Gitte Rosholm sidder og snakker med en medarbejder
»Nogle vil måske synes, at det er spild af tid at opholde sig så længe i et tog, men jeg opfattede det som en luksus. Jeg fik en hel dag, hvor jeg kunne svare på e-mails og organisere mine noter fra de møder, jeg havde deltaget i,« fortæller Gitte Rosholm (tv.), leder af B Lab Nordics. Foto: Christian Als
BÆREDYGTIG LEDELSE

Her får medarbejderne to ekstra feriedage, hvis de dropper flyet på ferierejsen

18. december 2024

Har du også svært ved at få ændret de CO2-slugende rejsevaner i din virksomhed? Så har B Lab Nordics leder, Gitte Rosholm, måske nogle løsninger, du kan lade dig inspirere af – også til personalegoder, som medarbejderne faktisk bliver glade for.

Gå til Action card

Da Gitte Rosholm for nylig var til ledermøde i Amsterdam, tog det hende 13 timer at komme hjem til København igen. Havde hun taget flyet, kunne hun have været tilbage på kontoret i København på 2-3 timer. Men hun valgte at tage toget, selvom rejsetiden blev markant længere, og hun undervejs måtte stå op en times tid, fordi en pladsreservation var glippet.

»Nogle vil måske synes, at det er spild af tid at opholde sig så længe i et tog, men jeg opfattede det som en luksus. Jeg fik en hel dag, hvor jeg kunne svare på e-mails og organisere mine noter fra de møder, jeg havde deltaget i. Jeg fik tid til at tænke, og faktisk også til at læse en bog undervejs,« siger Gitte Rosholm.

Hun kunne godt have valgt at sætte sig på et fly i stedet (faktisk fløj hun fra København til Amsterdam), men B Lab Nordics, som hun er chef for, har en rejsepolitik, der opfordrer alle medarbejdere til at vælge landbaseret transport, hvis det giver mening.

»Vi er en organisation, der ikke bare taler om at reducere vores negative påvirkninger, for eksempel vores samlede CO2-udledning; vi vil også gerne sætte handling bag vores holdning,« konstaterer Gitte Rosholm.


GitteRosholm001_1920x1280
»Her i B Lab hjælper vi virksomheder med at bruge al den kraft, de har, til at flytte hele samfundet i retning af noget mere bæredygtigt og regenerativt. Det vil jeg gerne bruge denne del af mit arbejdsliv på,« siger Gitte Rosholm. Foto: Christian Als

Ekstra feriedage som kompensation
Faktisk går organisationens rejsepolitik længere endnu: Medarbejderne opmuntres nemlig også til at droppe flyet, når de tager på private ferierejser med familien. Og som ’kompensation’ for det ekstra tidsforbrug kan de til gengæld få to ekstra feriedage, hvis de i stedet tager toget eller kører i bil.

»Tanken er, at de ekstra feriedage måske kan være det lille, men afgørende argument, der gør, at man prøver en lidt mere bæredygtig rejseform. Det tager jo noget længere tid at køre til Sydfrankrig end at tage flyet, og den forskel vil vi gerne kompensere,« lyder det fra Gitte Rosholm, der selv er i gang med at planlægge familiens skitur uden at booke flybilletter.

»Det kræver lidt ekstra planlægning at rejse på andre måder, men tanken er, at det kan gøre det lettere for vores medarbejdere at få deres familier med på projektet, også selv om det både bliver dyrere og tager lidt længere tid at nå frem til destinationerne.«


GitteRosholm007_1920x1280

Gitte Rosholm

Gitte Rosholm, leder af B Lab Nordics
Født 1970 i Gentofte

Karriere:
1998-2004 Kommunikationsrådgiver, Communiqué, Coloplast, DFDS og Advice

2005-2008 Strategikonsulent, DR

2008-2012 Direktør, Advice A/S

2012-2017 Direktør, partner, core:workers A/S

2017-2023 Head of bl.a. Group People and Culture Communication og Strategic Projects, Nordea

2023-2024 Sabbatår - Masterclass i Future Studies, Yacthskipper 3 og sejlads i Fiji

2024- Leder af B Lab Nordics

Uddannelse: Master i psykologi og kommunikation

Privat er hun bosiddende i Dragør og gift med Jørgen, der laver tv. Parret har tre børn.


Foto: Christian Als

Fold ud

Naturligt at belønne nye rejsemønstre
Hun er helt på det rene med, at der sikkert vil være nogle, der mener, at arbejdsgivere ikke skal blande sig i de ansattes private vaner. I hendes verden er det dog helt naturligt og ønskeligt, at man som virksomhed lever sine værdier og tager ansvaret for klimaet på sig, også hvis det indebærer at belønne medarbejderne for at få dem til at ændre rejsemønstre.

»For os er der ikke noget underligt i, at vi prøver at påvirke medarbejdernes adfærd i deres private liv. Og vi kan se, at det virker; i den europæiske del af organisationen er en tredjedel af de ekstra fridage blevet brugt på at vælge andre rejseformer,« siger Gitte Rosholm.

Vil skabe en bedre verden
At det lige er B Lab Nordics, der tester grænserne for, hvad man kan nudge medarbejderne til i privatsfæren, er ikke noget tilfælde.

Organisationen er den nordiske spydspids i en global non-profit bevægelse, som lever af at certificere virksomheder, der faktisk mener det, når de siger, at de gerne vil optræde som gode, bæredygtige samfundsborgere og arbejdsgivere.

De såkaldte ’B Corp’-virksomheder har det til fælles, at de gerne vil drive en virksomhed, hvor det ikke kun handler om at skabe overskud, men om noget så højtravende som ’at skabe en bedre verden’.

»Som B Corp-virksomhed skal man ikke blot ønske at være bedst i verden, men bedst for verden. Og man indgår derfor en juridisk forpligtelse til at skabe bæredygtige og positive forandringer – vel at mærke forandringer, der kan måles og certificeres,« lyder det fra Lars Riis, der tidligere har fortalt Lederstof.dk, hvorfor hans lille bæredygtige tøjfirma Elsk for eksempel forærer en procent af omsætningen til naturprojekter.


GitteRosholm005_1920x1280
»Jeg fandt ud af, at det, der reelt betyder noget for mig, er at aflevere planeten i en bedre tilstand til mine børn. Og der er brug for alle mand på dæk til at løse de mange forskellige kriser, vores verden befinder sig i,« siger Gitte Rosholm (tv.). Foto: Christian Als

Høje sociale standarder
Elsk er en af de i alt 104 danske virksomheder, der har valgt at bruge tid og penge på at blive B Corp-certificerede. Blandt de øvrige finder man blandt andre Meyers, Aarstiderne og Merkur Andelskasse, der alle har forpligtet sig til at leve op til høje standarder både socialt, miljømæssigt og i forhold til gennemsigtighed.

»Når en virksomhed ansøger om at blive certificeret, ser vi ikke kun på de enkelte produkters bæredygtighed; vi analyserer hele værdikæden og den påvirkning, virksomheden har på miljøet, på medarbejderne, på leverandører og alle andre interessenter, og i hvor høj grad de påtager sig et socialt ansvar. Og de bliver kun certificerede, hvis de kan leve op til en minimumsscore, når man regner det hele sammen,« forklarer Gitte Rosholm.


GitteRosholm002_1920x1280
»For os er der ikke noget underligt i, at vi prøver at påvirke medarbejdernes adfærd i deres private liv. Og vi kan se, at det virker,« siger Gitte Rosholm. Foto: Christian Als

Ansatte kan arbejde hvor som helst
Når man lever af at inspirere virksomheder, der gerne vil optræde som gode verdensborgere, er det kun naturligt, mener hun, at B Lab-organisationen, der beskæftiger 50 medarbejdere i Europa og indtil videre en håndfuld i Danmark, selv har valgt at indføre nogle medarbejdergoder, som man formentlig ikke finder magen til i mange andre danske virksomheder.

Ud over de ekstra feriedage ved ferierejser, der ikke omfatter flytransport, kan medarbejderne for eksempel arbejde fra hvor som helst.

»Hvis du aftaler det med din chef, kan du tage til Thailand nogle måneder og arbejde derfra. Det kræver så, at du er indstillet på den fleksibilitet, det indebærer. Lige nu har vi en medarbejder, der er hjemme i Australien for at arbejde en måneds tid. Fordi tidsforskellen er 10 timer, får hun en lidt speciel arbejdsdag.«


Fakta om B Corp

Certificeret B Corporation™
Certificerede B Corporations, eller bare B Corps, er virksomheder, som er blevet verificerede af B Lab og lever op til høje standarder for social og miljømæssig performance, gennemsigtighed og ansvarlighed. B Corps tænker ud over deres egne individuelle mål og viser, hvordan finansielt afkast og formål kan spille sammen for at drive meningsfulde forandringer. Lige nu er der 145 certificerede B Corps i Norden, og der kommer hele tiden flere til. Globalt er der flere end 9000.

B Corp™ bevægelsen
B Corp bevægelsen er en global bevægelse af mennesker, der ønsker at bruge virksomheder som en positiv kraft i verden. Sammen forandrer de vores økonomiske system fra kun at gavne de få til at gavne alle, at gå fra ekstraktion til regeneration og fra individualisme til gensidig forbundethed.

B Lab
B Lab er non-profit-netværket, der transformerer den globale økonomi for at gavne alle mennesker, samfund og planeten. B Lab Nordics driver den hurtigt voksende B Corp bevægelse i både Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island. Organisationen certificerer virksomheder, som lever op til høje sociale og miljømæssige standarder, ansvarlighed og gennemsigtighed, og giver dem adgang til værktøjer, viden og stærke fællesskaber, der arbejder mod den fælles vision og skaber løbende impact forbedringer.

(Kilde: www.bcorperation.net)


Fold ud

Fleksible feriedage og betalt fitness
B Lab-organisationen har også indført, hvad de selv kalder ’fleksible feriedage’. Det indebærer, at ansatte selv kan placere syv af de årlige feriedage, afhængigt af om de for eksempel fejrer påske, ramadan eller chanukah. Lige nu eksperimenterer man også med en 4-dages arbejdsuge, og så har man betalte medlemskaber af fitness- og yoga-centre.

»Det giver ikke så meget mening at forære folk en eller anden hundedyr julegave hvert år, hvis de meget hellere vil have, at de 1000 kroner, eller hvad der nu bliver brugt på det, bliver puttet ind i noget, der betyder meget mere for dem,« lyder det fra Gitte Rosholm.


GitteRosholm008_1280x1920
»Vi er en organisation, der ikke bare taler om at reducere vores negative påvirkninger, for eksempel vores samlede CO2-udledning; vi vil også gerne sætte handling bag vores holdning,« fortæller Gitte Rosholm. Foto: Christian Als

Socialt arbejde i arbejdstiden
For hende er det vigtigste ved B Labs personalepolitik – herunder goderne – at de ikke er blevet opfundet i en HR-afdeling. Tværtimod er de rammer, medarbejderne arbejder under, blevet til i et samarbejde, hvor B Lab først undersøgte, hvad en række af de mest innovative B Corp virksomheder i verden (for eksempel Patagonia) gjorde for deres medarbejdere, og derefter præsenterede de ansatte for en buffet af muligheder.

»Derefter var det medarbejderne selv, der fik lov at tale sig frem til, hvilke personalegoder, de syntes gav mening og havde størst værdi for dem,« fortæller Gitte Rosholm.
Ud af den proces kom blandt andet en aftale om, at alle ansatte kan bruge 40 arbejdstimer om året på at lave frivilligt arbejde, ligesom det kendes fra flere advokatfirmaer, hvor man kan arbejde pro bono i for eksempel Retshjælpen. Gitte Rosholm har kun været chef for organisationen i kort tid og overvejer fortsat, hvor hendes timer vil gøre størst gavn.

»Det kan være, at jeg skal arbejde gratis i en bestyrelse for et nonprofitforetagende, men jeg overvejer også at komme ud at stå i et suppekøkken,« siger hun.


GitteRosholm006_1280x1920
»Det giver ikke så meget mening at forære folk en hundedyr julegave hvert år, hvis de meget hellere vil have, at de 1000 kroner, eller hvad der nu bliver brugt på det, bliver puttet ind i noget, der betyder meget mere for dem,« siger Gitte Rosholm. Foto: Christian Als

Vil aflevere planeten i bedre stand
Hun kan som 54-årig se tilbage på en karriere, hvor hun i mange år arbejdede som kommunikationsrådgiver og strategikonsulent i blandt andet DR, inden hun steg i graderne, først som direktør i Advice, siden adm. dir. i core:workers og derefter som chef for kommunikation og strategi i Nordea. På en selvvalgt orlov, der omfattede et ophold på Nordkaperen, gjorde hun op med sig selv, at hun ville bruge sine kompetencer på at gøre en virkelig forskel. Hun har, vurderer hun selv, mange gode år tilbage, som skal bruges på noget, der virkelig batter.

»I mange år førte det ene job naturligt til det næste, men jeg nåede til et punkt, hvor jeg havde udlevet mine personlige ambitioner og fandt ud af, at det, der reelt betyder noget for mig, er at aflevere planeten i en bedre tilstand til mine børn. Og der er brug for alle mand på dæk til at løse de mange forskellige kriser, vores verden befinder sig i.«

Da jobmuligheden i B Lab Nordics dukkede op, var hendes umiddelbare reaktion: ’Hvorfor har jeg aldrig hørt om det’. Efterfulgt af: ’Hvor har I været hele mit liv?’

»Her i B Lab hjælper vi virksomheder med at bruge al den kraft, de har, til at flytte hele samfundet i retning af noget mere bæredygtigt og regenerativt. Det vil jeg gerne bruge denne del af mit arbejdsliv på,« lyder det fra Gitte Rosholm.


Action Card

Her er Gitte Rosholms bedste råd om, hvordan du bedst understøtter virksomhedens formål med de vilkår, I tilbyder medarbejderne

  1. Find jeres positive formål, og bidrag til verden. Måske har I allerede et soleklart svar. Hvis ikke, så spørg så jer selv, hvilke reelle problemer I med jeres viden og ekspertise kan være med til at løse. Måske starter broen til jeres fremtidige forretningsmodel lige dér.
  2. Spørg jer selv, hvordan I er anderledes end andre, og hvad der er vigtigt for jer, jeres medarbejdere og jeres virksomhed? Er det natur og biodiversitet, genbrug og upcycling, personlig fysisk og/eller mental trivsel, mad og fødevarekvalitet? Og søg så inspiration hos andre virksomheder, som I ser op til. Hvad gør de? Hvordan engagerer de medarbejderne i at bidrage til den forandring, de søger at skabe?
  3. Lav et idékatalog med relevante muligheder, og spørg så jeres medarbejdere, hvilke aktiviteter eller goder, der giver mest mening og værdi for dem. Alene dialogen om og indflydelsen på de goder og muligheder, I tilbyder som arbejdsplads, vil gøre dem mere værd for jeres medarbejdere.

Relateret indhold

Søren Gøtterup-Tang er på taget af en bygning i København
BÆREDYGTIG LEDELSE

Hver tredje medarbejder, Søren ansætter, har et handicap

Alle mennesker har brug for at føle sig og være nyttige, mener Søren Gøtterup-Tang, der er CEO i Weply og en leder, der gerne vil gøre en forskel.
8 min.
Anitha Danielsen og en kollega sidder ved en computer
Bæredygtig ledelse

Sygeplejerskerne på akutafsnittet var opgivende, frustrerede og havde let til tårer. Efter 10 måneder med en ny leder vandt afdelingen en arbejdsmiljøpris

På Gentofte Akutklinik har oversygeplejerske Anitha Danielsen på under et år formået at rette op på et arbejdsmiljø, der ellers blinkede rødt på mange punkter. Hun arbejder med at sætte vagtplanerne fri og på at indføre en kultur, hvor medarbejderne får mere ansvar og giver hinanden – og chefen – løbende feedback.
12 min.
Pia Hauge og Katrine Sperling

Farvel til det overfladiske og fortravlede lederliv: Velkommen til ’langsom ledelse’

Kan du forestille dig et arbejdsliv, hvor du ikke hopper forpustet rundt fra tue til tue, men hvor der er tid og rum til fordybelse, refleksion og pauser? Og hvor du derfor giver din hjerne mulighed for at fungere optimalt? Så er ’langsom ledelse’ måske løsningen, lyder det fra Katrine Sperling og Pia Hauge, der nu præsenterer en ny model for det bæredygtige arbejdsliv som leder.
15 min.
IBM's CEO Thomas Kovsted
Bæredygtig ledelse

Her laver både topchefen og medarbejderne frivilligt arbejde: »Det er helt vildt, hvor meget glæde jeg tager med mig hjem«

IBM Danmark opfordrer sine ansatte til at lave frivilligt arbejde. Det giver stolthed og energi at hjælpe andre. Og gavner også forretningen.
18 min.
Shahida Hamid taler til et kursus med en storskærm bag sig

Pernille og Shahida klæder sig på til at gøre en bæredygtig forskel på jobbet: Det kræver kommunikation, strategi og et fælles sprog

Bæredygtighed fylder i mange virksomheder, men hvad betyder det egentlig, og hvilken forskel kan man gøre som leder og medarbejder? En masteruddannelse forsøger at give svarene. Mød to deltagere, der gør status på deres vej mod at gøre bæredygtighed til en naturlig del af arbejdslivet.
4 min.
Kenneth_Nørgaard
Bæredygtig ledelse

Lige barsel for alle? »Det er det helt rigtige at gøre - også for bundlinjen«

Konsulenthuset KPMG indførte i sommer 24 ugers betalt barsel til både mødre, fædre og medforældre. Det sikrer ikke bare lige vilkår for mænd og kvinder. Men er også god forretning. Læs her hvorfor.
18 min.