerskabsdirektør Susanne Dahl fra Unicef blev den russiske invasion onsdag nat starten på fem travle døgn.

Gå til Action card

Torsdag

Jeg vågner tidligt til en masse beskeder fra twitter. Min telefon ligger på natbordet og hurtigt går situationens alvor op for mig. Vi var allerede i beredskab på mellemniveau, men nu er situationen eskaleret.

Jeg laver en stærk kop kaffe og sætter mig i køkkenet og tænder min computer. Min datter på 14 er stået op, og morgenen starter med, at vi snakker om det, der er sket. I Unicef har vi en vejledning til, hvordan vi taler med børn om krige og katastrofer, så allerførst vender jeg situationen med hende. Hun har allerede stærke politiske holdninger, kan jeg konstatere. Klokken 8 er jeg på kontoret og dagen begynder med møde i direktionen, hvor vi er tre direktører.

I forvejen har vi en lidt udfordrende tid, fordi vi lige nu er uden generalsekretær, og nu lander et yderligere pres. Min opgave er todelt. Jeg sidder i direktionen, og vi skal vurdere situationen på baggrund af rapporter fra vores kolleger i Ukraine og vores internationale hovedkontor i Geneve, og så skal jeg i gang med at kontakte vores partnere. Mit ansvar er kontakten til de store fonde og virksomheder om donationer.

Når vi skal vurdere situationen, foregår det sådan hos os, at vi får en indstilling fra vores Emergency Coordinator. Vi får hurtigt vurderet indstillingen og går i højeste beredskab, og vores katastrofe task force med medarbejdere på tværs af hele Unicef bliver aktiveret øjeblikkeligt. Det betyder, at vi aktiverer kampagner og arbejder på tværs af organisationen. Heldigvis har vi allerede en kampagne klar og kan gå i gang med det samme. Her har vi planlagt, hvem vi kommunikerer til og på hvilke kanaler. Vi går i gang med arbejdet, men alle er påvirkede, fordi vi har gode kolleger i Ukraine. Det er kommet meget tæt på. Så meget af tiden går også med at kommunikere ud i organisationen.

Vores katastrofe team arbejder på højtryk. De har en klar koordination og rollefordeling. Vi har et af verdens bedste katastrofeteams, og de har været igennem det mange gange før de sidste to år. Da Taliban rykkede ind i Kabul, ved eksplosionerne i Beirut, og da den første Covid-bølge ramte verden.

Jeg har nået at tale med vores kolleger i Geneve og vores store donorer – det er Hempel Fonden, Lego Foundation, Novo Nordisk Fonden, Grundfos Fonden og Pandora. Samtidig følger vi situationen og får løbende rapporter fra vores hovedorganisation. Hele dagen går med møder, og jeg er hjemme igen ved 22-tiden om aftenen. 

Susanne Dahl er partnerskabsdirektør i Unichef og det betyder et stort arbejdspres under den nuværende krig i Ukraine
Unicefs donationer går især til helt basale fornødenheder som mad, vand, medicin og hygiejneprodukter. De går også til ti mobileteams med psykologhjælp til børn.  Foto: Christian Als

Fredag

Jeg havde i forvejen et møde i kalenderen med Augustinus Fonden, hvor jeg skal briefe dem og takke for deres bidrag. De har givet fem millioner til indsatsen mod Covid og en million til indsatsen i Afghanistan. Vi kommer naturligt til at snakke om situationen i Ukraine og vores arbejde som en del af FN-familien. Tilbage på kontoret er jeg igen i direktionsmøde. Vi taler også om det nationale område – en del af vores indsats handler om, hvordan man taler med børnene om det her. Vi sætter gang i en indsamling i Grønland også, og så er der briefing med vores kolleger i Geneve. Vi samstemmer og afstemmer indsatsen.

Om eftermiddagen får jeg et opkald fra Pandora, som har været en af vores faste partnere siden 2019. De vil give en million dollars. Det er 6,5 millioner kroner. Det giver travlhed i vores kommunikationsafdeling, for donationen vækker interesse også internationalt. Det betyder meget. Jo hurtigere vi får penge, jo hurtigere kan vi hjælpe. Jeg skal til en fødselsdag fredag aften, men jeg kommer lidt for sent og sidder til selskabet med høj adrenalin. Heldigvis er jeg i godt selskab, og det hjælper at tænke på noget andet. 

Lørdag

Jeg har møder med kolleger i Geneve og USA. Vi diskuterer donationerne. Pengene går især til helt basale fornødenheder som mad, vand, medicin og hygiejneprodukter. De går også til ti mobileteams med psykologhjælp til børn. Vi prioriterer også at etablere såkaldte Blue Dots, som er støttecentre, vi placerer på de mest trafikerede ruter. Her kan familier på flugt få hjælp og ly. Jeg får et opkald fra LEGO Foundation. De vil give 110 millioner til fem store organisationer, og vi har fået 25 millioner.

Min mand hygger med børnene, mens jeg sidder med hovedet begravet i Teamsmøder og telefon. Der er fuldt tryk på vores kommunikationsafdeling og på kampagnefolket. Jeg har dog lovet ungerne, at vi skal ud og bowle, så jeg tager en time ud af kalenderen, selvom der stadig bliver ringet til mig.

Søndag

Mens min familie sover længe, er jeg i fuld gang, så jeg kan nå at arbejde inden, de vågner. Vi skal have skrevet pressemeddelelser, og der skal forberedes projektbeskrivelser til vores store partnere. Jeg har en kaffeaftale om formiddagen, og om eftermiddagen prioriterer jeg at gå en lang tur i skoven for at trække vejret. Jeg tager til træning og arbejder videre i mit center for ikke at forstyrre familien. Mange af mine almindelige arbejdsopgaver, har jeg ikke haft tid til, så der er en del at indhente. Kl. 22 er jeg hjemme igen. 

Susanne Dahl er partnerskabsdirektør i Unichef og det betyder et stort arbejdspres under den nuværende krig i Ukraine
Det har været hektiske dage for Susanne Dahl: Unicef har rejst lige under 50 millioner kroner fra fonde og 2,8 millioner i private donationer fra danskerne.  Foto: Christian Als

Mandag

Jeg er først på kontoret 8.30, hvor vi har koordinationsmøde i vores emergency gruppe. Jeg får en status på weekenden og tager direkte videre til møde i ledergruppen. Om formiddagen står jeg til rådighed for mine medarbejdere. Vi skal holde igen med kommunikationen af sikkerhedsmæssige årsager. Det skal vi håndtere. Kl. 13 har jeg møde med mit ledelsesteam, og senere følger jeg med på storskærm, mens vi har besøg af vores executive director, Catherine Russell, som skal se vores varelager. Hun er fløjet ind direkte fra Afghanistan. Kl. 15.30 er der global emergency briefing med kolleger fra hele verden.

Jeg kører fra kontoret kl. 17 og direkte videre til bestyrelsesmøde i Fonden C:ntact, hvor jeg er bestyrelsesmedlem. Dagen slutter på Edison teateret på Frederiksberg med middag med bestyrelsen. Jeg er hjemme kl. 21.30 og siger godnat til den af mine døtre, der er hjemme.

Det har været hektiske dage, og den kommende tid fortsætter det. Jeg taler med en del journalister, og vi laver også selv små film undervejs. Vi har rejst lige under 50 millioner kroner fra vores fonde og 2,8 millioner i private donationer fra danskerne. I alt vurderer vores hovedorganisation, at der er behov for 433 millioner kroner, så arbejdet fortsætter, men vi er også glade. Vi er den nationale komite, der har rejst flest penge. 

Susanne Dahl er partnerskabsdirektør i Unichef og det betyder et stort arbejdspres under den nuværende krig i Ukraine

Susanne Dahl

Direktør for Partnerskaber og Programmer i Unicef Danmark med ansvar for den samlede portefølje af partnerskaber med store fonde og virksomheder, fx Hempel Fonden, Lego, Pandora, Grundfos Fonden og Novo Nordisk. Hun har også ansvaret for National Afdeling og Unicefs kontor i Grønland.

Hun er leder for mere end 40 ansatte og har en international mastergrad i ledelse og innovation og har mere end 10 års erfaring fra fondsverden.  

Foto: Christian Als

Fold ud

Unicef

Unicef blev oprettet som en midlertidig organisation af FNs Generalforsamling i 1946. Formålet var at hjælpe nødstedte børn i Europa og Japan efter krigen. Senere blev det besluttet, at Unicef skulle bestå og hjælpe børn på hele kloden. Ikke bare efter krige, men også med vacciner, mad og medicin.

Derfor arbejder Unicef i dag af to spor: Det akutte spor ved krige og katastrofer og så det langsigtede spor, der skal forbedre børns levevilkår helt generelt.

Rammen er FN’s børnekonvention og indsatsen er afhængig af frivillige bidrag. Unicef er verdensomspændende men har lokale afdelinger i lande i hele verden.

Fold ud

Relaterede artikler:

Jakob Henningsen kigger ud til siden
Kriseledelse

Danmarks ambassadør i Rusland arbejder under stort pres fra Putin & Co.: »Der er ikke noget, ansatte husker bedre, end hvordan ledere navigerer i krisesituationer«

Jakob Henningsen måtte på grund af krigen i Ukraine tage afsted uden familien og onboarde sig selv, da han kort efter den russiske invasion i Ukraine tiltrådte posten som ambassadør i Rusland. Her prøver han under vanskelige vilkår for medarbejderne og ham selv at fastholde en funktionel ambassade, som kan være med til at give Danmark det bedst mulige billede af situationen i Rusland, og som i krisesituationer kan fungere som bindeled til de russiske myndigheder.
12 min.
Ole Egberg Mikkelsen foran den danske ambassade i Ukraine
Kriseledelse

Krigen har lært Danmarks ambassadør i Ukraine hvad medarbejdere har brug for i krisetider

Han har oplevet et missilnedslag på blot 300 meters afstand, og pindemadderne og receptionerne er afløst af luftalarmer og jævnlige ophold i beskyttelsesrum. Men den danske ambassadør i Ukraine, Ole Egberg Mikkelsen, prøver at tage selv meget dramatiske oplevelser med knusende ro og er allermest optaget af at indgyde medarbejderne tillid til, at han kan træffe de rigtige beslutninger, når det brænder på.
12 min.
På vej mod Sandholmlejren i Nordsjælland med 44 ukrainske flygtninge.

»Det slår mig, at der er næsten ingen grænser for, hvad man kan, hvis man får samlet folk omkring sig, bruger sit netværk og er klar i mælet om, hvad man vil«

10 min.
For mange danske ledere kommer krigen i Ukraine tæt på
Ukraine

»Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle komme i så tæt berøring med en krig«

40 procent af danske ledere er påvirket af krigen i Ukraine. Mød to af dem: Jens Kok Petersen, der fra Danmark gør alt for at hjælpe sine 22 ukrainske ansatte, og Henning Gørtz Hørstrup, der stadig er i Ukraine og har fået 50 medarbejdere i sikkerhed i den vestlige del af det krigshærgede land.
5 min.
Ukraine

Sådan er Ukraines præsident blevet en rollemodel for lederskab

Den ukrainske præsident Volodomyr Zelenskijs lederskab under den russiske invasion har gjort ham til et forbillede for ledere over hele verden.
6 min.
Michael Løve er topchef i Netto og gik forrest med støtte til Ukraine
Ukraine

Nettos topchef: »Vi er bare en del af en stor bevægelse, der har følt sig kaldet til at gøre alt, hvad vi kunne, for at støtte Ukraine«

Michael Løve kan som øverste direktør for Nettos 525 danske butikker se tilbage på nogle hektiske dage, præget af frygten for det utænkelige, og nogle meget hurtige beslutninger om at støtte op om Ukraines ulige kamp mod Rusland.
7 min.