Ledere: Vi er mest effektive
Lederne blev også spurgt, hvordan de vurderer, at hjemmearbejde påvirker effektivitet og længden af arbejdsdagen, både for dem selv og for medarbejderne.
Konklusionen er, at det betyder noget for begge dele. Næsten halvdelen af lederne angiver, at de selv lægger flere timer i arbejdsdagen hjemmefra. Samtidig vurderer de deres egen effektivitet som højere end medarbejdernes. 28 procent mener, at de selv er mere effektive, når de arbejder hjemme sammenlignet med en dag på kontoret, mens 12 procent vurderer, at det samme gælder for medarbejderne. Resten svarer, at effektiviteten er den samme, lavere eller ‘ved ikke’.
Ifølge Christine Ipsen, der er professor i teknologiimplementering ved DTU og forsker i ledelse og hybridarbejde, hænger lederes oplevelse af manglende effektivitet hos medarbejderne formentlig sammen med, at hjemmearbejde påvirker informationsniveauet hos lederen.
»Når man er på arbejdspladsen, er det nemmere at fornemme, hvad der foregår, og hvordan stemningen er. Når man sidder hjemme, kan man som leder danne sig en masse billeder af, hvad der foregår: ‘Hvorfor svarer de ikke med det samme, når jeg skriver til dem?’ Det kan give et indtryk af lavere effektivitet,« siger Christine Ipsen.
Hun peger også på, at lederes motivation ofte bunder i noget mere end det rent resultatorienterede. Jobtilfredsheden handler også om relationer og samarbejde, og den energi, der ligger i at være i kontakt med andre, talentudvikle og levere løsninger sammen.
»Det forsvinder jo ved hjemmearbejde, og det kan være en forklaring på Lederpanelets svar om effektiviteten.«
Christine Ipsen understreger, at de konkrete arbejdsopgaver har stor betydning for, hvordan hjemmearbejde fungerer. Selvom hun ikke kender til studier, der underbygger, at hjemmearbejde generelt går ud over innovation og bundlinje, kan der være opgaver eller situationer, hvor det er mest hensigtsmæssigt, at arbejdet bliver udført på arbejdspladsen.
»Man kan mene meget om Elon Musk, men han har måske en pointe, når han siger, at han aldrig var lykkedes med Tesla, hvis folk havde arbejdet hjemme. Opgaver, der kræver meget synkron vidensdeling, kræver tilstedeværelse. Til gengæld kan hjemmearbejde noget i forhold til fordybelse. Det skal man også huske på som leder.
Det handler om at vurdere det ud fra de konkrete opgaver. Hvis man har den holdning, at folk skal være på arbejdspladsen, bare fordi, at det har man det bedst med som leder, så er det måske — lidt firkantet sagt – et egoistisk synspunkt.«