I dag for præcis et år siden trådte Sofie Linde ind på scenen til Zulu Awards og holdt en tale, der satte skub i anden bølge af #MeToo i Danmark.
Siden da er en lang række sager om sexisme, krænkelser og overgreb kommet frem i lyset. Mange virksomheder og ledere har reageret ved at melde sig ind i kampen mod krænkelser og sexistisk adfærd, og i foråret underskrev knap 7.000 ledere Ledernes løfte om ”0-tolerance over for sexchikane”.
Derfor står vi i dag langt stærkere i kampen mod sexchikane end for et år siden, mener Lars Andersen, der er arbejdsmiljøchef hos Lederne.
»Mange arbejdspladser har fået genoptaget dialogen om, hvordan vi behandler hinanden. Og samtidig oplever mange, at det er blevet nemmere at stå frem, hvis man oplever sexchikane eller andre former for grænseoverskridende adfærd«, siger han.
Hver tredje kvindelige lønmodtager mener, at de ville have lettere ved at stå frem med oplevelser om sexchikane nu, end før den anden #MeToo-bølge rullede.
Men, understreger Lars Andersen; vi er langt fra i mål.
»Det er et langt, sejt træk at ændre en dårlig kultur på arbejdspladsen. Det er ikke gjort med en enkelt hensigtserklæring og nogle formuleringer i personalehåndbogen. Det kræver en vedvarende indsats, hvor man gennem forskellige tiltag og aktiviteter sikrer sig, at alle har en fælles forståelse for, hvordan man behandler hinanden. Og det er ledernes ansvar, at det sker«, siger han.
Derfor har han en række gode råd til, hvordan du selv som leder kan forebygge og håndtere sexchikane. Dem får du her: