Kerneopgaven vægter højest
Det er dog ikke kun den enkelte medarbejders evne til at holde effektiviteten oppe, der er afgørende for, om vedkommende kan få lov til at arbejde hjemmefra. Det handler ligeså meget om den jobfunktion, han eller hun varetager.
»Sidder medarbejderen i en lille produktionsenhed, er det måske ikke hensigtsmæssigt at arbejde hjemmefra. Men handler arbejdet om projektudvikling, hvor man arbejder længere stræk alene, er det typisk ikke så afgørende, hvor man sidder,« siger Michael Uhrenholt og understreger, at hensynet til den enkelte medarbejder aldrig må veje over, hvad virksomheden er sat i verden for.
»Hvis det gavner kerneproduktet, at den og den medarbejder er til stede på arbejdspladsen, så er det selvfølgelig sådan, det må være. Det kan slet ikke diskuteres.«
Men kan det ikke give intern splid, hvis der ikke gælder de samme regler for alle?
»Jo, måske, men som leder behandler vi i mange situationer vores medarbejdere forskelligt. Én får lov til at tage et kursus, fordi det giver mening i forhold til opgaverne og vedkommendes kompetencer, mens det vil være spild af tid og ressourcer for en anden medarbejder. Det samme gør sig gældende, hvis man skal vurdere, om en medarbejder må arbejde hjemmefra. Men at se på, hvad der giver mening i forhold til den enkelte medarbejder, er sådan set også en måde at behandle alle lige på,« siger han.
Ikke noget at rafle om
Hvis en medarbejder har fået et nej til at arbejde hjemmefra, men alligevel ikke møder op på arbejdspladsen, kan næste skridt være at give vedkommende en advarsel for ulovlig udeblivelse. Det forklarer Rikke Agervig Helles, der er teamchef og advokat hos Lederne.
»Når en medarbejder kaldes tilbage til arbejdspladsen, vil medarbejderen indtræde i de ansættelsesvilkår, som var gældende før nedlukningen. Og hvis de foreskriver, at medarbejderen skal møde fysisk op på arbejdspladsen, så er der rent juridisk ikke så meget at rafle om,« siger hun og fortsætter:
»Selvfølgelig vil det være at foretrække, hvis man kan løse sagen gennem dialog, men hvis det ikke er nok, må man sende en advarsel til medarbejderen med en besked om, at vedkommende skal møde op. Og i samme ombæring understrege, at det kan føre til en opsigelse, hvis medarbejderen fortsat udebliver.«
Hvad nu, hvis medarbejderen modsætter sig arbejdsgiverens krav om at møde op, men leverer det, han eller hun skal hjemmefra?
»Så vil der stadig være tale om, at medarbejderen ikke følger arbejdsgiverens instrukser, og det kan give arbejdsgiveren ret til at afskedige den ansatte,« fastslår hun.