»Optimalt set vil det være sådan, at man som træner bliver præsenteret for en organisation, der har styr på, hvem de er og har styr på retningen, og derfor henvender sig til mig. Så ved jeg, om jeg passer perfekt ind eller ej. Men hidtil har jeg de fleste af gangene selv skullet være med til at skrive det narrativ; billedet af, hvem vi er og hvad vi gerne vil opnå sammen.«
»Jeg er her ikke for at have et job«
Erkendelsen af, at han kun kan fungere optimalt, hvis han er i en organisation, der vil samme sted hen som ham, fik han i Tyskland. På den hårde måde.
I 2014 landede han, hvad han troede var et drømmejob i Bundesligaklubben Mainz 05. Men efter blot 24 kampe forlod han klubben igen, fordi han og Mainz-ledelsen så meget forskelligt på tingene.
Selv om opholdet i Mainz udviklede sig skævt, gav det Kasper Hjulmand en vigtig indsigt:
»Det var sindssygt udviklende for mig, for jeg fandt ud af præcist, hvem jeg er, og hvor jeg sætter grænsen. Jeg har det grundlæggende sådan, at jeg som leder skal være 100 procent loyal over for den organisation, jeg er i, altså overfor bestyrelsen og ejerskabet. Hvis jeg af en eller anden årsag ikke kan være 100 procent loyal, skal jeg ikke være der. I Mainz forsøgte jeg at twiste mig selv og fandt ud af, at det kunne jeg ikke være i,« siger Kasper Hjulmand.
Kaspers assistenter spurgte ham, om han ikke kunne prøve at udnytte situationen til egen fordel – og se bort fra de fundamentale uenigheder der var, for at beholde jobbet og måske tage næste skridt i karrieren.
»Men det er slet ikke sådan jeg tænker; jeg er fuldstændig ligeglad. Jeg går ikke strategisk og tænker på, om noget er dårligt for min karriere, eller hvad der er det rigtige næste skridt. Jeg er her ikke for at have et job, men for at gøre noget godt for dem, der har ansat mig. Indtil jeg ikke er der mere, gør jeg alt, jeg kan, i mine vågne timer for at hjælpe dem, jeg har omkring mig, med at opnå de gode resultater, opnå noget godt for andre. Det er det, der driver mig, og hvis der er nogen, der kan bruge det, gør jeg alt for dem,« siger Kasper Hjulmand og tilføjer:
»Hvis jeg får at vide, at jeg ikke kan bruges, eller hvis jeg selv føler, at det er ubehagelig situation, fordi jeg ikke kan være i mig selv, så er jeg meget hurtigere nu til at finde ud af det og træffe en beslutning og komme videre – i stedet for at spilde tiden et sted, hvor jeg ikke har det godt. Så er jeg heller ikke selv den bedste version af mig selv.«