Jens Højgaard Christoffersen smiler
Jens Højgaard Christoffersen har været Group CEO i COWI siden oktober 2022. Foto: Christian Als
Ledelse med vilje

I Tanzania lærte COWI's topchef en vigtig lektie om diversitet: »Folk skal føle sig som fuldgyldige medlemmer ved bordet«

Foto Christian Als
20. november 2024

Som Group CEO i COWI sidder Jens Højgaard Christoffersen med det øverste ansvar i den store ingeniørvirksomhed. Men for ham er ledelse en holdsport, som handler om at få mennesker til at arbejde med et fælles mål. Det kræver en indsats at få alle med, indså han under et ophold i Tanzania.

Gå til Action card

Jens Højgaard Christoffersen gik i syvende klasse, da han en eftermiddag faldt over en bog i barndomshjemmet i København. 'The Ascent of Everest,' stod der på ryggen af det lyseblå omslag med gul skrift.

Han begyndte at læse i bogen, der skildrer forfatteren John Hunt og hans 30 personer store ekspeditionsforsøg på at nå toppen af Mount Everest. Hurtigt stod det klart, at det var lykkedes to af deltagerne – de senere så berømte Edmund Hillary og Tenzing Norgay – at nå hele vejen op som de første nogensinde. Men det var uklart, hvem af dem, der kom først. Jo mere han læste, desto mere blev han optaget af at finde svaret. Så meget, at han hver dag løb hjem efter skole for at følge ekspeditionens færden op ad lodrette klipper og over dybe issprækker. Men da han nåede til sidste side, var han ikke blevet klogere. For på vej ned ad bjerget var de to mænd blevet enige om at holde det hemmeligt for verden, hvem af dem der først satte foden på toppen af det mytiske bjerg.

Tilbage sad han uforstående med bogen i skødet. Hvorfor havde de dog ikke bare sagt, hvem der kom først?

Først mange årtier senere, da Jens Højgaard Christoffersen var blevet leder, indså han, hvad der havde drevet dem til at tie.

»Det vigtige var ikke, hvem af dem der kom først. Det vigtige var, at de sammen havde klaret den. Som et hold. Det var det, det handlede om. Holdindsatsen,« siger den nu 56-årige Group CEO i COWI i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med vilje.

I dag er det netop denne »will to win jointly«, som Jens Højgaard Christoffersen kalder det med et mere moderne udtryk, der gennemsyrer hans ledelsessyn.

»Jeg siger til både ledere og medarbejdere i COWI, at hvis vi formår at sætte holdet over enkeltpræstationer, så kan vi virkelig flytte bjerge.«

Men hvordan sætter man som leder det bedste hold? Og ikke mindst drager nytte af det?

JensHoejgaardChristoffersen-1280x1920_portrait-ny-min
»Jeg siger til både ledere og medarbejdere i COWI, at hvis vi formår at sætte holdet over enkeltpræstationer, så kan vi virkelig flytte bjerge.« Foto: Christian Als

»Et lille vindergreb«
Jens Højgaard Christoffersen har netop spist frokost i kantinen i COWI’s hovedkontor i Lyngby, hvor han gerne sætter sig blandt ansatte, han ikke har mødt før. Topchefen vil gerne vide, hvad der optager hans medarbejdere. Og forstå de problemstillinger, de sidder med. Eller i hvert fald få en idé om det. For selvom han er uddannet civilingeniør, har været projektleder på vej- og broprojekter rundt omkring i verden og har tilbragt hele sit arbejdsliv i den 7.700 medarbejder store rådgivende ingeniørvirksomhed, så har han for længst erkendt, at han ikke længere i detaljen kommer til at forstå de komplekse udregninger, virksomhedens ingeniører laver. Heller ikke i dagens tilfælde, hvor medarbejderne ellers arbejder inden for hans eget, oprindelige fagfelt.

»Jeg har ikke selv regnet på den slags i over 10 år,« siger Jens Højgaard Christoffersen, der alligevel gør en indsats for at opnå en »grundforståelse« for de opgaver, medarbejderne arbejder med.

»Som leder i en virksomhed som vores kan man ikke blive ekspert i alting overhovedet, men man skal forstå hovedproblemstillingerne og de udfordringer, der for eksempel gør et stort anlægsprojekt svært. Og derfor forsøger jeg altid at spørge ind til opgaverne, når jeg kommer rundt i huset,« siger han.

Faktisk kalder han det sit »lille vindergreb« at være fagligt nysgerrig. Det giver ham ikke bare en forståelse for opgaverne, det er også med til at sende et signal til medarbejderne om, at han har respekt for deres faglighed, mener han.

»Hvis medarbejderne ikke føler sig respekteret, så bliver det svært at vinde deres tillid. Hvis de til gengæld kan mærke, at du bruger tid på at sætte dig ind i tingene og lytter til din organisation, så vil de automatisk have større respekt for dig og dine beslutninger – også selvom de måske ikke er enige i alt, hvad du foretager dig,« siger Jens Højgaard Christoffersen.

Han er inspireret af ledelsesbegrebet ’ambidextrous leadership’. Det handler kort fortalt om, at den gode leder ikke bare skal have de rette organisatoriske og finansielle kompetencer, men også må interessere sig for og i grove træk forstår det arbejde, virksomheden laver.

»Du skal kunne lede med både venstre og højre hånd,« som han udtrykker det.

Og det, mener han, leder tilbage til ideen om, at ledelse er en holdindsats. Du kan ikke klare opgaven alene. Du er nødt til at bruge den faglighed og viden, du har omkring dig – både blandt specialisterne og i særdeleshed i ledelsesgruppen.

Betyder det, at du som øverste leder tager mindre ansvar?

»Det mener jeg ikke. Det er jo stadigvæk mig, der skal træffe de endelige beslutninger og stå på mål for dem. Og det gør jeg gerne. Men jeg mener, man træffer bedre beslutninger, hvis man har taget andre med på råd og lyttet til de forskellige perspektiver, der kan være i teamet,« siger han og peger på, at det er afgørende at sammensætte et hold med stor diversitet.

»Selvfølgelig skal du kigge på folks kompetencer, men også på deres måde at gribe tingene an på. Det kan ikke nytte noget, at de alle sammen tænker som dig. Det er jo faktisk ofte der, hvor folk siger noget, der skærer i ørene, at de spændende ting kommer frem. Det er der, du skal lytte ekstra godt efter,« siger han.

JensHoejgaardChristoffersen-1920x1280_landscape-ny-faktaboks-min

Jens Højgaard Christoffersen

  • 56 år
  • Group CEO i COWI siden 2022
  • Før det var han direktør for COWI Danmark fra 2012-2016, teknisk direktør for COWI Group fra 2017-19 og derefter koncerndirektør for forretningsudviklingen fra 2020-22.
  • Uddannelse: Civilingeniør (DTU, 1992), ph.d. (DTU, 1996), HD i finansiering (CBS, 1998)
  • Bor i Klampenborg og er gift med Pia, med hvem han har tre voksne døtre.

Fold ud

En vigtig lektie
Ifølge Jens Højgaard Christoffersen er det ikke nok at sikre en stor grad af diversitet i teamet. Du skal også sørge for, at alle føler sig som »fuldgyldige medlemmer ved bordet«, som han formulerer det.

Det indså han vigtigheden af, da han fra 2004-2007 var udstationeret som leder af COWI’s afdeling i Tanzania, hvor han blandt andet var ansvarlig for et større broprojekt og en række meget store vejprojekter. Som en del af ledelsen i infrastrukturdivisionen var han med til at sætte fokus på, at der i ledelsesgruppen skulle være en høj grad af diversitet.

»Det var før, vi brugte ordet diversitet. Men det var det, vi i praksis forsøgte at skabe. Et diverst ledelseshold, der skulle løse tingene sammen,« forklarer han.

Det gik dog ikke helt efter planen.

»Vi kunne godt holde møder sammen, men det var ikke teamledelse, hvor man virkelig føler, at gruppen er integreret. Det blev sådan mere nogle forskellige grupper, der bare sad i det samme rum uden rigtig at udnytte og bruge hinandens faglighed og forskellige perspektiver på tingene,« husker han.

Problemet var, indså han senere, at der var masser af diversitet, men alt for lidt fokus på inklusion.

»Det er jo fint med diversitet, men hvis man ikke formår at få alle til at føle sig som en del af holdet, så er der ikke meget fidus i det. Det er først, når folk føler sig som ligeværdige medlemmer af gruppen, at de har trygheden til at byde ind med deres syn på tingene,« siger Jens Højgaard Christoffersen.

At han på det tidspunkt endnu ikke havde indset, at »diversitet uden inklusion ikke fører til meget«, som han formulerer det, førte blandt andet til et kuldsejlet forsøg på at finde sin egen afløser. Efter tre år i jobbet skulle han på grund af virksomhedens rotationsprincip igen hjem til Danmark og ledte nu efter den rette til at overtage stafetten. Blandt medarbejderne var tanzanieren Innocent Macha, som havde vist dygtighed og gode lederegenskaber.

Det lykkedes dog ikke Jens Højgaard Christoffersen at få medarbejderen til selv at tro på det og tage de skridt, der skulle til for at blive valgt som den første tanzanier i ledergruppen.

»Dengang forstod jeg ikke helt mekanismen i det. Men i dag er jeg ret sikker på, at det mislykkedes, fordi jeg lod for meget stå mellem linjerne. Jeg skulle have signaleret tydeligere, at det var det, vi ville, og have sikret mig, at han havde forstået budskabet. Jeg forstod simpelthen ikke, hvad det kræver at få folk til at bryde igennem glasloftet,« siger han.

JensHoejgaardChristoffersen-1920x1280_landscape-ny-min
»Det er jo ikke os, der gør det alene. Det er typisk en håndfuld virksomheder og kunder, der sammen løser nogle vigtige ting.« Foto: Christian Als

Kunsten at holde tingene adskilt
Da Jens Højgaard Christoffersen efter tre år i Tanzania igen vendte hjem til Danmark med sin familie, fik han titel af Senior Vice President med ansvar for over 400 medarbejdere. Siden da blev han medlem af direktionen og fik tungere og tungere ledelsesansvar, inden han endelig i 2022 – 27 år efter, at han for første gang gik ind ad døren hos COWI – blev udnævnt til Group CEO.

Jens Højgaard Christoffersen har gennem sine mange år i virksomheden opbygget personlige relationer til »mange«, siger han. Også enkelte deciderede venskaber. Spørgsmålet er, hvordan han som den nu øverstbefalende i virksomheden undgår at forskelsbehandle blandt sine ansatte.

»Det er jo ikke den ideelle situation (at have venner i virksomheden, red.),« erkender han. »Men man vælger jo ikke alting selv her i livet. Jeg vil sige det sådan, at jeg i hvert fald ikke opsøger nye venskaber internt i COWI. Det tror jeg ikke ville være sundt med det job, jeg har nu,« siger han og fortsætter:

»Men det ville også være mærkeligt at skulle sige nej til at tage ud at fiske med en kollega, som jeg har kendt siden 90’erne og dengang blev venner med. Når jeg gør det, så er vi ikke på arbejde. Så det handler om at kunne holde tingene adskilt, og det mener jeg godt, at jeg kan.«

COWI gennemgik i sommer en vidtgående organisationsændring, der skulle gøre rådgivningshuset enklere sammensat og bedre til at tjene penge – alt sammen med det formål at kunne investere mere i »digitale løsninger for fremtiden«, som Jens Højgaard Christoffersen udtrykker det. Det betød, at organisationen i samme ombæring måtte fyre i omegnen af 200 medarbejdere, overvejende ledere og ansatte i administrationen. Her var det vigtigt for Jens Højgaard Christoffersen at behandle alle lige, forsikrer han.

»Jeg kan ikke sige, at jeg har fundet den perfekte måde at gribe det an på. Men jeg tænkte på fra starten, at jeg ikke skulle have en liste i baglommen af folk, der var beskyttet i transformationen. Så jeg kan kigge alle i øjnene og sige, at der ikke har været nogen, jeg har holdt hånden over, fordi vi i tidens løb er stødt på hinanden,« siger han.

Har du oplevet, folk omkring dig har ændret adfærd, efter at du er blevet den øverste chef i virksomheden?

»Der bliver nok grinet lidt mere af ens vittigheder end før. Men jeg har ikke oplevet det som et stort problem,« siger han, men tilføjer så, at han i den første tid på posten blev opmærksom på en ændring. Når han til møder »røg ud af et sidespor« og tænkte i mulige projekter, så oplevede han, at folk ugen efter allerede havde taget de første spadestik til at føre det, som bare var nogle løse ideer, ud i livet.

»Jeg indså, at det i den her rolle bare er endnu vigtigere som leder at være tydelig, fordi folk tager det, du siger, meget bogstaveligt«, siger han.

Hvad er det, der driver dig og giver dig energi i jobbet som topchef i COWI?

»For det første elsker jeg, at vi gør en konkret forskel for mennesker ude i verden. Da jeg var i Tanzania, var jeg med til at bygge en bro over Ruvuma-floden til Mocambique, som hverken var den længste eller højeste, men som gjorde, at folk i Mocambique også i de to regntider kunne komme mod nord, hvor der var langt bedre hospitaler og markedspladser. At stå i spidsen for en virksomhed, der laver den slags projekter, er for mig meget meningsfyldt,« siger han.

Og så er der noget andet, der altid har været en drivkraft for ham og fortsat er det i hans job som CEO: Nemlig at de bygninger og konstruktioner, virksomheden står bag, altid er et resultat af en holdindsats.

»Det er jo ikke os, der gør det alene. Det er typisk en håndfuld virksomheder og kunder, der sammen løser nogle vigtige ting.«

Når arbejdsdagen er slut, kører Jens Højgaard Christoffersen hjem til sin familie. På reolen i stuen står den bog om turen til toppen af Mount Everest, han med stor iver læste som barn. De gule bogstaver på ryggen er med tiden falmet en smule. Men for Jens Højgaard Christoffersen står læren af bogen stadig lysende klar. Det er holdindsatsen, der tæller.


Action Card

Jens Højgaard Christoffersens fire bedste råd til andre ledere

  1. Vælg medlemmer til dit ledelsesteam, der har viljen til at vinde sammen. Vi giver normalt deltagerne i vores ledelsesteam individuelle mål for deres respektive forretnings- eller funktionsområder. Med hensigtsmæssige KPI’er motiverer det til fokus på delresultater, der understøtter organisationen. Det sagt, så vær klar til at påskynde og belønne teammedlemmer, der går på kompromis med egne mål, når det er bedst samlet set for organisationen. Accepter ikke medlemmer på dit ledelsesteam, der ikke over tid demonstrerer viljen til at gå efter organisationens overordnede mål.

  2. Giv taletid og kræv ejerskab. Skab en ledelseskultur, hvor deltagere i ledermøder tør stille spørgsmål og ikke er bange for at udfordre andres forslag og holdninger – også dine! Den åbne debat er sund, men kræv at alle på ledelsesteamet ender med at tage ejerskab for beslutningerne og efterfølgende implementerer beslutningerne som var det deres egne. Det er sædvanligvis bedre, at alle implementerer en næsten optimal løsning med fælles kraft end en helt optimal løsning, hvis denne undsiges af én eller flere deltagere.

  3. Led med begge hænder. Stærke resultater over tid kræver på den ene hånd fokus på innovation og nye muligheder og på den anden hånd optimering af de igangværende aktiviteter og processer. De færreste af os »skriver« lige godt med begge hænder, så det er vigtigt at være bevidst om et godt split mellem inspirerende og fremadskuende ledelse og de mere ordinære opgaver som eksempelvis optimering af processer. Dette gælder ikke mindst i en tid, hvor både muligheder i kunstig intelligens og stigende ESG-krav skal håndteres.

  4. Find dine rollemodeller. Som ledere er vi rollemodeller for organisationen, men hvem er dine rollemodeller? Når forandringer bliver udfordrende, tænker jeg på André Rogaczewski, der trods Netcompany's succes aldrig har glemt de polske rødder og opvæksten i Aalborg Øst. En anden er Søren Skou som igangsatte en parallel forretningsmæssig, diversitetsmæssig, digital og bæredygtighedsmæssig transformation af Maersk i en massiv skala. Af ældre dato er det Marie Curie som var den første Nobelpristager i to forskellige kategorier (kemi/fysik). Hun grundlagde strålebehandling af kræftpatienter og sagde tillige: »Nu er det tiden kommet til at forstå mere, så vi kan frygte mindre.« Gode ord at huske på, når overraskelserne rammer os som ledere.

Mere fra Ledelse med vilje

Katja Moesgaard sidder ved havnen
Ledelse med vilje

Katja Moesgaard lærte noget afgørende om ledelse, da hun blev fyret i Parken

Det er ikke nok at skabe følgeskab og store resultater. Der er et grundvilkår i ledelse, som du aldrig må glemme, hvis du vil blive i jobbet.
45 min.
Johanne Schmidt-Nielsen sidder i en vindueskarm
Ledelse med vilje

Johanne Schmidt-Nielsen: »Det føltes faktisk ret grænseoverskridende at kunne bestemme over andre mennesker«

Da Johanne Schmidt-Nielsen efter 12 år i dansk politik stoppede på Christiansborg, skulle hun med egne ord genopfinde sig selv. Her fem år efter sin tiltræden som generalsekretær for Red Barnet fortæller hun om at skulle finde sig til rette i rollen som den, der kan skære igennem. Om at lære at tro på det bedste i folk. Og om at gå kl. 15.
45 min.
Flemming Jensen står foran et s-tog
LEDELSE MED VILJE

Han skar ned og massefyrede i SAS. Men da Flemming Jensen forlod direktørjobbet, fik tillidsmanden tårer i øjnene

Et kursus om flyskræk blev DSB-direktør Flemming Jensens skæve vej ind i ledelse. I både SAS og DSB har han taget stribevis af hårde beslutninger om nedskæringer og fyringsrunder, men han har formået at gøre det på en ordentlig og troværdig facon – og med stor respekt for dem, det går ud over.
45 min.
Kasper Nilaus kigger til siden
LEDELSE MED VILJE

For Svitzers topchef kommer familien altid først

Kasper Friis Nilaus er kommet helt til tops som CEO i slæbebådsvirksomheden Svitzer, selv om han i mange år frygtede, at det ville skade karrieren, at han ikke ville rykke familien til udlandet. ’Karriere-Kasper’ ville egentlig gerne, men ’Familie-Kasper’ vinder altid.
41 min.
Sheela Søgaard går ned ad en trappe
Ledelse med vilje

Sheela Søgaard troede, at usikkerhed var et svaghedstegn hos en leder. I dag ser hun det som en kæmpe styrke

Sheela Søgaard kan i år fejre 15-års jubilæum som CEO i arkitektgruppen BIG. Her fortæller hun om opvæksten i Mellemøsten. Om frygten for at gå i stå. Og om hvordan hun har lært at omfavne usikkerheden i rollen som leder.
45 min.
Niels B Christiansen leger med et LEGO tog
Ledelse med vilje

LEGOs topchef sætter retningen. Men han ved, at medarbejderne præsterer bedst med frihed under ansvar

Han hader, når tingene bliver unødigt komplicerede, men elsker at træffe hurtige beslutninger. Han sætter retning, men hviler så meget i sig selv, at han tør give andre masser af ansvar. Mød Niels B. Christiansen, der har gjort LEGO til verdens stærkeste legetøjsbrand.
38 min.