Ligesom fodbold
Særligt hans morgener følger et fast mønster: Han står op klokken 05.00 og tjekker som det første sin mailboks og virksomhedens nøgletal, som han kan følge i realtid på sin mobil. Når han har sikret sig, »at verden fungerer«, som han udtrykker det, løber han sin faste morgentur. Så går han i bad og kører over sundet til sit kontor i Malmø, hvor en ny og travl arbejdsdag venter.
Han har det bedst, forklarer han, når han følger sine rutiner. For når der er ting, der er automatiseret, så bliver der mere plads og overskud til at tænke over de spørgsmål, der presser sig på. Når han træder ind ad døren efter løbeturen, er han som regel blevet sikker i sin sag. Om sin holdning til et strategisk tiltag. Eller budskabet i et oplæg, han skal holde.
Samme filosofi gennemsyrer den måde, han leder sine små 1.200 medarbejdere på, forklarer han. Rammerne skal være faste og tydelige for enhver. For så behøver den enkelte medarbejdere kun at fokusere på at løse opgaverne på den bedste mulige måde, hvilket han sjældent blander sig i, forklarer han.
»Det er ligesom på et fodboldhold,« siger Hermann Haraldsson med en af sine mange fodboldanalogier:
»Der skal være nogle faste aftaler. Hvem gør hvad. Og hvornår. Når det er på plads, skal træneren træde et skridt tilbage og lade spillerne improvisere i forhold til den konkrete situation, de står i. Rammerne er afgørende. Men det er friheden også. Det er den, der får medarbejderne til at tage ansvar og føle sig som en vigtig del af holdet.«
Hermann Haraldsson drager også en anden parallel mellem spillet på grøntsfæren og dagligdagen i en virksomhed. Nemlig at selvom folk har forskellige roller, så er ingen vigtigere end andre.
»Hvad nytter det at have en god angriber, hvis forsvaret hele tiden lukker mål ind?« spørger han retorisk.
Selv ser han sig som en spillende træner, der både kan tage fat, men frem for alt skal forsøge at få folk til at spille godt sammen.
Hvordan gør du det i praksis?
»Jeg bruger utrolig meget tid på at justere vores organisering. Det er afgørende for – ligeså taktikken på et fodboldhold – om folk kan passe deres arbejde og få samarbejdet til at fungere,« siger han og understreger, at han som leder ikke er typen, der går rundt og kigger sine medarbejdere over skulderen eller dikterer, hvordan de konkret skal gribe opgaverne an. Faktisk er han imod jobbeskrivelser. For så er der risiko for, at folk kun laver det, der står i jobbeskrivelsen.
»Mit job er at beskrive rammerne og målet. Hvordan vi kommer derhen, må vi sammen arbejde os frem til,« siger han og påpeger, at Boozt befinder sig i en omskiftelig branche. Som under Corona, hvor virksomhedens omsætning i starten faldt drastisk, for senere at eksplodere med rekordhøje salgstal. I begge situationer var der brug for en ekstra arbejdsindsats. Og den er Hermann Haraldsson ikke bleg for at gå forrest med. Han står gerne op klokken to-tre om natten og går i gang med at arbejde, hvis jobbet kræver det.
»Man skal fiske, når der er fisk, som vi siger i Island. Sådan er det også, når du stiller dig i spidsen for en virksomhed.«
Han elsker, når tempoet er højt. Og tøver sjældent, når han skal træffe en beslutning.
»Jeg vil hellere tage en beslutning og så lave den om, end at vente til jeg er helt sikker«, siger han.