Hvordan taler vi om mænd?
De to værter har besøgt organisationen DareGender, der arbejder for at fremme mænds stemme i ligestillingsdebatten. Her taler de med deres mandlige ligestillingsaktivist Rasmus Hald Møller, som fortæller om de specifikke ligestillings-udfordringer, der eksisterer for manden.
Én af dem er måden, vi taler om mænd i samfundet. Ligesom vi har ord for en karrierekvinde, men ikke for en karrieremand, har vi også ordet tabermænd, men ikke taberkvinde.
Vores måde at omtale kønnene på afspejler den måde, vi opfatter kønnene på. Når vi stadig bruger ord som tabermænd forstås mandens liv altså som en konkurrence, hvor det handler om at søge opad. Og er man ikke en vinder – så er man en taber.
Den konkurrenceprægerede mentalitet er altså noget, der fylder for mange mænds identitet. Og mentaliteten kan i sidste ende føre til, at mænd ender på samfundets bund, hvis de ikke lykkes med karriere- eller familieliv.
En fælles indsats
»Det vigtige er, at ligestilling ikke bliver en kamp mellem kønnene, men en fælles indsats. Så det aldrig bliver et spørgsmål om, hvem der har det hårdest eller værst, men at vi sammen arbejder på at skabe bedre og mere frie rammer for både kvinder og mænd til at være, som de vil«, siger Rikke Østergaard.
De to værter konkluderer, at der er behov for at mænd kommer med i samtalen om ligestilling. Ikke kun fordi mænd sidder på de afgørende poster, men også fordi mænd har noget at opnå ved en større grad af ligestilling. Der er altså brug for at sige fra over for stereotyper – både dem om mænd og kvinder.