Kræver dedikation
Når Niels Buus bliver spurgt ind til, hvad ’han’ har gjort, svarer han ofte med et ’vi’. Og det er ikke noget tilfælde.
»Jeg gør ikke noget alene. Det her er større end en enkelt person. Det, vi arbejder med, er meget kompliceret. Der er ikke nogen mennesker, der kan lave en satellit alene. Der er ingen mennesker, der kan alle de forskellige fagområder«.
Den dedikation, han selv udstråler som øverste leder, forventer han også, at medarbejderne kan levere. Også selv om de i perioder skal arbejde solen sort.
»Der vil være situationer, hvor det er hårdt ind til benet, og så gælder det om at få hvilet og få slappet af i andre situationer. Det er faktisk ikke et problem at få folk til at arbejde hårdt; det er et større problem at få dem til at tage den hvile, der skal til indimellem,« siger Niels Buus.
Han understreger, at han som leder har et stort ansvar for, at medarbejderne ikke arbejder konstant i ren iver og begejstring.
»Vi kigger da efter, om der er nogle, det gør for ondt på. Det er vi meget obs på. Når man er så engageret, som vores folk er, kan man godt glemme sig selv i nogle situationer. Det er vigtigt at have for øje,« siger GomSpace-chefen.
Han tilføjer, at medarbejderne også har store frihedsgrader.
»Der er ingen, der kigger efter, hvornår folk kommer på arbejde og hvornår de går igen. Vi kigger efter, hvad de når, og hvad vi får lavet færdigt«.
Alle er ’rumtosser’
Når medarbejderne accepterer det hårde slid og de af og til ultrastramme deadlines, hænger det i høj grad sammen med den branche, de arbejder i. Medarbejderne er mindst lige så tossede med rumfart, som chefen er det, og mange rejser gerne til den anden ende af kloden – for eksempel til Aalborg – for at få lov at arbejde med deres passion.
»Vi kan godt rose os af at være rigtig gode ledere, men det er altså lidt nemmere at være leder i en rumfartsvirksomhed, end det er i en grusgrav, uden at sige noget dårligt om det. Det tiltrækker rigtig mange mennesker, fordi der er nogle ting, som er større end virksomheden som sådan,« siger Niels Buus.
Fordi rumfart er så attraktiv en branche, har GomSpace nemmere ved at tiltrække de bedste hoveder fra hele verden.
»Udenlandske rumingeniører vil meget gerne arbejde her. Det gør, at vi kan få medarbejdere i verdensklasse«.
Når en af GomSpaces satellitter sendes ud i rummet, har ingeniørerne og projektlederne brugt halve og hele år på projektet. Og forløsningen er enorm, når det går godt.
»Det er næsten lige som en fødsel. Vi kan sidde 30 mand her i Aalborg kl. 05.00 om morgenen for at følge med, og folkene er vanvittigt stolte over det«.