Den ukrainske præsident Volodymyr Zelinskij udviser stort mod, når han kommunikerer til sin befolkning og hele verden i selfievideoer fra hovedstaden Kyivs gader, mens krigen raser, og russerne angiveligt har indsat specialtropper med det ene formål at dræbe ham. Skærmbillede: Zelenskijs Facebook.
Ukraine

Sådan er Ukraines præsident blevet en rollemodel for lederskab

5. marts 2022

Den ukrainske præsident Volodomyr Zelenskijs lederskab under den russiske invasion har gjort ham til et forbillede for ledere over hele verden.

Gå til Action card

Siden de russiske kampvogne rullede ind over den ukrainske grænse, er Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij blevet selve symbolet på det ukrainske folks kamp mod overmagten.

Den tidligere komiker og skuespiller, der blev præsident uden nogen forudgående praktisk politisk erfaring, har med lange skægstubbe og stadig sortere rande under øjnene formået at holde modet oppe på den sønderbombede befolkning, selv om den russiske hær dag for dag trænger længere og længere ind i hans land.

Nogle havde forventet, at Volodymyr Zelenskij ville stikke af ved første lejlighed. Men i stedet har han optrådt som en meget synlig regeringschef, der har kommunikeret åbent om den forfærdelige situation i Ukraine. Præsidentens videoer fra den belejrede hovedstad er blevet set over hele verden, og har formået at skabe en syndflod af sympati, der har fået borgere, virksomheder og politikere til at sende humanitær hjælp og våben til Ukraine.

Kræver mod at udvise styrke

Pia Søltoft, der er forfatter, ledelsescoach og præst, hæfter sig ved, at Volodymyr Zelenskij betjener sig af to klassiske ledelsesdyder, nemlig ydmyghed og mod.

»Og han evner at forene dem på en både sympatisk og strategisk måde,« siger Pia Søltoft.

For hende handler god ledelse om at være ydmyg og vise respekt for den ledelsesopgave, man har fået pålagt, hvad enten det er en bestyrelse eller – som i Zelenskijs tilfælde - vælgerne, der har pålagt dig opgaven.

»At være modig er ikke at være frygtløs, men at turde være både ydmyg og træde i karakter på samme tid, som Zelenskij gør, når han påberåber sig den frihed og selvstændighed, som er nødvendig for et demokrati, men samtidig beder om hjælp. Det kræver både mod at udvise styrke og handlekraft, men også at være ydmyg. Dertil kommer at Zelenskij er klar og tydelig både i sin kommunikation og i sine appeller«, siger Pia Søltoft.

Steen Hildebrandt, der er ekspert i ledelse og professor emeritus ved Aarhus Universitet, mener, at Volomodyr Zelenskij optræder som en rollemodel for alle ledere, fordi han er ’synlig, klar i mælet og til at stole på’.

»Den gode leder er der - også når det brænder, eller netop, når det brænder på. Den gode leder udstråler handlekraft og klarhed; den gode leder omslutter og rummer alle sine mennesker, medarbejdere, folket. Den gode leder kommunikerer intenst og ærligt«, siger Steen Hildebrandt.

Volodymyr Zelenskij på tur i det krigsplagede Østukraine i 2019. Foto: Ukraines præsidents pressekontor.

Mindelser om Churchill

Peter Ernstved Rasmussen fra det uafhængige netmedie, OLFI, der skriver om dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, mener, at Volodymyr Zelenskij ligefrem vækker mindelser om den britiske premierminister Winston Churchill, der under 2. Verdenskrig fik den britiske befolkning til at tage kampen op imod overmagten, og skabte troen på, at Nazityskland kunne besejres.

»Der skal store kriser til at skabe store personligheder, og det er først når faren og truslerne er størst, man kan se, hvem der er mænd og hvem der er mus. For mig at se er der ingen tvivl om, at Volodymyr Zelenskij hører til i den allerøverste liga. Ligesom Churchill har han med sine oratoriske evner formået at banke moral og mod ind i en befolkning, der står overfor overmagten,« siger Peter Ernstved Rasmussen.

Han er særligt imponeret over præsidentens evne til at kommunikere, herunder udnytte de sociale medier.

»Hvor Vladimir Putin prøver at lukke ned for al kommunikation, indfører censur, så man ikke må kalde invasionen for ’krig’, og prøver at indoktrinere sin befolkning, gør Zelenskij det stik modsatte. Jeg er sikker på, at det er hans måde at tackle krigen på og kommunikere til sit eget folk og hele verden på, som har ansporet vesten til at indføre de uhørt hårde sanktioner mod Rusland,« siger Peter Ernstved Rasmussen.

Præsidenten går selv i front

Ifølge Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, kan ledere over hele verden lære en masse af Zelenskij, også selv om han udøver sit lederskab i en helt ekstrem situation.

»Zelenskij har betaget os alle ved helt bogstaveligt at gå i front. Han personliggør den ukrainske modstand. Det virker så stærkt, fordi det er en dramatisk situation – krig – og fordi det er troværdigt. ”Jeg har brug for ammunition, ikke et lift,” er allerede blevet et berømt citat. For det rummer essensen: Han giver selv det, som han opfordrer sit folk til. Og helt konkret sætter han sit liv på spil,« siger Jeanette Serritzlev.

Hun er både som militærfaglig ekspert og på det personlige plan imponeret af den ukrainske præsident.

»Som han selv sagde til et pressemøde med internationale journalister, sover han kun tre-fire timer i døgnet. Men han fortsætter. Han ligner ikke en mand, der overgiver sig. Samtidig bevarer han fatningen,” siger Jeanette Serritzlev.

Volodymyr Zelenskiy

44 år, jurist, komiker, skuespiller og Ukraines præsident.

Voksede op i et russisk-talende miljø i byen Kryvyj Rih - som barn af jødiske forældre.

Oprindeligt uddannet jurist, men er i Ukraine bedst kendt som komiker og skuespiller. I tv-serien ”Folkets Tjener” spillede han en historielærer, der imod alle odds blev landets præsident.

Volodymyr Zelenskij har også vundet Ukraines svar på Vild med Dans.

I 2018 dannede han et parti med navnet 'Folkets Tjener' (opkaldt efter komedie-serien) og vandt præsidentvalget med 73,22 procent af stemmerne, takket være mærkesager som antikorruption og fred med Rusland – og uden at have nogen politisk erfaring. 

Fold ud

Zelenskijs fremtræden har betydning for moralen hos ukrainerne, men den har også betydning for det internationale samfund, mener hun.

»Krigen i Ukraine har ramt mange i Vesten i hjertet. Han bringer krigen direkte til os, for han står midt i den, mens han ser os i øjnene. På en måde kan det blive mere nærværende, end billeder af udbrændte køretøjer og bombede huse. Helt konkret tror jeg, at det har bidraget til accelereret hastighed i Vestens beslutning om at støtte med våben med videre,« siger Jeanette Serritzlev.

Lederskab sidder i hjertet

For Bodil Nordestgaard Ismiris, der er adm. direktør for Lederne, personificerer den ukrainske præsident, ’hvordan man træder i karakter, ikke bare som leder, men også som menneske.’

»Volomodyr Zelenskij bliver i Ukraine sammen med sit folk og kæmper. Han viser modet til og påtager sig opgaven med at lede ind i fremtiden og det ukendte med visheden om, at det er et spørgsmål om liv eller død«, siger hun.

Ifølge Ledernes direktør kan Zelenskijs lederskab måles meget direkte på hans følgeskab.

»Han viser retning, men han skaber også mening og tillid, og derfor får han mennesker med sig. Han taler om fred, principper, retfærdighed og om enhvers ret til at definere sin egen fremtid, om sikkerhed og om retten til at leve uden frygt. Vi oplever, hvordan lederskab er noget, der sidder mindst lige så meget i hjertet som i hjernen. Vi ser et moralsk lederskab, der er forankret i dyder, dannelse og ordentlighed. Det må vi forsøge at leve op til i resten af verden. Ikke bare blandt de politiske ledere, men også blandt de mange danske erhvervsledere, som hver dag træffer tusindvis af beslutninger med stor betydning for samfund og liv,« siger Bodil Nordestgaard Ismiris

Kriseledelse er hårdt arbejde. Volodymyr Zelenskijs officielle præsidentfoto er kun tre år gammelt.

Mester i kommunikation

Ifølge Anne-Marie Søderberg, der er professor emerita i kommunikation og interkulturel ledelse på CBS, kan ingen være tvivl om, at den ukrainske præsident aktuelt viser autentisk lederskab, uden at det dog nødvendigvis har et stærkt filosofisk eller ideologisk fundament.

»Han gemmer sig ikke i førerbunkeren, men står frygtløst en aften, iført armygrønt tøj, foran bygninger i hovedstaden sammen med sin regering og nævner dem ved navn: ”Vi er alle her!”. For andre ledere er det et eksempel til efterlevelse: Man kan ikke opfordre folk til at forsvare nationen med livet som indsats, hvis man ikke selv demonstrerer, at man er parat til det samme. Og han risikerer jo at betale med livet,« siger Anne-Marie Søderberg.

Hun er især imponeret over Volodymyr Zelenskijs kommunikative evner.

»Han leverer strategisk kommunikation på et højt niveau. Det er imponerende, at han både formår at henvende sig så stærkt til det ukrainske folk – og det russiske på deres eget sprog - men også kan tale overbevisende til EU-ledere og andre regeringsledere, hvor mange bevæges af hans tale, og samtidig opfatter ham som åben, troværdig, resolut og direkte,« siger Anne-Marie Søderberg.

Formentlig på grund af hans baggrund som skuespiller og komiker optræder præsidenten meget scenevant, og kender betydningen af one-liners, som efterfølgende kan postes på de sociale medier og genbruges af medierne i mange andre sammenhænge. Som når han henvendt til russerne siger: »Når I angriber os, vil I se vores ansigter, ikke vores ryg« eller henvendt til USA via Twitter konstaterer: »I need ammunition, not a ride«.

»Som leder er han eminent veltalende og viser stor følelsesmæssig intelligens, når han bruger patos med det formål at vække medfølelse med det ukrainske folk og styrke kampgejsten,« siger Anne-Marie Søderberg.

I sine videoer fra Kyivs gader taler Zelenskij til både ukrainere, russere og verdenssamfundet.

Leder skal ikke måles på fortiden

Inden den russiske invasion var Volomodyr Zelenskij politisk noget ude i tovene. En kombination af lidt for tumultariske regeringsrokader og ubehagelige korruptionshistorier havde fået kritikken af præsidenten til at vokse markant.

Men ifølge den svenske ledelsesrådgiver og forfatter Svante Randlert skal den gode leder måles på, hvad han eller hun gør her og nu i en krisesituation – og ikke på hvad der måtte være sket tidligere i karrieren.

»Vilje og evne i dag og i morgen slår det meste. Det viser sig her. Mange troede ikke på, at den ukrainske leder havde evnen, men han leverer. Det er det, vi gør i dag og i morgen, der er afgørende, ikke hvad vi har i bakspejlet,« siger Svante Randlert til det svenske ledelsesmedie, ’Chef’.

Putins herskeradfærd

Den svenske ledelsesekspert ser den ukrainske præsident som et fornemt eksempel på, hvad der forventes af moderne ledere.

»Det har været et paradigmeskifte i ledelsesstilen. Tidligere har mange medarbejdere arbejdet for lederen. Nu handler det om, at lederen arbejder for medarbejderne, og leder for, at andre kan og vil skabe«, siger Svante Randlert.

Som en direkte modsætning til Volomodyr Zelenskij repræsenterer den russiske præsident, Vladimit Putin, en ledelsesstil, der er ved at uddø.

»Desværre findes herskeradfærd stadig hist og her. Det er den gamle skole. Men jeg tror ikke på, at Putins måde at skabe frygt på, er den rigtige vej at gå. I dag forlader vi ikke kun dårlige virksomheder, vi forlader også dårlige ledere. Du får simpelthen, hvad du fortjener – og tillid, selvtillid og empati er vigtige ingredienser,« siger Svante Randlert til ’Chef’.

Mere fra Lederstof.dk

Jakob Henningsen kigger ud til siden
Kriseledelse

Danmarks ambassadør i Rusland arbejder under stort pres fra Putin & Co.: »Der er ikke noget, ansatte husker bedre, end hvordan ledere navigerer i krisesituationer«

Jakob Henningsen måtte på grund af krigen i Ukraine tage afsted uden familien og onboarde sig selv, da han kort efter den russiske invasion i Ukraine tiltrådte posten som ambassadør i Rusland. Her prøver han under vanskelige vilkår for medarbejderne og ham selv at fastholde en funktionel ambassade, som kan være med til at give Danmark det bedst mulige billede af situationen i Rusland, og som i krisesituationer kan fungere som bindeled til de russiske myndigheder.
12 min.
Ole Egberg Mikkelsen foran den danske ambassade i Ukraine
Kriseledelse

Krigen har lært Danmarks ambassadør i Ukraine hvad medarbejdere har brug for i krisetider

Han har oplevet et missilnedslag på blot 300 meters afstand, og pindemadderne og receptionerne er afløst af luftalarmer og jævnlige ophold i beskyttelsesrum. Men den danske ambassadør i Ukraine, Ole Egberg Mikkelsen, prøver at tage selv meget dramatiske oplevelser med knusende ro og er allermest optaget af at indgyde medarbejderne tillid til, at han kan træffe de rigtige beslutninger, når det brænder på.
12 min.
På vej mod Sandholmlejren i Nordsjælland med 44 ukrainske flygtninge.

»Det slår mig, at der er næsten ingen grænser for, hvad man kan, hvis man får samlet folk omkring sig, bruger sit netværk og er klar i mælet om, hvad man vil«

10 min.
For mange danske ledere kommer krigen i Ukraine tæt på
Ukraine

»Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle komme i så tæt berøring med en krig«

40 procent af danske ledere er påvirket af krigen i Ukraine. Mød to af dem: Jens Kok Petersen, der fra Danmark gør alt for at hjælpe sine 22 ukrainske ansatte, og Henning Gørtz Hørstrup, der stadig er i Ukraine og har fået 50 medarbejdere i sikkerhed i den vestlige del af det krigshærgede land.
5 min.
Michael Løve er topchef i Netto og gik forrest med støtte til Ukraine
Ukraine

Nettos topchef: »Vi er bare en del af en stor bevægelse, der har følt sig kaldet til at gøre alt, hvad vi kunne, for at støtte Ukraine«

Michael Løve kan som øverste direktør for Nettos 525 danske butikker se tilbage på nogle hektiske dage, præget af frygten for det utænkelige, og nogle meget hurtige beslutninger om at støtte op om Ukraines ulige kamp mod Rusland.
7 min.
Susanne Dahl er partnerskabsdirektør i Unicef
Ukraine

Unicef-direktøren vågnede op til en masse beskeder fra Twitter

Krigen i Ukraine påvirker os alle, men for nogle ledere betyder situationen også et stort arbejdspres. For partnerskabsdirektør Susanne Dahl fra Unicef blev den russiske invasion onsdag nat starten på fem travle døgn.
5 min.