Nærmest deprimerende
I 2022 rundede omsætningen i Thise Mejeri 1,2 milliarder, den højeste omsætning i mejeriets historie. Dengang var han ikke i tvivl om, at han kunne føre mejeriet frem til et endnu større plus på bundlinjen. Det mener han sådan set stadig, at han ville kunne. Men alderen og de tusindvis af arbejdstimer var begyndt at sætte sine spor. Energien var ikke helt den samme. Samtidig havde hans hustru Winnie, der også arbejdede på mejeriet, meldt ud, at hun ville gå på efterløn til august 2023. »Og så gav tidspunktet sig selv,« siger han: »Vi havde bygget det her op sammen. Og så skulle vi selvfølgelig også gå ud ad døren sammen.«
Men inden da skulle en ny direktør findes. Ikke »et fyrtårn,« som reklamebureauet fra København ellers havde foreslået, der skulle stå i jobannoncen. Men en købmand med »begge ben solidt plantet på jorden«, som Poul Pedersen selv rettede det til. »Jeg synes, det var vigtigt at signalere, at det skulle være en direktør, der var i øjenhøjde med folk. Sådan én, man møder på gangen og hyggesnakker med. Men som samtidig havde ideerne til at føre mejeriet videre. Vi har aldrig stået stille. Og sådan skulle det gerne forsætte,« siger Poul Pedersen, der endnu ikke har lagt det »vi« fra sig, som har været naturligt for ham at bruge om mejeriet i nærmest hele hans liv.
Helt samtidig endte Poul og Winnie ikke med at sige farvel. Det tager tid at finde den rette afløser efter 31 år med den samme direktør. Men på den første dag i november kom tidspunktet, hvor han til en storslået reception sagde farvel. På hans kontor i husets underetage står en papkasse med hundredvis af afskedskort fra receptionen, som han har tænkt sig at takke hver enkelt for med en personlig hilsen. »Så er der da noget at tage sig til,« griner han.
Mens den nye direktør, 52-årige Svend Schou Borch, nu sætter kursen på mejeriet, forsøger Poul Pedersen at vænne sig til, at hans tid på mejeriet nu endegyldigt er slut. Og det er ikke nemt, når man som ham har identificeret sig så meget med sin arbejdsplads, at man aldrig har haft en privat e-mailadresse.
»Jeg vil faktisk sige, at det har været frygteligt at stoppe, nærmest deprimerende,« siger han. »Som at begå harakiri. Den ene dag er du Mr. Somebody, den næste Mr. Nobody. På den ene side er det en skandale at have det sådan. Jeg har bygget en forretning op, som nu selv er levedygtig. Og jeg er omgivet af familie og gode venner. Men på den anden side har jeg også besluttet mig for, at jeg vil have LOV til at være ked af det,« siger han, igen med et håndklask i bordet, så koppen gør et lille hop.
Men har du ligefrem fortrudt beslutningen?
»NEJ!« siger han prompte. »Tiden var kommet! I min alder kan man jo dø i morgen – det kan man jo sådan set altid, men altså … Det handler om at sige farvel, mens man stadig har tænder i munden,« siger han og liver op i et smil. »Lige nu er det tungt. Men når jeg lige har sundet mig, er jeg ikke i tvivl om, at det vil være stoltheden, der fylder mest.«