LarsGudbrandssonTop-1920x960_wide1-min
»Jeg kan godt lide, at vi som mennesker hele tiden læner os fremad og hele tiden tager nye ting i brug, der gør, at vi kan blive bedre og mere effektive. AI er her, det er udviklingen, og vi kan lige så godt forholde os til det, lære hvad fordelene og ulemperne er, også så vi kan have en oplyst dialog om det,« siger leder, ultraløber og MBA-studerende Lars Gudbrandsson. Foto: Christian Als

Lars løber og læser en MBA – samtidig – ved hjælp af AI

Foto Christian Als
11. december 2024

Ved siden af lederkarrieren er Lars Gudbrandsson både ultraløber og MBA-studerende, og han kombinerer træning og studier ved hjælp af AI. Han bliver undervist og skriver opgave samtidig med, at han æder kilometer efter kilometer i de nordsjællandske skove.

Gå til Action card

Når Lars Gudbrandsson er på sin daglige løbetur, sker det, at han får nogle undrende blikke fra hundeluftere og andre gæster i skoven. Manden i løbetøjet taler tilsyneladende med sig selv og slynger businessgloser både på dansk og engelsk ud, under den daglige time – lidt længere i weekenderne – han normalt bruger med løbeskoene på. Siden begyndelsen af september har han læst en MBA med speciale i Digital Business, der er normeret til et års fuldtidsstudier, og kombineret uddannelsen med sin interesse for løb. Han løber cirka 3.500 km om året og har gennemført flere løb på over 100 km. Nu er han i gang med at ‘løbe en MBA’, som han kalder det.

»Jeg har arbejdet med AI siden 2018. Derfor er jeg meget nysgerrig på det, og da jeg har afsluttet et CEO-job hos IIH Nordic og er i gang med at lede efter mit næste job, kan jeg lige så godt bruge tiden på at opkvalificere mig. Jeg fandt en online-MBA og besluttede at se, hvor meget jeg kan presse teknologien, og hvor meget jeg kan lære omkring brugen af AI gennem dette eksperiment,« fortæller Lars Gudbrandsson, der bor i Virum nord for København og lægger sine kombinerede træningsruter og studieseancer i skovene i nærheden.

LarsGudbrandsson-1920x1280_landscape
»Jeg fungerer godt, når jeg løber. Nogle lærer bedst ved at læse og skrive. Andre kan måske bruge min metode, men fungerer bedre, hvis det foregår, mens de kører bil. Hvis denne metode skal fungere, skal man have en præference for at lytte, for at tale og være i dialog frem for at skrive« Foto: Christian Als

Pensum som podcast
Udviklingen går stærkt, og han har flere gange justeret sin metode, efterhånden som de teknologiske muligheder er blevet bedre i løbet af de måneder, han har været i gang. I dag foregår studierne ved, at han uploader studiematerialet, der for eksempel indeholder moduler om marketing eller big data, til AI-værktøjet NotebookLM. Her bruger han podcast-funktionen til at få præsenteret stoffet i AI-skabte afsnit, og prompter den til at belyse emnet fra forskellige vinkler eller dykke grundigere ned i en bestemt del af pensum. De enkelte afsnit lytter han igennem under løbeturene. På den måde fik han eksempelvis gennemført hele marketingmodulet på én løbetur - der varede seks en halv time - hvor han gennemlyttede seks podcastafsnit og indtalte sin projektopgave.

Podcast-funktionen kombinerer han med brugen af ChatGPT. Ved hjælp af Voice-funktionen, der er tændt under hele løbeturen, kan han selv indtale sin opgave, og han kan bruge systemet som diskussionspartner for at få forskellige perspektiver på det konkrete emne. For eksempel ved at spørge om han har overset nogle vigtige pointer. Endelig har han promptet både NotebookLM og ChatGPT til kun at forholde sig til det materiale, han uploader eller indtaler. På den måde er der mindre risiko for hallucinationer, hvor systemet opdigter informationer, eller plukker fra irrelevante kilder på nettet. Indtil videre er metoden en succes, men det er ikke for alle at studere på den måde, mener Lars Gudbrandsson. Det gælder om at være bevidst om, hvordan man lærer bedst og finde den rigtige metode.

»Jeg fungerer godt, når jeg løber. Nogle lærer bedst ved at læse og skrive. Andre kan måske bruge min metode, men fungerer bedre, hvis det foregår, mens de kører bil. Hvis denne metode skal fungere, skal man have en præference for at lytte, for at tale og være i dialog frem for at skrive,« siger Lars Gudbrandsson.

LarsGudbrandsson-1920x1280_landscape--1

Teknikken bag at løbe en MBA

  • Et betalt abonnement på ChatGPT.
  • Af hensyn til fortrolighed er settings indstillet, så ChatGPT ikke må bruge de data, Lars Gudbrandsson uploader/indtaler til at træne sig selv. Det vil sige, at oplysningerne ikke bliver delt med andre brugere.
  • Han bruger Voice Mode-funktionen i ChatGPT og podcast-funktionen i NotebookLM.
  • NotebookLM bruges også i stedet for at tage noter. Han kan stille spørgsmål og få konkrete opsummeringer og direkte links og referencer til kildematerialet.

    Lars Gudbrandsson skriver jævnligt optageringer på LinkedIn om sine erfaringer med løbe-MBA’en. Han forventer at være færdig med MBA’en, der udgør 60 ECTS-point, i januar 2025.

Foto: Christian Als

Fold ud

Begrænsningerne
Tilgangen møder sine begrænsninger i situationer, hvor han skal arbejde med tal og beregninger. Som en del af MBA’en har han været igennem finansiel afrapportering, der blandt andet indebærer talanalyse og beregning af lønsomhed.

»Jeg har ikke fundet en løsning på at få det til at fungere med de her tools. Der kan også være situationer, hvor jeg skal lave et diagram. Jeg kan indtale, hvad der skal være i diagrammet, men jeg skal selv sidde og tegne det i et grafisk program bagefter.«

Han vurderer også, at det kræver en vis erfaring at kombinere læring med løb eller andre aktiviteter. En del af materialet er kendt for ham i forvejen fra tidligere job eller uddannelser, og derudover har han et stort netværk, han kan sparre med.

»Derfor tror jeg ikke, det vil fungere for førstegangsstuderende. Jeg vil sige, at det mere er egnet til efteruddannelse end til primær uddannelse,« siger Lars Gudbrandsson, der også før MBA-projektet var begyndte at bruge AI i andre sammenhænge.

Hvis han som CEO skulle skrive en mail til hele virksomheden, skrev han et udkast og bad ChatGPT om at omskrive det, så det ramte bredt i medarbejdergruppen. Hvis han skal holde et oplæg, indtaler han sine tanker om det på en løbetur, mens ChatGPT noterer, hvad han siger. Det giver et overblik, så han efter løbeturen kan organisere sine input i for eksempel en PowerPoint-præsentation.

»Jeg kan godt lide, at vi som mennesker hele tiden læner os fremad og hele tiden tager nye ting i brug, der gør, at vi kan blive bedre og mere effektive. AI er her, det er udviklingen, og vi kan lige så godt forholde os til det, lære hvad fordelene og ulemperne er, også så vi kan have en oplyst dialog om det.«

Flere råd om AI fra Lars Gudbrandsson

  1. »Man skal ikke parkere hjernen og bare lade AI udføre arbejdet. Se det som en sparringspartner, der kan komme med ideer og perspektiver.«
  2. »Husk den kritiske sans. Det bør også være et fokuspunkt i folkeskolen, for kritisk sans og kildekritik bliver de vigtigste kompetencer i de kommende år. Evnen til at vurdere, hvor noget kommer fra og evnen til at få forskellige perspektiver på, ligesom det giver forskellige perspektiver at læse både Berlingske og Politiken.«
  3. »Vær bevidst om, hvordan du bedst opnår viden. Er det visuelt, ved at læse, ved at tale eller noget fjerde. Tilpas brugen af AI til dine præferencer.«
Fold ud
LarsGudbrandsson-1280x1920_portrait

Lars Gudbrandsson

Født 1975, uddannet Elektroniktekniker, merk.d. salg og markedsføring, og snart også en MBA med speciale i Digital Business. Fra 2022-2024 CEO hos IIH Nordic. Tidligere har han blandt andet været EVP og markedsdirektør hos Bonnier Publications, privatmarkedsdirektør hos Telia, samt en række globale stillinger hos Nokia som blandt andet salgs- og marketingdirektør. Derudover har han haft en række bestyrelsesposter og sidder i dag i bestyrelsen i Master International.

Foto: Christian Als

Fold ud

Relateret indhold

Et selskab til julefrokost
Julefrokost

Chef... jeg (hik) scchkal da ha' maajet mere i løn!

Julefrokosten er et monument på danske arbejdspladser. Den har stor betydning for sammenhold og kultur, mener et stort flertal af danske ledere. Det er dog almindeligt at tage nogle forholdsregler under festen – måske fordi mange har oplevet julefrokoster, der stak helt af.
4 min.
Emil Simonsen fra Suspekt holder en mikrofon
Min bedste leder

Emil Simonsen har en rørende og lærerig historie om sin bedste leder

Inden Emil Simonsen fik gang i karrieren som rapper i gruppen Suspekt, arbejdede han i et gartneri, hvor lederen lærte ham noget om disciplin og klar kommunikation. Og ikke mindst gav ham et ansvar, der fik ham til at vokse som menneske.
4 min.
Morten Christiansen kigger ud af et vindue
Telehygiejne

Teleselskabets topchef opfordrer sine ledere og medarbejdere til at lægge telefonen væk – og danskerne til at gøre det samme

Han har solgt millioner af mobiltelefoner og abonnementer, men nu advarer 3’s topchef Morten Christiansen om, at skærmforbruget er kommet ud af kontrol. Han har selv indført regler for mobilbrug i 3 i Danmark.
10 min.
Palle Knudsen står foran en blå baggrund

Da Visma-direktøren begyndte at bruge AI, ændrede det hverdagen: »Jeg har fået en ny, superklog kollega«

Palle Knudsen er Chief Revenue Officer i Visma Dataløn og bruger hver dag kunstig intelligens i sit arbejde. Det har ændret både hans arbejdsdag og fritid.
8 min.
Freja-Ludvigsen smiler til kameraet iført en blå blazer

Efter et afslag pr. sms en fredag aften droppede Freja den traditionelle jobsøgning. En måned senere landede hun sit nye lederjob

Da der skulle ske noget nyt i Freja Ludvigsens arbejdsliv, forsøgte hun sig med at læse jobannoncer og skrive ansøgninger. Det blev en skuffende oplevelse, men da hun besluttede at blive jobskabende frem for jobsøgende, skete der noget.
7 min.
Kim Povlsen sidder for enden af et bord
Ledelse med vilje

Robotdirektøren synes, det er sjovest, når det er allersværest

Tidligt lagde Kim Povlsen en plan for karrieren: Han ville gå målrettet efter job uden for sin komfortzone for at lære så meget som muligt. Det er i den grad blevet opfyldt, også da han som ny CEO i Universal Robots lancerede store forandringer midt i en bragende succes.
45 min.