Den formelle magt
Tilfældet ville, at Red Barnet var på jagt efter en ny generalsekretær og nu havde set sig lun på Johanne Schmidt-Nielsen, som organisationen senere beskrev som en »naturlig og karismatisk leder«.
Selv havde hun ikke den store idé om, hvad det indebar at være øverste chef for en stor organisation som Red Barnet. Men hun kunne mærke, at sagen var den helt rigtige. Og så kendte hun flere »fede mennesker«, som arbejdede der.
»Og så tænkte jeg: ’Det der … DET vil jeg gerne være en del af.« Samtalerne med bestyrelsen forløb godt. Og efter få uger blev det meldt ud, at Johanne Schmidt-Nielsen fra juli 2019 skulle stå i spidsen for Red Barnet i Danmark.
Men selvom hun om nogen havde tegnet Enhedslisten udadtil, så måtte hun sande, at der var langt fra de demokratiske processer på Christiansborg til at sidde for bordenden i en af landets største hjælpeorganisationer.
»Selvom der i et politisk parti både er en folketingsgruppe og et sekretariat, så tog det mig noget tid at finde mig til rette i rollen som den, der har den formelle magt,« siger hun.
Det var fremmed for hende, forklarer hun, at være den, der ene og alene kunne bestemme, om de skulle gå til højre og venstre.
»Den første tid kunne jeg ikke forstå, hvorfor de alle sammen sad og kiggede på mig, når vi skulle runde vores ledermøder af. Men så gik det op for mig, at vi ikke skulle stemme om tingene, som jeg havde været vant til på Christiansborg. Nu sad folk og ventede på, at jeg konkluderede noget,« siger Johanne Schmidt-Nielsen, der i den første tid i jobbet oplevede det som »faktisk ret grænseoverskridende« at kunne bestemme over andre mennesker.
Det tog hende noget tid, erkender hun i dag, at forstå den magtposition, hun nu indtog. Når hun for eksempel spurgte ind til medarbejdernes opgaver, havde hun ifølge hende selv ikke blik for, hvordan magten kan opleves »på den anden side af bordet«, som hun siger.
»Jeg kunne se, at folk var enormt dygtige. Så jeg spurgte om alt muligt: ’Hvorfor gør du det?’ ’Hvorfor lige på den måde?’ Jeg forstod bare ikke, at når jeg kommer og stiller den slags spørgsmål som øverste chef, så kan det virke skræmmende. Som en kritik,« siger Johanne Schmidt-Nielsen, der indså, at hun måtte »tilpasse min entusiasme«, som hun udtrykker det.
Men spørgsmålene holdt hun fast i. Og det gør hun stadig den dag i dag – fem år efter, hun satte sig i stolen som øverstbefalende.
»Selvom jeg har lært, at det er mig, der i sidste ende bestemmer, så har jeg ingen intentioner om at være sådan en, der går rundt og siger, at nu skal vi bare gøre sådan, fordi jeg siger det. Jeg forsøger at være så inddragende som muligt, for det er den måde, man når frem til de klogeste beslutninger.«
Men det kræver, mener hun, at hun sammen med sine ledere og medarbejdere også tør tale om det, der ikke fungerer.
»Vi bliver jo kun klogere og bedre, hvis vi tør sætte spørgsmålstegn ved de ting, som ikke spiller. Det skal der være plads og tryghed til at gøre. Uanset hvor man er i organisationen. Men det rum kommer ikke af sig selv,« siger hun.