Privatøkonomi ikke afgørende
Udsigten til, at seniorer selv kan få en økonomisk gevinst ved at blive i jobbet længere, end de måske havde forestillet sig, betyder til gengæld ikke det store.
Ifølge Lars L. Andersen er det langt fra alle seniorer, der skeler til deres egen private økonomi, når de skal gøre op med sig selv, om de skal kvitte arbejdsmarkedet eller blive lidt længere. Faktisk er det kun omkring hver fjerde (27 procent), der svarer, at de ville arbejde til en højere alder, end de ellers havde forestillet sig, hvis det bedre kunne betale sig for dem økonomisk.
»Selv om seniorerne samlet set peger på en bedre balance mellem arbejde og fritid som den største motivationsfaktor, spiller pengene også en rolle. Den er bare ikke så stor, og der skal være en mærkbar økonomisk fordel, før det har nogen effekt. Ifølge undersøgelsen skal det gennemsnitlige ekstra beløb, der er udbetalt efter skat, være på ca. 3700 kroner, før det er interessant,« siger Lars L. Andersen.
At man reelt kun kan ’købe’ hver fjerde senior til at arbejde længere, er for Lars L. Andersen ret bemærkelsesværdigt. Specielt set i lyset af, at de fleste politiske initiativer, der har til formål at motivere danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet, handler om økonomi. Seneste eksempel er den skattefri seniorpræmie, som seniorer kan få, hvis de arbejder det første år, efter de har nået alderen for folkepensionen.
»På baggrund af vores undersøgelse kan man godt stille spørgsmålet, om det kun er de økonomiske incitamenter, der virker, hvis man gerne vil gøre det attraktivt at arbejde i en højere alder, eller om politikerne måske også skulle overveje nogle andre muligheder,« siger Lars L. Andersen.