Delt ansvar
Analysen bygger på et særdeles stort datagrundlag, indsamlet på tværs af alder, sektorer og uddannelse. Og det har gjort det muligt at optegne mønstre på tværs af og indenfor de forskellige generationer, forklarer Mille Urioste, seniorkonsulent i Moos-Bjerre, som har gennemført analysen.
Hun understreger, at der indenfor de forskellige generationer selvfølgelig vil være nogle, der ser anderledes på arbejdslivet end det store gennemsnit.
»Det er de generelle tendenser, vi udpeger, som kan være nyttige i forhold til at forstå de forskellige generationer. Men det er i sagens natur ikke alle, der falder ind under det store flertal. Det skal man holde sig for øje – ikke mindst som leder,« siger hun.
En tendens, som går igen på tværs af generationerne, er altså, at det er de bløde ledelsesværdier, som bliver anset som de vigtigste. Som Mille Urioste formulerer det: »Overordnet set vil folk bare gerne have en leder, der er et godt menneske.«
Samtidig er der enighed blandt generationerne om, forklarer hun, at det er et delt ansvar mellem medarbejderen og lederen at sikre den gode trivsel. Og det er en interessant, mener hun.
»Der har været talt meget om, at de unge er mere krævende og stiller større krav. Men her kan vi se, at de unge faktisk også mener, at de selv bærer en del af ansvaret for, at de trives på jobbet,« siger hun.
De unge vil have sparring
Det er dog ikke alt, de forskellige generationer ifølge analysen vægter lige højt. Blandt andet lægger flere unge vægt på, at deres leder har sociale kompetencer og giver mulighed for faglig sparring. Omvendt er det vigtigere for de ældre generationer at have en stor grad af autonomi i opgaveløsningen.
Og sådan har det nok altid været, mener Mille Urioste. Det er således næppe et særtræk ved de generationer, som er på arbejdsmarkedet netop nu.
»Der er oplagt, at hvis man er ung, så har man et stort behov for støtte og sparring, mens de ældre og mere rutinerede foretrækker selv at kunne bestemme over, hvordan de griber opgaverne an,« siger hun.