Lyt til kritikken. Hør, hvad der bliver sagt – ikke hvad du tror, der bliver sagt. Og vær ikke bange for kritikken.
»Grunden til, at kritik gør ondt, er, at vi bliver ramt af en grundlæggende følelse af ikke at være gode nok. Evolutionært har vi brug for at tilhøre en flok, og kritik kan få os til at føle, at vores plads i flokken er truet,« siger Maj Bjerre.
Erkendelsen af at kritik kan virke hårdt, er brugbart. Som modtager kan du nemlig roligt fortælle dig selv, at det er helt naturligt, at du føler dig ramt, men samtidig træne dig selv i at holde fokus på, hvad der egentlig bliver sagt.
»Du skal lytte uden at forklare og forsvare, men stil bagefter uddybende spørgsmål til, hvad der fungerer og ikke fungerer. Vær løsningsorienteret og spørg til, hvordan helt konkrete ting kunne fungere bedre,« siger Maj Bjerre.
Afslutningsvist peger Bjarne Henning Jensen fra Lederne på, at du altid – uanset om kritikken er krads eller ej – bør lytte godt efter.
»Der kan jo rent faktisk godt være nogle ting, som du selv har overset, og som du bliver gjort bekendt med i feedbacken. Så når andre udviser respekt for dig og vælger at give dig feedback, så skylder du dem også at forholde dig til den,« slutter han.