Overhalede samfundet indenom
Det var her, Camilla Haustrup Hermansen og den øvrige ledelse besluttede at give sig selv ti år til at omlægge produktionen til kun at producere genanvendelig emballage og blive CO2-neutral.
»Jeg har aldrig før formuleret en så langsigtet strategi, hvor jeg ikke har kunnet gennemskue delmålene på forhånd. Og det føltes vildt«, siger hun.
Ikke mindst, når man som Plus Pack er en teknisk funderet og datadrevet virksomhed, der er vant til at træffe beslutninger på grundlag af kendt viden og teknologi. Men her var teknologien ikke engang udviklet.
»Når man går ind i en cirkulær og grøn omstilling, kommer man ikke uden om, at det i starten kan føles som om, man er på gyngende grund. Derfor er det jo et stort leap of faith, når man træder ud i det. Og det tror jeg, at man som leder virkelig skal indstille sig på, på forhånd«, fortæller Camilla Haustrup Hermansen.
Allerede i 2018 var virksomhedens sortiment 80 procent genanvendeligt. Men her løb Camilla Haustrup Hermansen ind i en uventet stopklods: Virksomheden var så meget på forkant med udviklingen, at man havde overhalet samfundet indenom.
»Pludselig indså vi, at affaldssystemerne i Danmark og mange andre lande slet ikke er sat op til den materialegenanvendelse, som vi har fokus på. Så hvor vores produkter i teorien næsten var helt genanvendelige, blev husholdningsaffaldet alligevel bare brændt som før. Især plast lider under meget lave genanvendelsesrater«, fortæller hun.
Direktøren bliver samfundsdebattør
Derfor besluttede Camilla Haustrup Hermansen at udvide rollen som direktør til også at blive grøn og cirkulær samfundsdebattør og forkæmper.
»Det startede som en prøveballon, hvor vi tænkte: Hvad nu, hvis vi gør os til nogle af dem, der ikke kun brokker os og peger på problemet, men faktisk også kan levere løsninger? Måske de så vil lytte. Lad os prøve«, siger hun.
Med dét afsæt begyndte den grønne direktør at blande sig i debatten overalt, hvor hun kunne. Hurtigt begyndte invitationerne og forespørgslerne på oplæg og præsentationer i en lang række fora for grøn og cirkulær omstilling at tikke ind.
»Jeg elsker at blive udfordret, men jeg kan bedst lide at blive det sammen med andre og føle, at vi sammen er forpligtet på noget«.
»Så det at træde op og tage scenen alene som frontkæmper føltes også ret grænseoverskridende og var noget, der krævede ekstra mod«, siger hun.
Modet fandt hun blandt andet ved at genbesøge det ledelsesgrundlag, hun formulerede for sig selv for længe siden.
»I de her svære ledelsessituationer, tror jeg, at det er enormt vigtigt at have formuleret et klart ledelsesgrundlag for sig selv. Det gjorde jeg for længe siden og fandt ud af, at jeg er ret meget en no bullshit-person«.
»Sagen er det vigtige for mig, og det er også den, jeg brænder helt vildt for her. Det skal jeg huske at minde mig selv om, når det er svært. Og når det lykkes, bliver det lettere at hente modet til at gå forrest«, fortæller hun.