Den militære inspiration
I 2019 nåede Torben Modvig sit mål, da han blev CEO i det daværende CASA. Endelig kunne han sidde ved den bordende, han havde eftertragtet. Udover motivationen ved at være i centrum for store beslutninger handlede det om at prøve sig af i en rolle, hvor der var mere på spil end hidtil i karrieren.
»Så kunne jeg ligesom sige, at jeg var god nok til at varetage jobbet som øverste chef, hvor der ikke er nogen livline,« siger han med henvisning til de år, hvor han sad som administrerende direktør i et datterselskab.
»Der var altid en livline, der hed, at hvis man løb tør for likvider, så kunne man sende en mail, og så var der 100 millioner kroner på kontoen et kvarter senere. Sådan er det ikke i det, jeg kalder et rigtigt CEO-job. Der er du på øverste niveau, og du refererer til en bestyrelse, og der er en generalforsamling, hvor ejerne er repræsenteret. Så for mig har det været testen,« siger han med tryk på sidste ord.
Det er en rolle, hvor han i høj grad trækker på sine ledelseserfaringer, men hvor hans faglige baggrund som ingeniør stadig er relevant.
»Jeg tager det frem, når det virkelig bliver nødvendigt. Hvis vi for eksempel arbejder med komplekse pælefunderinger, og nogen prøver ‘at binde mig en lille historie på ærmet’. Så er det godt at have værktøjskassen og sige: ‘Hov, er det ikke sådan her, det fungerer?’ Der er jo sket lidt, siden jeg selv sad og lavede det, men det giver lige sådan en: ‘Hov, han ved faktisk godt, hvad vi taler om.’ Jeg tror, man er den bedste leder, hvis man kan tale med om tingene.«
Her spiller endnu en erfaring ind. Torben Modvigs tid i Forsvaret, hvor han var officer fra 1992-2000. Det han kalder for militærets grundfilosofi om ikke at udsætte andre for noget, man ikke selv har prøvet, har han taget med sig videre.
»Det her med, at man arbejder sig op igennem det militære rangsystem, tror jeg byder på noget rigtig fornuftigt, for det betyder, at hvis man beder nogen om at bygge i regnvejr, så har man selv prøvet at bygge i regnvejr.«
Det betyder også, at han ikke har meget fidus til det, han kalder generalist-ledelse. At have lige gode evner som leder inden for alle områder.
»Det tror jeg, man kan på det strategiske niveau og måske også til dels på det taktiske, men evnen til at kunne sætte sig i medarbejdernes sted, den værdsætter jeg, så for mig er det vigtigt, at jeg kommer fra det samme fag som det, organisationen beskæftiger sig med.«
Torben Modvig har gjort sig flere andre erfaringer med, hvad den gode leder er. Et af elementerne handler om noget, der er meget langt fra pensum på DTU, men som spiller en stor rolle i hans arbejdsliv.