Livet tog en drejning
Johan Kirstein Brammer stod midt i teenagelivets fest og farver, da en tragisk begivenhed indtraf. Her oplevede den 18-årige Johan at måtte sige farvel til sin mor, som døde efter længere tids sygdom. Det ændrede for altid noget i ham. Han indså, hvor skrøbeligt livet er. Og hvor vigtigt det er at tage ansvar for sit liv i den korte tid, vi er her.
»Jeg ville ikke fortryde noget,« siger han. Han ville nå det hele på den halve tid. Og tog tidligt meget ansvar på sig. Måske også for meget ansvar i forhold til sin alder, erkender han. Men frem, det skulle han.
Som 27-årig havde han pløjet sig igennem jurastudierne og fuldmægtigtiden og fået arbejde som advokat i Kromann Reumert. Men netop som han fik sin advokatbestalling, begyndte rastløsheden at melde sig. Han ville ikke låse sig fast på en enkelt branche.
»Jeg ville gerne have mulighed for at forme retningen for min karriere – og samtidig trak den mere kommercielle forretningsverden i mig. Jeg ville være med til at præge tingene og have ansvar,« fortæller Johan Kirstein Brammer, der sagde farvel til det trygge liv i København og rejste halvvejs rundt om Jorden for at læse en MBA i Australien. Her blev han med egne ord »samlet op« af McKinsey, der efter nogle år sendte ham til London.
Tiden i det globale konsulenthus gav ham, forklarer han, en »stor portion erfaring med at samarbejde med motiverede mennesker på tværs af lande og industrier«. Det blev springbrættet til en mere kommerciel karriere med større og større ledelsesansvar i først Carlsberg og senere TDC og Tryg. Indimellem tiden i TDC var der også et par år i Egon Zehnder som search-konsulent.
At manøvrere imellem så forskellige brancher som øl og telefoni til headhuntning og forsikring har til tider været hårdt og bragt ham ud »på dybt vand«, som han siger.
»Jeg har da indimellem tænkt ’Gud, hvor er det hårdt og svært det her.’ Men samtidig har jeg også altid fået utrolig meget energi ud af at tage chancer og teste og udvikle mig selv. Jeg kan godt se, hvorfor det kan være godt for mange mennesker at tage en lidt mere lige, forudsigelig vej. Det er ikke for mig!«
Ifølge Johan Kirstein Brammer er der både fordele og ulemper ved at have prøve sig selv af i så mange brancher, som han har.
»Når man som jeg har været vidt omkring, så bliver man selvfølgelig meget afhængig af folk, der har en mere dyb faglighed inden for den branche, man befinder sig i,« siger han.
»Omvendt så har min karrierevej givet mig et udsyn, som jeg ikke ville være foruden. Jeg er god til at anskue tingene fra forskellige vinkler og bruge ting, jeg har lært i andre brancher. Og det synes jeg er guld værd, når man som leder sidder med ansvaret for, at forretningen udvikler sig og forbliver relevant for omverdenen,« siger han.
Johan Kirstein Brammer kom til Tryg i 2016, hvor han stod i spidsen for en vellykket transformation af Trygs danske privatforretning. To år efter blev han udnævnt til CCO og medlem af Trygs direktion. Sidste sommer tog han så det sidste skridt op i hierarkiet, da han overtog posten som koncernchef efter Morten Hübbe.
Pludselig stod han med det øverste ansvar for over 7.000 medarbejdere og mere end 5 millioner kunder – 47 år gammel. Nu er det ham, alle kigger på, ham, alle lytter ekstra godt efter. Og det har han skullet vænne sig til. »Det er som om, at lyset falder på en lidt anden måde. Kraftigere. Nu kan der godt blive læst noget ind i selv meget små bevægelser eller mimik. Og selvfølgelig også i de beslutninger, jeg træffer. Så jeg skal være ret bevidst om, hvad jeg siger, og hvad jeg gør – og i særdeleshed være meget tydelig, så der ikke bliver lagt for meget over til fri fortolkning,« siger Johan Kirstein Brammer.