Udbrændte ildsjæle
Engang etablerede nogle tandlæger under navnet ‘Bisserne’ en tandlægeklinik både på Mændenes Hjem og på Kofoeds Skole med det mål at hjælpe socialt udsatte med gratis tandpleje. Især en af tandlægerne var meget engageret. En sand ildsjæl, som Robert Olsen siger. Men også så meget ildsjæl, at det skabte nogle problemer i foreningen, blandt andet fordi tandlægen i sin iver ydede behandlinger, der gik længere – og var dyrere – end det aftalte. Han var så opslugt og dedikeret til sagen, at han ikke ænsede de indvendinger, der var fra omgivelserne. Dagen før Robert Olsen skulle holde et oplæg hos ‘Bisserne’, blev den pågældende medstifter af foreningen ekskluderet.
»Der var virkelig dårlig stemning, da jeg kom derud. Så jeg ville gerne sige et eller andet for at få dem til at grine lidt og fange deres opmærksomhed. Så jeg sagde: ‘Jamen I ved godt, hvordan det er med ildsjæle, ikke? Enten brænder de ud, hvilket jeg har set mange eksempler på, eller også så brænder de dem omkring sig.’ Der er mennesker, som er drevet af en sag, men som måske ikke har de ledelsesmæssige kompetencer til at drive en organisation og ikke er interesseret i drift og regnskaber. Der er mange eksempler, ikke mindst blandt NGO’er.«
Selv kan han bedre lide betegnelsen at være ‘Arbejdsmand med idealer.’ For arbejdet kræver mange timer og har mange facetter, men han husker, hvad der skal til for, at han ikke selv brænder ud eller er skyld i, at andre gør det. Blandt andet ved at sørge for, at de økonomiske rammer er i orden. Kort efter at Robert Olsen var tiltrådt på Kofoeds Skole henvendte revisoren sig til ham med en ubehagelig besked. Det viste sig, at den nye forstander havde overtaget et økonomisk håndværkertilbud. Han måtte fyre en tredjedel af medarbejderne og sælge flere bygninger for at få det til at hænge sammen igen.
Derudover har han sikret sig, at der er det nødvendige beredskab til at hjælpe i de situationer, hvor medarbejderne er udsat for noget ubehageligt som for eksempel dagen før interviewet, hvor en medarbejder blev slået. Og klog af skade fokuserer han på at rekruttere de rigtige folk. Han har oplevet at ansætte medarbejdere, der viste sig at have deres egen dagsorden og målsætninger, som ikke passede til arbejdet med socialt udsatte. Derfor ansætter han helst nogen, der har erfaring med den målgruppe og gerne også en uddannelse relateret til de grupper, for eksempel pædagoger eller socialrådgivere.
På det punkt er han belært at historien om tandlægerne. Det gælder om at have et fælles mål og en fælles forståelse af arbejdet, siger Robert Olsen.
»Alle skal kunne se meningen med arbejdet. Hvis man mister meningen med arbejdet, så brænder man ud.«
For ham handler det blandt andet om en accept af nogle vilkår. Forventer man som ansat, at eleverne ender i et liv med kernefamilie og fast arbejde, bliver man nemt skuffet. I stedet gælder det om at se en værdi i de nære handlinger i hverdagen, som viser noget omsorg for eleverne.