Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 5

De traditionelle kønsroller trives i Danmark. Desværre.

2. juli 2020

Danmark sakker bagud i ligestillingen på arbejdsmarkedet sammenlignet med andre nordiske lande.

Gå til Action card
Island, Norge, Finland og Sverige indtager toppen af World Economic Forums Gender Gap-liste, som viser uligheden mellem kønnene på arbejdsmarkedet. Danmark roder rundt på en 14. plads. Ja. En 14. plads.

Samtidigt tydeliggør en undersøgelse fra VIVE en stor ulighed i kønsfordelingen på det danske arbejdsmarked. Der er for eksempel under 1% kvinder i tømrerbranchen, og 96% kvinder blandt social og sundhedshjælpere.

Derfor er Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder gået på opdagelse i det kønsopdelte arbejdsmarked, for at undersøge om det har en effekt på ligestilling i Danmark.

Mandefag og kvindefag

»De fleste danskere vil sige, at det er menneskers eget frie valg, hvad de vil arbejde med. Problemet er bare, at de ikke selv har valgt. De er blevet præget af opdragelse, kultur, omgivelsernes forventninger og vores traditioner. Og det ender med at skabe et enormt opdelt arbejdsmarked. Og sjovt nok er det de såkaldte kvindefag, som taber på løn og status i samfundet«, siger Rikke Østergaard.

»Der er virkelig meget at vinde ved at få kvinder ind i mandefagene og mændene ind i kvindefaget. Men det er en lang rejse, for vi skal ind og bryde med nogle gamle normer og traditioner. Du skal overbevise den ene gruppe, om at de skal prøve noget nyt, og den anden om at byde det nye velkommen. Det kan godt skabe konflikt, men når det lykkes er resultaterne målbare«, tilføjer Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Målrettet indsats mod kvinder

I afsnit fem af anden sæson besøger Karrierekvinder Securitas, hvor de taler med HR-direktør Maria Fagersbang. Hos Securitas har man lavet konkrete tiltag, for at tiltrække flere kvinder. Man har ryddet op i fordommene og sikret sig at de fysiske rammer som uniformer og sikkerhedsudstyr passer til kvinder. Og så har man sat fokuseret ind i gennem rekrutteringsevents målrettet kvinder.

»Det kan virke provokerende for nogle, at gå så målrettet efter kvinderne. Men i en branche med meget få kvinder, skal man som virksomhed prioritere at rekruttere og fastholde kvinderne. Man bliver også nødt til at forsøge at udvide talentpuljen gennem sin kommunikation, samarbejder og mere langsigtede tiltag, som skal tiltrække kvinder«, fortæller Rikke Østergaard.

Et strukturelt problem

»Det burde egentlig ikke være op til den enkelte virksomhed at løse dette problem. Selvfølgelig skal virksomhederne bidrage, men de bør mest af alt stå sammen, og kræve af deres brancheforeninger, at ligestilling bliver en prioritet. Der skal ændres nogle markante ting i vores samfund, vores uddannelser og vores arbejdsmarked, hvis vi skal have brudt med kønsopdelingen på arbejdsmarkedet«, konkluderer Naja Lind.

I Karrierekvinder-afsnittet kan du også høre Julie Rokkjær Birch, som er direktør ved Kvindemuseet og fortæller om nogle af de historiske strømninger, som har skabt det arbejdsmarked vi har i dag.

De to værter dykker også ned i, hvad de andre nordiske lande har gjort for at øge ligestillingen på arbejdsmarkedet. For som vi startede: Island, Norge, Finland og Sverige indtager de øverste pladser på listen over lande med mest ligestilling. Danmark er nummer 14.

Mere om diversitet i ledelse

StarbucksTOPRigtig-1920x960-wide
Neurodivergens

Ville du ansætte en person med paranoid skizofreni? Sarah fik både et job, ledelsesansvar og troen på arbejdslivet tilbage

Diagnosen paranoid skizofreni lyder måske voldsom, men Sarah Hvass har bevist, at den ikke nødvendigvis er en hindring for at passe et arbejde. Da hun fik chancen, greb hun den og fik selv ledelsesansvar. Forventningsafstemning, fleksibilitet og humor mellem Sarah og hendes leder, var afgørende for at overvinde de udfordringer, sygdommen kan give. 
7 min.
En collage af DuffBeautys Team

Neda og Nadia har skabt en vækstsucces med 14 unge kvindelige ansatte: »Vi har hyret dem, der var bedst til jobbet«

Diversiteten er til at overse i søstrene Neda og Nadia Juns virksomhed, hvor samtlige 14 medarbejdere er kvinder – de fleste fra Generation Z. Den ensartede medarbejdergruppe har dog ikke været en hindring for succes. Nærmere tværtimod. Alligevel har de to stiftere nu valgt at få hjælp til at rekruttere mere diverst.
9 min.
Stina Glavind står på toppen af et bjerg
Lederportræt

Stina har besteget de højeste bjerge på syv kontinenter. Her er, hvad det har lært hende som leder

Sideløbende med en succesfuld lederkarriere har Stina Glavind besteget de højeste bjerge i verden. Det har givet hende et indgående kendskab til egne styrker og svagheder, men også nogle helt konkrete erfaringer, der kan komme alle ledere til gode.
11 min.
Maks Jørgensen sidder ved sin golftaske på en bænk
SENKARRIERE

Maks på 66 er driftschef og regner med at fortsætte til de 70: »Lederjobbet er med til at holde mig i gang«

Seniordage og stor fleksibilitet i jobbet har givet Maks Jørgensen mere tid til at spille golf og passe hus og have. Men det er ikke altid nemt for en leder at skrue ned for arbejdslivet – her får du nogle bud på, hvad du selv kan selv gøre.
8 min.
Julie Hollegaard
NEURODIVERGENS

Julie er leder og har valgt at være åben om sin personlighedsforstyrrelse: »Hvis folk tænker mindre om mig af den grund, er det ikke mig, den er gal med«

11 min.
Britta Korre Stenholt kigger på gardiner

I folkeskolen lærte Britta Korre Stenholt en vigtig lektie om ledelse

Som leder skal du være dygtigere til at spørge end til at svare. Det mener topchef i Stark Danmark, Britta Korre Stenholt. En tilgang til ledelse, som trækker tråde tilbage til hendes tid som elevrådsrepræsentant i skolebestyrelsen.
7 min.