Færre tør møde ambassadøren nu
Specielt i starten af hans ophold i Moskva havde han god succes med at få russiske tænketanke og universitetsfolk i tale, men han har oplevet, at det bliver sværere og sværere at finde nogle, der vil – eller tør – indgå i en dialog med ham.
»Det repressive greb strammes hele tiden i Rusland, og det gør, at der er færre, der må og tør mødes med os,« konstaterer Jakob Henningsen, der i stedet forsøger at vise flaget på andre måder.
Sammen med de øvrige EU-ambassadører og kollegaerne fra den britiske og amerikanske ambassade deltog han for eksempel ved en retssag, hvor den russiske journalist og menneskerettighedsforkæmper Vladimir Kara-Murza blev idømt 25 års fængsel for ’højforræderi’, fordi han havde tilladt sig at kritisere Ruslands invasion af Ukraine.
Efter domfældelsen holdt de vestlige diplomater en lille tale om deres syn på retssagen udenfor retslokalet.
»Russiske medier var massivt til stede, og de blev også nødt til at beskrive vores tilstedeværelse og synspunkter, fordi de ikke kunne ignorere, at vi var der.«
Vil tænde et lille lys i mørket
Jakob Henningsen deltog også i den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyjs begravelse tidligere i år og lykkedes med at lægge blomster ved gravstedet, trods et massivt opbud af politi- og sikkerhedsstyrker.
»Der var et ekstremt stort sikkerhedsopbud, og det var en ret intimiderende oplevelse, ikke mindst for de russere, som havde modet til at troppe op og vise den sidste respekt for Navalnyj. Ingen af de deltagende var i tvivl om, at deres tilstedeværelse blev registreret af myndighederne,« siger ambassadøren.
Ifølge Jakob Henningsen er det vigtigt at være til stede ved sådanne lejligheder for at give et signal om, at Danmark støtter de demokratiske kræfter i landet, og dermed tænde et lille lys i mørket.
»Det er vigtigt for mig at få vist, at vores værdier er baseret på demokrati og pluralisme. Forhåbentlig kan vi være med til at indgyde et lille håb om, at der findes en anden vej, og at vi fra Vesten ikke har glemt de russere, der ønsker et andet og bedre samfund«, siger Jakob Henningsen.
Ambassadøren tager selv skraldet
Sideløbende med den mere aktivistiske del af jobbet har Jakob Henningsen brugt mange kræfter på at genopbygge ambassaden, der ved hans tiltræden nærmest var lagt i ruiner på grund af de mange udvisninger og påtvungne fyringer.
Men han understreger, at det i lang tid fremover formentlig vil fortsætte med at være ’en fuldstændig anderledes ambassade,’ som han udtrykker det.
»Før invasionen var det her en stor og dynamisk ambassade. Men efter at man fra vestlig side iværksatte massive sanktioner, både politisk, økonomisk og kulturelt, blev afdelingerne for politik, handel og kultur stort set lukket ned. Kulturprojekter kører på vågeblus, og handelsarbejdet har været koncentreret om at hjælpe danske virksomheder ud af Rusland«.
Den måske største ledelsesopgave har været at få ambassaden til at fungere med så få udsendte medarbejdere. Kort efter sin tiltræden orienterede Jakob Henningsen alle om, at de kunne se frem til radikalt ændrede arbejdsopgaver.
»Jeg fortalte dem, at vi alle sammen måtte tage del i stort set alle opgaver, også opgaver som under normale omstændigheder er atypiske for os, og som vi ikke blev udsendt til.«
På den særlige og hermetisk aflukkede ’danskergang’ er det for eksempel ambassadøren selv og hans tre danske medarbejdere, der på skift sørger for rengøringen.
»Vi skiftes til at tage en oprydningsrunde og tage skraldespanden med ud, så der ser ordentligt ud. Der er mange andre lavpraktiske ting, som medarbejderne også hjælper med at løse. Mine kollegaer udviser utroligt stor forståelse for, at vi under de her ekstreme vilkår simpelthen bliver nødt til at trække på samme hammel. Teamet har været helt fantastisk til at udvise fleksibilitet og teamwork,« siger Jakob Henningsen.
Det har de vel kun, fordi de ved, at du har deres ryg og har formået at skabe følgeskab?
»Det håber jeg, at du har ret i. De kan jo se, at jeg heller ikke er for fin til at tage del i de her opgaver. Og jeg håber også, at de kan mærke, at jeg er optaget af, om de føler sig i sikkerhed, og om de er mentalt ovenpå,« lyder det fra Jakob Henningsen.
Efter to hæsblæsende år i Putins Rusland sætter han i august kursen mod Polen. Som led i den kommende rokade i udenrigstjenesten bliver det hans nye tjenestested.
Som ambassadør i et land, der grænser op til Ukraine, vil han stadig være tæt på krigen i Ukraine, men han får mulighed for at blive genforenet med sin familie.
»Det ser jeg meget frem til, og så må jeg indrømme, at jeg også glæder mig til at få et arbejdsliv med et skær af normalitet over sig. Opholdet i Rusland har på alle måder været en ekstrem oplevelse, men også utroligt lærerigt, både personligt, fagligt og ledelsesmæssigt,« lyder det fra Jakob Henningsen.