Claus Christensen havde telefonen ved øret og skulle til at forklare politiet, at der igen var blevet stjålet varer fra hans arbejdsplads, SuperBrugsen i Dalby på Sydsjælland. Brugsuddeleren havde sammen med sin souschef konfronteret tyven ude foran butikken, og manden havde tilsyneladende affundet sig med situationen. Men så skete der noget. Han snuppede telefonen ud af hånden på Claus Christensen og satte i løb.
»Vi kunne dog løbe ham op ret nemt. Han var helt væk på stoffer. Vi tog ham med indenfor, som vi plejer, men så skal vi ofte vente 30-45 minutter før politiet kommer,« siger lederen af butikken med opgivende mine.
Claus Christensen sidder i et baglokale i butikken, sukker tungt og holder en pause, inden han fortæller videre om problemet med tyverier. For eksempel om Facebookgrupper, hvor kød med ‘SuperBrugsen Dalby’-stempel bliver sat til salg med advisering om, at der snart er mere på vej. Nogle gange kan der decideret være bestillinger på kød i sådan en gruppe. Det var en butiksdetektiv, der gjorde ham opmærksom på det, og den slags organiserede tyverier er en tendens i den danske detailhandel, hvor især alkohol, kaffe og kød bliver stjålet med henblik på videresalg.
Ifølge Dansk Erhverv blev der til og med oktober 2024 anmeldt 15.238 butikstyverier, hvilket er en stigning på 125 procent i forhold til samme periode i 2019. De Samvirkende Købmænd anslår, at der bliver stjålet varer for to mia. kr. i detailhandelen om året.
I SuperBrugsen i Dalby bliver der stjålet for 10.000 - 20.000 kr. om måneden, og det er stigende, fortæller Claus Christensen denne mandag formiddag i november.
Stemningen i butikken signalerer lokalmiljø og et fællesskab af den type, hvor kunderne kan betale dagen efter, hvis de har glemt pungen derhjemme, som brugsuddeleren fortæller. Man kender hinanden, og mens nogle af stamkunderne i formiddagstempo bevæger sig gennem supermarkedet, falder det nogle hyggebemærkninger af mellem dem og personalet, der er i gang med at stille varer på plads. Men landsbyromantikken bliver skæmmet næsten dagligt. Fredagen før er der igen blevet stjålet kød. Claus Christensen har endnu ikke haft tid til at se optagelserne fra overvågningskameraerne igennem for at spotte tyvene, men det er blevet en fast del af lederjobbet for ham. Så har han i det mindste en idé om, hvem han skal holde øje med fremover, men som han oplever det, er konsekvenserne alt for små ved at stjæle.
»Vi har oplevet at tage nogen i butikstyveri, som har sagt: ‘I kan da bare anmelde det. Der sker jo ingenting alligevel.’ Og det har de ret i.«
Slagteren forsøger at forebygge ved at fjerne det meste kød fra kølemontrene om aftenen, hvor der er færre medarbejdere til at holde øje, og spiritussen står ikke længere bagerst i butikken.
»Nu har vi flyttet det op foran, fordi der blev stjålet så meget. Seriøst: De havde nogle jakker, hvor der kunne være 20 flasker i,« siger han med overraskelse i stemmen samtidig med, at han næsten kommer til at grine af situationen.