Også positive overraskelser
Selv om ledelsesopgaven har vist sig at være præcist så kompliceret, som hun havde forestillet sig – har der også været positive overraskelser. En af dem er det store sammenhold, der præger medarbejdergruppen. Og den tillid, der er mellem ansatte og chefer.
»Jeg havde nok lidt frygtet, at jeg ville komme til et meget råt fængselsmiljø, hvor organisationen var præget af formelle hierarkier. Men jeg er blevet meget positivt overrasket over den omsorg og uformelle omgang, der er mellem medarbejdere, som hver dag støtter hinanden og samarbejder på tværs af faggrupper for at løse opgaverne.«
Dét samarbejde er helt afgørende, mener Signe Rostgaard, hvis hendes fængsler skal lykkes med at leve op til de to kerneopgaver, de er sat i verden for at løse. Nemlig at fuldbyrde de straffe, som domstolene har fastsat. Og lige så vigtigt: At forsøge at begrænse kriminaliteten i samfundet ved at sørge for, at de indsatte ikke kommer hurtigt retur.
»Uanset om du er ansat herinde som fængselsbetjent, lærer eller socialrådgiver, er det det, vi er sat i verden for. Derfor er det også utroligt vigtigt at få de meget forskellige fagprofiler til at spille sammen,« siger Signe Rostgaard og fremhæver den vigtige rolle fængslernes cirka 100 civile ansatte spiller i livet bag murene.
»Min fornemste opgave er at sikre, at vi får udnyttet den enormt store tværfaglige kompetence, der er i fængslerne, så vi alle trækker i samme retning og gennem små og store forandringer forsøger at lette det tryk, der lige nu er i forhold til manglende bemanding og pres på belægningen.«