Diskussionslystne, tålmodige og grønne landmænd
DLG er ejet af 25.000 landmænd, der har deres meningers mod. Men Kristian Hundebøll kommer selv fra en landbrugsbaggrund og er derfor klædt godt på til at lede opad på den særlige måde, som andelsbevægelsen kræver. Hans bedsteforældre var landmænd, hans far var uddannet mejerist, og han voksede selv op på et lille andelsmejeri i Vendsyssel. Den baggrund betyder meget, siger han.
»Det ligger i mine gener og i mit blod. Landmænd er diskussionslystne, og jeg kommer fra en familie, hvor der altid er blevet diskuteret. Så der er lidt ramasjang i den, og de kan godt lide at drille og udfordre, så man skal kunne afkode dem. Men de kan også godt tåle en skarp replik tilbage med et glimt i øjet. Og når rampelyset slukker, og vi mødes til en kop kaffe eller en øl, så vil de gerne en. Så jeg har altid glædet mig meget til vores kvartalsvise repræsentantskabsmøder,« siger Kristian Hundebøll.
Han er i det hele taget glad for den store ejerkreds. De er nemlig rolige, når tingene går op og ned.
»Jeg kalder det tålmodig kapital. Landmænd er selv vant til store fluktuationer. Nogle år går det godt, andre år går det ikke så godt. Så de går ikke i panik. En af vores styrker i andelsselskaberne er, at vi kan have det lange lys på. Selvfølgelig stilles der krav, men hvis man kan eksekvere på det, er det en fantastisk ejerkreds at have bag sig,« siger Kristian Hundebøll.
Landbruget er ikke kendt for at gå forrest i den grønne omstilling. Alligevel oplever Kristian Hundebøll, at de 25.000 landmænd, der ejer DLG, bakker fuldt op bag koncernens bestræbelser på at nedbringe dens CO2-aftryk med 50 procent i 2030 og være helt klimaneutrale i 2050. Det er en dagsorden, som for alvor er blevet aktuel inden for de sidste par år, og den administrerende direktør bruger mange kræfter den.
»Vores fornemmeste opgave er at levere mere bæredygtige produkter. Jo lavere klimaftryk, vi kommer med, desto mere bæredygtig bliver landbrugsproduktionen. Vi producerer for eksempel grønt protein af græs, så vi bliver mindre afhængige af soja fra udlandet. Vi arbejder også med plantebaserede fødevarer og masser af investering i forædling af kornsorter,« siger han.
»Det er en spændende udfordring, og den kom nærmest overnight, og så skal man jo være omstillingsparat, og det kan vi godt lide i DLG,« siger Kristian Hundebøll.