Ansvar for egen læring
Selvom Camilla Andersen altså stiller sig kritisk over for erhvervslivets mantra om vinderkultur, så mener hun stadig, at hun som leder kan drage nytte af flere af de erfaringer, hun gjorde sig som professionel håndboldspiller.
Blandt andet lærte hun af sin tidligere landsholdskollega og senere træner i Slagelse Anja Andersen, at der er stor forskel på at træne og blive trænet. Kommer du for at blive trænet, står du passivt og venter på, at andre sætter dig i gang. Kommer du derimod for at træne, tager du ansvar for din egen udvikling og motivation. Og netop det stiller Camilla Andersen krav om til sine medarbejdere.
»Det er mig som leder, der skal udstikke rammerne og de overordnede opgaver. Men medarbejderne skal også selv tage ansvar – både i forhold til opgaverne, men også i forhold til at råbe højt, hvis de mangler udfordringer eller gerne vil prøve sig selv af i en ny retning. Det italesætter jeg over for dem.«
Hvorfor er det så vigtigt?
»Dels fordi det kan være svært som leder af afkode, hvad ens medarbejdere har brug for og bliver motiverede af. Det mener jeg godt, man kan forvente, at de tager et medansvar for. Men også fordi det bliver sjovere at gå på arbejde, tror jeg, hvis man aktivt søger i retning af det, der driver og udvikler en,« siger hun.
Men der er vel grænser for, hvad man selv kan bestemme?
»Helt bestemt. Men jeg forsøger at give mine medarbejdere plads til at påvirke deres job og daglighed – til gengæld forventer jeg så, at de også selv tager ansvar for deres motivation og udvikling,« siger Camilla Andersen, der mener, at der ligesom i sportens verden også skal være plads til fejl.
»Ellers kommer man jo aldrig til at udvikle sig.«
Men, tilføjer hun: »Jeg har det stramt med, at folk laver den samme fejl to gange. Jeg forventer, at folk lærer af deres fejl.«