TobiasAbildgaardHaldTOP-1920x960_wide-min
»Det er lederne, der skal vise vejen for en kultur, hvor det er lige så naturligt for fædre som for mødre at holde barsel. Og derfor er jeg glad for at være en del af en tendens, hvor mandlige ledere i langt højere grad end tidligere tager del i barselsorloven,« siger Tobias Abildgaard Hald, leder i IT-sikkerhed i Jyske Bank i Silkeborg.  Foto: Mathilde Bech

Mandlige ledere tager markant mere barsel end tidligere

Foto Mathilde Bech
16. januar 2025

Efter at reglerne for barselsorlov blev ændret i 2022, afholder mandlige ledere over tre ugers længere barselsorlov. Det giver ikke bare de mandlige ledere bedre mulighed for knytte tætte bånd til barnet, men gavner også ligestillingen på arbejdspladsen, lyder det fra ekspert.

Gå til Action card

Mandlige ledere tager længere og længere barselsorlov.

Ifølge de nyeste tal fra Beskæftigelsesministeriet holder mandlige ledere barselsorlov i knap 10 uger – det er 3,3 uger længere, end før barselsreglerne blev ændret i august 2022.

Dermed følger de mandlige ledere den generelle tendens på arbejdsmarkedet, hvor mændene går markant længere derhjemme med den lille end tidligere.

At de mandlige ledere tager mere barsel er »ubetinget positivt.« Det mener Nanna Simone Jensen, som er ligestillingspolitisk chefkonsulent i Lederne.

»Alle vinder på, at de mandlige ledere tager længere barsel. Det styrker relationen til børnene. Det viser vejen for de øvrige mandlige ansatte. Og så kan det have positiv betydning for kvinders løn- og karriereudvikling,« siger hun.

En af dem, der har valgt at holde længere barsel i kølvandet på de ændrede barselsregler, er Tobias Abildgaard Hald, som er daglig leder indenfor it-sikkerhed i Jyske Bank i Silkeborg. 

Han kom i sommeren 2024 tilbage fra barsel efter at passet sit andet barn Anna i seks måneder. Det er to måneder mere, end da han var på barsel med sit første barn, Christian, som blev født i 2021 – altså før reglerne for barselsorlov blev ændret.

At han valgte at holde 50 procent længere barsel anden gang skyldes først og fremmest, at Jyske Bank efter ændringen af barselsreglerne justerede deres barselsvilkår, således at fædre i stedet for ret til 16 ugers barselsorlov med løn nu ligesom mødre kunne få op til 26 uger med løn.

Tobias Abildgaard Hald er glad for, at han udnyttede de forbedrede barselsvilkår til at holde en længere barsel.

»Det er ikke nogen badeferie at være på barsel, for det er til tider også hårdt at passe et lille barn. Men når jeg tænker på alt det gode, der kom ud af det, så fortryder jeg det ikke et sekund,« siger han.

De to ekstra måneder gjorde, forklarer han, at han under barslen opbyggede et stærkere bånd til sit andet barn.

»Når Anna søger trøst, så kommer hun oftere til mig, end det er tilfældet med Christian. Og det tror jeg da bestemt hænger sammen med, at Anna og jeg havde mere tid sammen. Så hvis der er noget, jeg fortryder, så er det, at jeg ikke holdt lige så lang barsel med ham. Men det var det, der dengang var økonomisk muligt for os,« siger han.

TobiasAbildgaardHald-1920x1280_landscape-min
»Det er ekstremt svært at planlægge noget som helst, når du skal passe et lille barn. Du er nødt til at acceptere, at tingene ikke altid bliver, som du havde forestillet dig. Og så lave en ny plan. Og sådan er det jo også ofte som leder i en virksomhed,« siger Tobias Abildgaard Hald.  Foto: Mathilde Bech

Kulturændring
Nanna Simone Jensen fra Lederne er ikke i tvivl om, at ændringen af barselsreglerne med øremærket barsel til fædre og medmødre har været afgørende for, at mænd i dag holder længere barsel. Men samtidig er der sket en kulturændring, mener hun, som har været med til at gøre det mere legitimt for mændene at holde barselsorlov.

»Vi fik jo selvfølgelig de nye regler, fordi EU pressede på, men vi havde allerede taget hul på diskussionen om den meget skæve fordeling af barslen, hvor mødre tog 90 procent af den samlede barsel. Den debat tror jeg har været med til at skubbe til den udvikling, vi nu ser, hvor det er mere accepteret for en mand at holde barsel – også for dem med lederansvar, som der ellers ikke har været tradition for,« siger hun.

At det langt fra altid har været almindeligt for mandlige ledere at holde barsel, kender Tobias Abildgaard Hald til fra sin egen familie. Da han kom til verden i 1988, holdt hans far, som også var leder, blot 14 dages barsel.

»Det var en anden tid,« konstaterer han. »Så det er ikke noget, jeg bebrejder ham for. Slet ikke. Sådan var det bare. Men det er da positivt, at vi nu er kommet et sted hen, hvor det er blevet mere naturligt for mænd at tage del i barselsorloven – og at det også gælder for de fædre, der sidder i en lederstilling,« siger han.

En god lederuddannelse
Ud over at knytte bånd til barnet oplevede Tobias Abildgaard Hald, at han udviklede sig personligt ved at være på barsel. Og det kan han bruge i rollen som leder, mener han.

»Når du er på barsel, kommer du ud i nogle pressede situationer, hvor du skal kunne regulere dine egne følelser og vise ro og overskud. Det gælder jo også i hverdagen som leder,« siger han og tilføjer, du som barslende forælder desuden lærer at håndtere en omskiftelig hverdag.

»Det er ekstremt svært at planlægge noget som helst, når du skal passe et lille barn. Du er nødt til at acceptere, at tingene ikke altid bliver, som du havde forestillet dig. Og så lave en ny plan. Og sådan er det jo også ofte som leder i en virksomhed,« siger han.

For mange ledere kan det også være en god øvelse, når de i forbindelse med barsel skal uddelegere opgaver og ansvar til andre, mener Nanna Simone Jensen.

»Som leder er det ikke altid helt nemt at give ansvaret fra sig, fordi ansvar i høj grad hører med til lederrollen. Men når du skal på barsel, er der ingen vej udenom. Så det kan være en god anledning til at øve sig i at lægge opgaver og ansvar i hænderne på andre,« siger hun.

Det kræver dog grundig planlægning at »gøre dig uundværlig,« som hun formulerer det.

»Når du skal på barsel, skal andre tage over for dig. Det handler både om mandat og opgaver. Og det kræver tid og planlægning at få styr på. Men det er en sund øvelse, som både kan gøre det lettere for dig at uddelegere ansvar, når du kommer tilbage, men som også kan gøre det lettere for dig at håndtere situationen, hvis du en anden gang skal være væk i længere tid,« siger hun.

TobiasAbildgaardHald-1280x1920_portrait--2-min
»Når du som mand går på barsel, gør du ikke bare dig selv og din familie en tjeneste. Du er også med til at fremme kvinders karrieremuligheder. Derfor er det bare med at gribe chancen, når du får muligheden.« Foto: Mathilde Bech

Til gavn for kvinder med lederambitioner
En anden og væsentlig fordel ved, at mændene tager mere barsel, er, at det gavner kvinders mulighed for at gå ledervejen, påpeger Nanna Simone Jensen.

»Vi ved fra forskningen, at en lang barsel og de mulige konsekvenser af denne, som fx deltidsarbejde, kan påvirke kvinders løn- og karriereudvikling. Derfor er det positivt, at udviklingen går i retning af en mere ligelig fordeling af barselsugerne. Vejen til ledelsesgangene bliver kortere for kvinder, når barslen deles,« siger hun og henviser til en undersøgelse, som Tænketanken EQUALIS lavede i 2024 i samarbejde med Dansk Industri og Lederne. 

Undersøgelsen viser, at kvinder har lige så store lederambitioner som mænd. Hver fjerde af de kvinder, der har lederambitioner, oplever dog, at hendes barselsorlov har påvirket hendes karriereudvikling negativt. For mændene gælder det kun hver tiende.

»Selvom vi langt fra er i mål, så er det bestemt værd at glæde sig over, at vi er kommet et sted hen, hvor fædre – også dem med lederansvar - tager længere barsel. Det er skridt i den rigtige retning,« siger hun.

Tobias Abildgaard Hald er enig:

»Når du som mand går på barsel, gør du ikke bare dig selv og din familie en tjeneste. Du er også med til at fremme kvinders karrieremuligheder. Derfor er det bare med at gribe chancen, når du får muligheden,« siger han.

Stadig lang vej
Selvom mændene tager mere barsel end tidligere, så tager kvinderne stadig omkring tre en halv gang så barsel som mændene. Det samme billede tegner sig på ledelsesgangene. En mere ligelig fordeling af barslen kræver blandt andet, at flere virksomheder gør en endnu større indsats for at ændre kulturen om barselsområdet, mener Nanna Simone Jensen.

»Det er positivt, at mange virksomheder har forbedret deres barselsvilkår for medarbejderne. Men det er også en god idé at signalere tydeligt, at barsel ikke er en karrierestopper, men en naturlig del af arbejdslivet. Og det kan lederne bidrage til. Dels ved at støtte op om de medarbejdere, der går på barsel. Og dels ved selv at tage barsel, når de selv får muligheden,« siger hun.

Da Tobias Abildgaard Hald skulle på barsel for anden gang på relativt kort tid, kunne han ikke lade være med at blive ramt af dårlig samvittighed over igen at skulle være væk. Han kom dog på andre tanker, da han fra sin egen chef blev mødt med »fuld støtte og opbakning«, som han udtrykker det.

»Som leder kan man nemt blive ramt af dårlig samvittighed, fordi du efterlader dig en masse ansvar, som andre skal løfte for dig. Derfor er det altgørende, hvordan din beslutning bliver modtaget. Heldigvis mødte jeg ikke andet end opbakning. Og det gjorde bestemt beslutningen nemmere,« siger Tobias Abildgaard Hald, der blev forfremmet kort tid efter, at han kom tilbage fra sin anden barsel.

Og det opfattede han som »en blåstempling« af hans beslutning om at være væk i et halvt år barselsorlov.

»Det var en meget konkret måde at vise mig – og sådan set også de øvrige ansatte – at barsel og karriere sagtens kan gå hånd-i-hånd,« siger Tobias Abildgaard Hald, der håber, at han ved at holde barsel har været med til at danne ‘præcedens’ i det team af 7 medarbejdere, som han nu står i spidsen for i Jyske Bank.

»Det er lederne, der skal vise vejen for en kultur, hvor det er lige så naturligt for fædre som for mødre at holde barsel. Og derfor at jeg da glad for at være en del af en tendens, hvor mandlige ledere i langt højere grad end tidligere tager del i barselsorloven,« siger han.

Hvad vil du sige til andre mandlige ledere, der overvejer at holde lang barsel?

»Hvis man er på en god arbejdsplads med gode vilkår, som jeg selv er heldig at være i Jyske Bank, så er det bare med at slå til, når muligheden opstår. Ud af et helt arbejdsliv er det jo ikke lang tid. Men det, du og din familie får ud af det, varer resten af livet,« siger han.

Relateret indhold

DanielIshoejNielsenTOP-1920x960-wide

»Er jeg en dårlig leder, fordi jeg har det sjovt?«

Ikke alle køber ideen om, at ledere må være hele mennesker med mange facetter. Det måtte Daniel Ishøj Nielsen sande, da han modtog en hadbesked efter at have optrådt som drag queen.  
5 min.
Julie Rokkjær Birch står foran et maleri med armene over kors
Ledelse med vilje

Julie Rokkjær Birch vil ændre verden. Bare en lille smule: »Det er sgu det, jeg går efter«

41 min.
Camilla smiler
Ligestilling

Camilla Krohn har fået nok: »Det er tid til kvoter«

Det går stadig alt for langsomt med at få flere kvinder ind i toppen af dansk erhvervsliv, mener Falcks stabschef, Camilla Krohn, der selv arbejder intensivt med diversitet, inklusion og ligestilling blandt Falcks 25.000 ansatte. 
5 min.
Sara Green går ind til et kontor
Lønåbenhed

Er du klar til mere åbenhed om din egen og medarbejdernes løn?

I IT-konsulenthuset PicoPublish kan medarbejdere og ledere nærstudere, hvor deres egen løn ligger i forhold til kollegernes. Det har givet en mere fair lønpolitik og rettet nogle skævheder op, siger CEO Sara Green, der opfordrer alle ledere til at gå i gang med samme øvelse. Fra næste år bliver mere åbenhed nemlig et krav.
9 min.
En collage af DuffBeautys Team

Neda og Nadia har skabt en vækstsucces med 14 unge kvindelige ansatte: »Vi har hyret dem, der var bedst til jobbet«

Diversiteten er til at overse i søstrene Neda og Nadia Juns virksomhed, hvor samtlige 14 medarbejdere er kvinder – de fleste fra Generation Z. Den ensartede medarbejdergruppe har dog ikke været en hindring for succes. Nærmere tværtimod. Alligevel har de to stiftere nu valgt at få hjælp til at rekruttere mere diverst.
9 min.
En mand sidder med sit barn på skødet og giver flaske

En udbredt misforståelse blandt ledere kan føre til, at medarbejdere søger væk under barsel

Dine medarbejderes lyst til at vende tilbage til jobbet efter barselsorlov afhænger i høj grad af, hvordan du som leder håndterer situationen. Få ekspertens bedste råd. Og undgå at begå en udbredt fejl, som kan få dine medarbejdere til at smutte.
8 min.