Ældre medarbejder står blandt yngre kolleger
Vi kommer til at mangle arbejdskraft de kommende år, og en af nøglerne til at få løst den udfordring bliver at give seniorerne mulighed for og lyst til at arbejde længere, mener Lars L. Andersen, der er professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Modelfoto: Getty Images
SENKARRIERE

Sådan får du dine ældre medarbejdere til at blive længere i jobbet

30. oktober 2024

Nedsat tid, seniordage og mere fleksibilitet er nogle af de værktøjer, du som leder kan bruge til at fastholde seniorer i virksomheden. Men der er også nogle bløde ledelsesgreb, du kan bruge. Helt gratis endda.

Gå til Action card

Hvis du gerne vil undgå, at dine erfarne og dygtige medarbejdere forsvinder ud ad døren inden pensionsalderen, er det vigtigt for dig som leder at vide, hvad der kan motivere dem til at blive i jobbet. Mere fleksibilitet? Økonomi? Andre arbejdsopgaver?

Svaret er ’ja’ i alle tre tilfælde. Men der er én ting, der betyder endnu mere: Muligheden for at få et arbejdsliv med en bedre balance mellem arbejde og privatliv, og hvor der er mere plads til eventuelle børnebørn og fritidsinteresser.

»Seniorerne efterspørger først og fremmest mulighed for reduceret arbejdstid, fleksible arbejdstider, muligheden for hjemmearbejde og flere seniordage. Det er nogle af de vigtigste ting, når det gælder om at holde seniorer længere på arbejdsmarkedet,« konstaterer Lars L. Andersen, professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og leder af forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, der kortlægger barrierer og muligheder for en senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på tværs af brancher.

Der er ikke bare tale om et kvalificeret gæt fra hans side. Som led i forskningsprojektet har NFA gennemført en spørgeskemaundersøgelse, hvor flere end 14.000 lønmodtagere over 50 år har peget på de faktorer, der kunne få dem til at arbejde i en højere alder. Topscoreren var muligheden for at gå på nedsat tid eller deltid. For 50 procent af de adspurgte er det nøglen til at blive i jobbet frem mod pensionsalderen.

»Det kan både handle om, at man føler sig for nedslidt til at arbejde fuldtid, men også om at man gerne vil bruge noget mere tid sammen med børnebørnene, på at rejse eller på fritidsinteresser. Uanset hvad begrundelsen er, viser undersøgelsen, at flest seniorer selv peger på nedsat tid, hvis de skal blive længere i jobbet,« siger Lars L. Andersen.

Ledere vil også på nedsat tid

Hvis danske ledere skal fortsætte med at arbejde helt frem til pensionsalderen eller længere tid endnu, peger de selv på muligheden for at gå på nedsat tid eller deltid som en betingelse for, at det kommer til at ske.

Det viser et datatræk fra forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv, som professor Lars L. Andersen fra det Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har lavet for Lederstof.dk.

Hele 53 procent af de adspurgte (ca. 1000 ledere) peger i en spørgeskemaundersøgelse på, at nedsat tid ville kunne få dem til at arbejde i en højere alder, end de ellers havde forestillet sig og planlagt.

Henholdsvis 41 og 39 procent angiver, at flere seniordage eller længere ferie vil gøre det muligt for dem at blive længere i jobbet, mens lidt under hver tredje (28 procent) mener, at det ville have en positiv effekt, hvis de fik en økonomisk gulerod.

De adspurgte efterspørger også mere fleksibilitet (29 procent) og peger på, at mere anerkendelse og tillid fra deres egne chefer ville tælle som et klart plus, når de skal beslutte, om de vil gå på pension eller fortsætte med at arbejde.

Fold ud

Efterlyser fleksibilitet og seniordage
Nedsat tid er ikke det eneste værktøj, der efterspørges. I undersøgelsen svarer næsten hver tredje (30 procent), at en bedre tilrettelæggelse af arbejdstiden ville kunne få dem til at arbejde længere.

»Fleksibilitet er meget efterspurgt. Specielt muligheden for at arbejde hjemmefra, lægge arbejdstimerne på de timer af døgnet, der passer bedst, og variere arbejdsmængden fra uge til uge, er noget af det, der går igen i de svar, vi har fået,« siger Lars L. Andersen.

Undersøgelsen peger også på seniorfridage som et effektivt middel til fastholdelse. 44 procent af de adspurgte svarer, at de ville arbejde længere, hvis der for eksempel var mulighed for 10 flere seniordage om året. Samme effekt har længere ferier. 10-12 ekstra feriedage ville gøre en stor forskel for 4 ud af 10 seniorer, viser undersøgelsen.

Ifølge Lars L. Andersen er det nogle ønsker, der sandsynligvis kan være plads til at opfylde, hvis mere ferie eller nedsat tid ellers kan passes ind i arbejdspladsens rutiner og planlægning.

»For virksomheden koster det ikke noget i lønkroner. Tværtimod er det den ansatte selv, der betaler ved at få mindre udbetalt i løn, når vedkommende går ned i tid eller skal have længere ferier.«

Privatøkonomi ikke afgørende
Udsigten til, at seniorer selv kan få en økonomisk gevinst ved at blive i jobbet længere, end de måske havde forestillet sig, betyder til gengæld ikke det store.

Ifølge Lars L. Andersen er det langt fra alle seniorer, der skeler til deres egen private økonomi, når de skal gøre op med sig selv, om de skal kvitte arbejdsmarkedet eller blive lidt længere. Faktisk er det kun omkring hver fjerde (27 procent), der svarer, at de ville arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig, hvis det bedre kunne betale sig for dem økonomisk.

»Selv om seniorerne samlet set peger på en bedre balance mellem arbejde og fritid som den største motivationsfaktor, spiller pengene også en rolle. Den er bare ikke så stor, og der skal være en mærkbar økonomisk fordel, før det har nogen effekt. Ifølge undersøgelsen skal det gennemsnitlige ekstra beløb, der er udbetalt efter skat, være på ca. 3700 kroner, før det er interessant,« siger Lars L. Andersen.

At man reelt kun kan ’købe’ hver fjerde senior til at arbejde længere, er for Lars L. Andersen ret bemærkelsesværdigt. Specielt set i lyset af, at de fleste politiske initiativer, der har til formål at motivere danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet, handler om økonomi. Seneste eksempel er den skattefri seniorpræmie, som seniorer kan få, hvis de arbejder det første år, efter de har nået alderen for folkepensionen.

»På baggrund af vores undersøgelse kan man godt stille spørgsmålet, om det kun er de økonomiske incitamenter, der virker, hvis man gerne vil gøre det attraktivt at arbejde i en højere alder, eller om politikerne måske også skulle overveje nogle andre muligheder,« siger Lars L. Andersen.


larsandersen4_1280x1920

Professor Lars L. Andersen

Lars L. Andersen er professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Han har været ansat på NFA siden 2005 og har stået bag en lang række forskningsprojekter, der fokuserer på spørgsmål som hvordan helbredet påvirkes af høje fysiske krav i arbejdet, og hvordan arbejdsdagen og arbejdet bedst planlægges for at sikre et langt og sundt arbejdsliv.

I dag leder han flere forskningsprojekter om det lange og sunde arbejdsliv, blandt andet SeniorArbejdsliv, der kortlægger barrierer og muligheder for en senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på tværs af brancher.

Foto: Søren Svendsen

Fold ud

Anerkendelse og tillid virker
Hvad de ’andre muligheder’ kunne være, giver undersøgelsen nogle interessante fingerpeg om, og også helt konkrete forslag, som ledere i alle typer virksomheder og organisationer med fordel kan lade sig inspirere af.

For udover ønsket om nedsat arbejdstid og mere ferie – og til dels de privatøkonomiske incitamenter – er der en række blødere faktorer, som kan betyde lige så meget for ældre medarbejderes lyst og vilje til at blive hængende lidt længere.

Lars L. Andersen taler ligefrem om nogle ’lavthængende frugter’, som alle ledere kan høste, vel at mærke uden at det koster noget.

»Det gælder for eksempel noget så lavpraktisk som anerkendelse. Hvis du som medarbejder oplever, at der bliver sat pris på dit arbejde, øger det sandsynligheden for, at du fortsætter i jobbet i en høj alder. Det samme gælder, hvis du som medarbejder har en følelse af, at lederen gerne vil have, at du bliver længere,« lyder det fra Lars L. Andersen.


larsandersen3_1920x1280
»Selv om seniorerne samlet set peger på en bedre balance mellem arbejde og fritid som den største motivationsfaktor, spiller pengene også en rolle. Den er bare ikke så stor,« siger Lars L. Andersen. Foto: Søren Svendsen

Ikke bare tomme ord
I hans optik bør ledere ikke undervurdere værdien af at skabe et trygt, psykologisk arbejdsmiljø, hvis de gerne vil arbejde målrettet med ældre medarbejderes fortsatte tilknytning.

»Det er jo helt gratis for en leder eller virksomhed at give en medarbejder anerkendelse. Men det skal selvfølgelig være ærligt ment. Og man skal vise med sine handlinger, at det ikke bare er flotte, tomme ord,« siger Lars L. Andersen.

Han er selv den første til at erkende, at der en indbygget svaghed i spørgeskemaundersøgelsen: Alle svar kommer fra respondenter, der giver udtryk for, hvad de forestiller sig vil gøre en forskel, når de om 5, 10 eller 15 år skal afgøre, om de vil fortsætte med at arbejde eller gå pension. Men pointen om, at de bløde værdier kan have en meget stor effekt på arbejdsviljen for seniorer, understøttes af andre forskningsresultater. I én konkret undersøgelse fulgte NFA medarbejdere, der var i midten eller slutningen af 50’erne, 10 år frem, og kortlagde arbejdsmiljøets betydning for deres tilbagetrækningsalder.

»Dén undersøgelse konkluderede, at seniorerne blev længere tid på arbejdsmarkedet, hvis de oplevede anerkendelse, indflydelse og udviklingsmuligheder i arbejdet,« siger Lars L. Andersen.


Stort potentiale skal forløses
Efter at have viet en stor del af sin forskerkarriere til studiet af, hvad der kan få seniorer til at udskyde pensionsalderen, er Lars L. Andersen af den opfattelse, at der er et stort potentiale, der bare venter på at blive forløst, når politikere og ledere finder ud af, at tilbagetrækning ikke kun handler om økonomi.

At det haster med at knække kurverne illustreres, mener han, af de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), der viser, at kun hver tredje af de 66-årige (der kun er et år fra pensionsalderen) er i arbejde i dag.

»Næsten to tredjedele er forsvundet fra arbejdsmarkedet. Det bliver vi nødt til at få adresseret, for vi kommer til at mangle arbejdskraft de kommende år, og en af nøglerne til at få løst den udfordring bliver at give seniorerne mulighed for og lyst til at arbejde længere,« siger Lars L. Andersen.

Men det er, understreger han, langt fra alle seniorer, der er i stand til at arbejde til en høj alder.

»Der er seniorer, der simpelthen ikke kan holde til at arbejde længere på grund af alder eller nedslidning. Men den anden og meget større gruppe kan du som leder motivere til at blive længere i jobbet, hvis du er parat til at snakke om nedsat tid og mere fleksibilitet, og hvis du husker at vise tillid og give anerkendelse. Kombinerer vi alle de ting, er der et markant potentiale,« lyder det fra Lars L. Andersen.


Action Card

Her er Lars L. Andersens bedste råd til ledere, der gerne vil holde ældre medarbejdere i jobbet

  1. Snak med seniorerne om deres behov for fleksibilitet. For nogle handler det om mulighed for at gå ned i tid, mens det for andre handler om bedre tilrettelæggelse i forhold til, hvor og hvornår de arbejder. Har I eksempelvis mulighed for at arbejde hjemmefra efter behov?
  2. Anerkendelse er gratis og virker. Opbyg en kultur, hvor det er normalt, at I anerkender hinanden for en god indsats. Det gælder både fra leder til medarbejder, mellem medarbejderne, og fra medarbejder til leder.
  3. Man er aldrig for gammel til at lære nyt. Gode muligheder for udvikling i arbejdet kan få flere til at arbejde til en højere alder. Tag en snak med seniorerne om, hvilke behov de har for udvikling, og hvad der motiverer dem.

Relateret indhold

Maks Jørgensen sidder ved sin golftaske på en bænk
SENKARRIERE

Maks på 66 er driftschef og regner med at fortsætte til de 70: »Lederjobbet er med til at holde mig i gang«

Seniordage og stor fleksibilitet i jobbet har givet Maks Jørgensen mere tid til at spille golf og passe hus og have. Men det er ikke altid nemt for en leder at skrue ned for arbejdslivet – her får du nogle bud på, hvad du selv kan selv gøre.
8 min.
En ældre kollega sidder med sine kolleger
Fastholdelse

5 gode råd: Sådan undgår du, at dine medarbejdere smutter

Folk skifter oftere job end tidligere. Og samtidig må virksomhederne kæmpe for at finde ny hænder. Derfor er der lige nu ekstra god grund til at forsøge at holde på de gode medarbejdere, du allerede har. Tre eksperter fortæller dig hvordan.
8 min.
Flere generationer i et lokale

Enighed på tværs af generationer: Sådan er den gode leder

Der er flere ligheder mellem de forskellige generationers syn på arbejdslivet, end de senere års debat om ikke mindst Generation Z har kunnet give indtryk af, viser ny, omfattende generationsanalyse. Det gælder også i spørgsmålet om god ledelse.
6 min.
En kvinde går gennem et kontor

Alle virksomheder har brug for at gøre noget godt for verden. Som mellemleder risikerer du at betale prisen

Hvad kan motivere dine medarbejdere? Det kan din virksomhedens indsats for en bedre verden. Desværre lever den bare sjældent op til forventningerne, og derfor har du særligt som mellemleder et kæmpestort problem, siger en ekspert.
7 min.
Palle Knudsen står foran en blå baggrund

Da Visma-direktøren begyndte at bruge AI, ændrede det hverdagen: »Jeg har fået en ny, superklog kollega«

Palle Knudsen er Chief Revenue Officer i Visma Dataløn og bruger hver dag kunstig intelligens i sit arbejde. Det har ændret både hans arbejdsdag og fritid.
8 min.
Mikkel Severin sidder foran en sort baggrund
Emotionel intelligens

Han er emotionel vejleder for landets topledere. Her er det vigtigste, han fortæller dem

Du kan være verdens skarpeste og fagligt bedst funderet leder, men uden emotionel intelligens bliver dine resultater i bedste fald gennemsnitlige; i værste fald skaber du et spor af destruktion og mistrivsel omkring dig, siger Mikkel Severin, der lærer topchefer at forstå og kontrollere deres følelser – og at lytte.
13 min.