Kunsten at holde tingene adskilt
Da Jens Højgaard Christoffersen efter tre år i Tanzania igen vendte hjem til Danmark med sin familie, fik han titel af Senior Vice President med ansvar for over 400 medarbejdere. Siden da blev han medlem af direktionen og fik tungere og tungere ledelsesansvar, inden han endelig i 2022 – 27 år efter, at han for første gang gik ind ad døren hos COWI – blev udnævnt til Group CEO.
Jens Højgaard Christoffersen har gennem sine mange år i virksomheden opbygget personlige relationer til »mange«, siger han. Også enkelte deciderede venskaber. Spørgsmålet er, hvordan han som den nu øverstbefalende i virksomheden undgår at forskelsbehandle blandt sine ansatte.
»Det er jo ikke den ideelle situation (at have venner i virksomheden, red.),« erkender han. »Men man vælger jo ikke alting selv her i livet. Jeg vil sige det sådan, at jeg i hvert fald ikke opsøger nye venskaber internt i COWI. Det tror jeg ikke ville være sundt med det job, jeg har nu,« siger han og fortsætter:
»Men det ville også være mærkeligt at skulle sige nej til at tage ud at fiske med en kollega, som jeg har kendt siden 90’erne og dengang blev venner med. Når jeg gør det, så er vi ikke på arbejde. Så det handler om at kunne holde tingene adskilt, og det mener jeg godt, at jeg kan.«
COWI gennemgik i sommer en vidtgående organisationsændring, der skulle gøre rådgivningshuset enklere sammensat og bedre til at tjene penge – alt sammen med det formål at kunne investere mere i »digitale løsninger for fremtiden«, som Jens Højgaard Christoffersen udtrykker det. Det betød, at organisationen i samme ombæring måtte fyre i omegnen af 200 medarbejdere, overvejende ledere og ansatte i administrationen. Her var det vigtigt for Jens Højgaard Christoffersen at behandle alle lige, forsikrer han.
»Jeg kan ikke sige, at jeg har fundet den perfekte måde at gribe det an på. Men jeg tænkte på fra starten, at jeg ikke skulle have en liste i baglommen af folk, der var beskyttet i transformationen. Så jeg kan kigge alle i øjnene og sige, at der ikke har været nogen, jeg har holdt hånden over, fordi vi i tidens løb er stødt på hinanden,« siger han.
Har du oplevet, folk omkring dig har ændret adfærd, efter at du er blevet den øverste chef i virksomheden?
»Der bliver nok grinet lidt mere af ens vittigheder end før. Men jeg har ikke oplevet det som et stort problem,« siger han, men tilføjer så, at han i den første tid på posten blev opmærksom på en ændring. Når han til møder »røg ud af et sidespor« og tænkte i mulige projekter, så oplevede han, at folk ugen efter allerede havde taget de første spadestik til at føre det, som bare var nogle løse ideer, ud i livet.
»Jeg indså, at det i den her rolle bare er endnu vigtigere som leder at være tydelig, fordi folk tager det, du siger, meget bogstaveligt«, siger han.
Hvad er det, der driver dig og giver dig energi i jobbet som topchef i COWI?
»For det første elsker jeg, at vi gør en konkret forskel for mennesker ude i verden. Da jeg var i Tanzania, var jeg med til at bygge en bro over Ruvuma-floden til Mocambique, som hverken var den længste eller højeste, men som gjorde, at folk i Mocambique også i de to regntider kunne komme mod nord, hvor der var langt bedre hospitaler og markedspladser. At stå i spidsen for en virksomhed, der laver den slags projekter, er for mig meget meningsfyldt,« siger han.
Og så er der noget andet, der altid har været en drivkraft for ham og fortsat er det i hans job som CEO: Nemlig at de bygninger og konstruktioner, virksomheden står bag, altid er et resultat af en holdindsats.
»Det er jo ikke os, der gør det alene. Det er typisk en håndfuld virksomheder og kunder, der sammen løser nogle vigtige ting.«
Når arbejdsdagen er slut, kører Jens Højgaard Christoffersen hjem til sin familie. På reolen i stuen står den bog om turen til toppen af Mount Everest, han med stor iver læste som barn. De gule bogstaver på ryggen er med tiden falmet en smule. Men for Jens Højgaard Christoffersen står læren af bogen stadig lysende klar. Det er holdindsatsen, der tæller.