Bæredygtig ledelse kan læres
Bæredygtighed og ansvarlig forretning er i dag ikke blot en trend eller en bølge i bevægelse, men et vilkår støbt i cement, man som leder skal forholde sig til, mener Lise Kingo.
Som administrerende direktør i FN’s Global Compact fik hun endnu dybere indsigt i, hvad der egentlig kræves af lederen i dag.
»UN Global Compact og Russell Reynolds har for nylig lavet en meget spændende undersøgelse af, hvilken type lederskab der skal til for at drive verdensmålene i det næste Decade of Action. Konklusionen er, at det er yderst vigtigt, at de øverste ledere er innovative, nysgerrige og har lyst til forandring«.
»De skal være stakeholder-orienterede og interessere sig bredt for, hvad det er for aktører, der er omkring virksomheden, og de skal stille sig selv spørgsmålet: "Hvordan kan jeg tilrettelægge virksomheden og få en god samfundsmæssig kontrakt med alle disse interessenter?"«, siger Lise Kingo.
Lise Kingo, bestyrelsesmedlem og tidligere CEO for UN Global Compact
Kan man lære bæredygtig ledelse?
»
Det har vi faktisk set på i undersøgelsen, som bygger på 4.000 virksomheder over hele verden. Cirka en tredjedel af lederne er de fødte ansvarlighedsledere. Så er der den anden tredjedel, som har tillært sig bæredygtighedsidéen, og den sidste tredjedel, der blot ikke er så interesserede«.
»Det vigtige er dog, at man faktisk kan lære ansvarlig ledelse, uden at man nødvendigvis er meget passioneret fra start«, siger Lise Kingo og peger på vigtigheden af, at lederudvikling og uddannelse af medarbejderne integrerer temaer som eksempelvis miljø, etik og menneskerettigheder.
»Så kan man klæde medarbejderne på fra de første udviklingsaktiviteter, og når de engang bliver dygtige ledere, har de et langt bredere mindset omkring ansvarlig forretningsdrift«, fortæller hun.
Lise Kingo har også en stærk tro på, at de yngre generationer vil holde bæredygtighedsfanen højt. Hun refererer til Morgan Stanleys undersøgelse, der viser, at 70 procent af millennials vælger arbejdsplads ud fra, hvorvidt virksomheden eller organisationen har en stærk bæredygtighedsstrategi.
»De næste generationer vil have et meget mere bæredygtigt mindset – ikke mindst, fordi de klart føler, at deres egen og deres børns fremtid er på spil«, konkluderer Lise Kingo.