Kasper Nilaus kigger til siden
»Jeg er ambitiøs og motiveret og alt det, der er brug for i forhold til arbejde – men jeg ville aldrig bare grave mig ned og arbejde uden blik for familien,« fortæller CEO i Svitzer, Kasper Friis Nilaus. Foto: Christian Als
LEDELSE MED VILJE

For Svitzers topchef kommer familien altid først

25. september 2024

Kasper Friis Nilaus er kommet helt til tops som CEO i slæbebådsvirksomheden Svitzer, selv om han i mange år frygtede, at det ville skade karrieren, at han ikke ville rykke familien til udlandet. ’Karriere-Kasper’ ville egentlig gerne, men ’Familie-Kasper’ vinder altid.

Gå til Action card

Mange topchefer i de største virksomheder peger på deres ægtefælle, når de skal fortælle, hvordan det er lykkedes dem at komme helt til tops. Topcheferne fortæller ofte, at de har været i stand til at arbejde igennem og gøre præcis, hvad karrieren krævede, fordi de har haft en tydelig arbejdsdeling derhjemme, hvor deres mand eller hustru har stået for langt det meste med børnene og det huslige – og i øvrigt velvilligt er flyttet med fra den ene udstationering til den anden.

Sådan har det aldrig været for Svitzers CEO, Kasper Friis Nilaus.

Han har lige fra starten af sin karriere sat familien højst og opfattet hustruens karriere som lige så vigtig som sin egen. Faktisk har han igennem årene takket nej til flere mulige forfremmelser, fordi parret var enige om, at de ikke ville flytte familien til udlandet. Også selv om det har gjort ondt på Karriere-Kasper at vælge de mulige karrierespring fra.

»Jeg har altid syntes, at det kunne være sindssygt spændende at komme til udlandet, men jeg har ikke fortrudt eller været ked af at sige nej tak, fordi det har været det rigtige for mig og min familie at blive i Danmark – også selv om jeg faktisk troede, at det ville gøre det umuligt for mig at komme helt til tops,« siger Kasper Friis Nilaus i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med Vilje, hvor topledere fortæller om de beslutninger i karrieren, der har formet dem allermest.

Selv om han dermed har givet sig selv nogle benspænd undervejs, er Kasper Friis Nilaus lykkedes med at komme helt til tops. Siden juni 2020 har han været øverste chef for de 4000 medarbejdere i den 190-årige slæbebådsvirksomhed Svitzer, der tidligere i år blev adskilt fra Mærsk-koncernen og børsnoteret som selvstændig virksomhed.

Nye planer under bryllupsrejsen
Hans rejse mod at blive CEO i Svitzer beror på lidt af et tilfælde. Og igen en familiebeslutning.

I Ledelse med Vilje fortæller Kasper Friis Nilaus, at han havde gang i en glimrende karriere som advokat i Jonas Bruun Advokatfirma, da hans kone, Sisse Friis Nilaus, der også er uddannet advokat, midt under parrets bryllupsrejse fortalte, at hun gerne ville tage en ekstra juragrad i England.

»Min første tanke var, at jeg egentlig troede, vi skulle have nogle børn. Nummer to var, at jeg ikke selv orkede at læse mere jura. Derfor besluttede jeg mig i stedet for at tage en MBA i England. Det har jeg på ingen måde fortrudt; tværtimod ser jeg det i dag som den nok vigtigste beslutning i min karriere,« siger Kasper Friis Nilaus i Ledelse med Vilje.

MBA’en blev i 2007 springbrættet til et job i Svitzer, hvor han primært arbejdede med kontrakter, men efterhånden fik mere og mere operationelt ansvar. Ledelsesdelen måtte han bygge på undervejs, men han husker starten som svær, specielt når han skulle afskedige medarbejdere.

»Den første gang, jeg var nødt til at fyre nogen, husker jeg tydeligt; det var svært. Det er stadig ikke nemt, men det er noget man skal lære,« siger Kasper Friis Nilaus.


KasperNilaus004_1280x1920

Kasper Friis Nilaus

Kasper Friis Nilaus, CEO i Svitzer

Født i 1975

Kasper Friis Nilaus er uddannet advokat og har arbejdet i Jonas Bruun Advokatfirma. I 2005/2006 tog han en MBA på Nottingham University Business School og blev i 2007 ansat i Svitzer som Business Development Manager. Han har bestridt en række lederstillinger i Svitzer, bl.a. Managing Director for Svitzer Europe og blev i 2020 udnævnt til CEO.

Han har løbende suppleret sin engelske MBA med lederuddannelser på IMD Business School, Harvard University og Stanford University.

Kasper Friis Nilaus er medlem af bestyrelsen for Höegh Autoliners ASA.

Privat er han gift med Sisse Friis Nilaus, der er Head of Group Insurance i DFDS. Parret har to børn og bor i Dyssegård.

Foto: Christian Als

Fold ud

Har ikke altid ansat de rigtige
Han indrømmer også gerne, at han ikke altid er lykkedes med at få ansat de rigtige ledere. Og undervejs har han lavet nogle deciderede fejlansættelser, måske fordi han i starten måtte ansætte ledere indenfor nogle fagområder, han ikke vidste så meget om selv.

»Et par af dem, jeg ansatte, var måske fagligt dygtige, men så viste det sig, at vi ikke kunne arbejde sammen, fordi der ikke var den nødvendige tillid eller den nødvendige åbenhed. For mig er det meget vigtigt, at man er åben om de ting, der går godt. Men også de ting, der går dårligt, og hvor vi kan gøre tingene bedre. Hvis der er noget, jeg ikke kan acceptere, er det, hvis man prøver at undertrykke, at det ikke går godt, eller prøver at sminke resultaterne,« siger Kasper Friis Nilaus.

Når han ansætter ledere i dag, går han med egne ord grundigt til værks. Ud over traditionelle jobinterviews anvender Svitzer for eksempel personligheds- og intelligenstests og bruger også peer reviews. Hvis der er tale om en højtplaceret lederstilling, lader Kasper Friis Nilaus de andre medlemmer af lederteamet have samtaler med kandidaten også.

»Det er en omfattende proces med tests og samtaler, hvor man prøver at komme i dybden med, hvad der motiverer folk, hvad de har gjort tidligere, og hvorfor de har gjort de ting, de har gjort, og hvad der er vigtigt for dem.«

Hvor meget er i sidste ende din mavefornemmelse?

»Ligegyldigt hvor gode papirer, de har, eller hvor godt de har udført testene, skal kemien være der, og mavefornemmelsen skal være god. Det er også min erfaring fra de heldigvis sjældne gange, det ikke er gået godt.«


KasperNilaus006_1920x1280
»Familien er meget vigtig for mig. Når det går godt på hjemmefronten, har man bare mere overskud at lægge på arbejdet,« siger Kasper Friis Nilaus. Foto: Christian Als

Frontlinje-besøg giver værdifulde input
Som øverste chef for en virksomhed, der lever af at manøvrere kæmpeskibe sikkert ind og ud af havne og terminaler verden over, og hvor de 4000 medarbejdere derfor er spredt ud over kloden, kan Kasper Friis Nilaus ikke se medarbejderne i øjnene hver dag. Han bruger derfor en del tid på at besøge Svitzers operationer for at sikre, at folkene på slæbebådene og lokalkontorerne forstår meningen med det, de laver, ’i konteksten af, hvad vi som virksomhed prøver at opnå’, som han udtrykker det.

»Hver gang, jeg er ude i frontlinjen, lærer jeg ting og kommer hjem med nye input. Og det er jo de input, der også danner baggrund for de ændringer, vi foretager i strategien, og de ting, vi prøver at påvirke vores kultur med.«

Som et konkret eksempel fremhæver han en opdagelse, han gjorde, da han som chef for Europa-divisionen besøgte en række forskellige Svitzer-operationer i blandt andet UK. Ved at snakke med folkene på bådene, fandt han ud af, at sikkerhedssystemet slet ikke passede ind i det arbejdsliv, de havde. Besætningerne skulle forholde sig til så mange tjeklister og bokse, der skulle krydses af, at de risikerede at blive blinde for de virkeligt alvorlige risici. I en virksomhed, hvor sikkerhed kommer før alt andet, var det en aha-oplevelse af de store, at sikkerhedssystemet var blevet så tungt, at det ikke virkede effektivt til at forhindre fejl.

»Kaptajnerne og maskinmestrene og andre virkelig dygtige medarbejdere fortalte mig ligeud, at systemet ikke virkede, og at de tværtimod risikerede at have fokus de forkerte steder, fordi de skulle sætte så mange krydser og gøre så mange ting. Da jeg kom tilbage til hovedkontoret, førte det til, at vi lavede en gennemgribende simplificering af vores sikkerhedssystem. Og det er et arbejde, der til stadighed fortsætter.«


KasperNilaus007_1920x1280
»For mig er performance det, der kommer ud på bunden. Jeg er ikke typen, der kigger ud på kontoret klokken fem eller klokken seks og tænker: ’Hvor er alle mennesker henne? ’ Jeg kigger på, at vi skal have de rigtige resultater,« siger Kasper Friis Nilaus. Foto: Christian Als

Store frihedsgrader til lokale chefer
Når han ikke er på rejse, holder han til i hovedkontoret i Nordhavnen, der er noget mere beskedent, end man kender fra mange andre rederier. Det er helt bevidst, understreger Kasper Friis Nilaus. Han vil for alt i verden undgå, at der bliver skabt en overherre-mentalitet, hvor man på hovedkontoret tror, at man er mere værd eller bedre end folkene i frontlinjen, der rent faktisk udfører arbejdet og tjener pengene.

»Man kan sige, at vi prøver at undgå, at vi bliver alt for glade for os selv her i hovedkontoret og bevarer respekten for, at det er de mennesker, der er ude i frontlinjen, der udfører arbejdet og tjener pengene. Så derfor holder vi bevidst en lidt ydmyg profil på hovedkontoret,« siger Kasper Friis Nilaus.

I stedet for at sende en konstant strøm af ordrer og direktiver til folkene ude i verden, arbejder Kasper Friis Nilaus med en tillidsbaseret ledelsesstil, der giver store frihedsgrader til de lokale chefer.

»Det er vigtigt for mig at give folk både frihed og ansvar. Når vi er enige om strategien og målene, og om den måde, vi kommer frem til målene, giver jeg folk plads og rum til at gå ud og eksekvere på det. Det er en ledelsesstil, hvor der er mulighed for, at folk kan gøre tingene på den måde, de synes er rigtig, så længe de får lavet de resultater, som vi er blevet enige om.«


Fakta om Svitzer

Svitzer A/S startede i 1833 som Svitzer Bjærgnings-Entreprise, grundlagt af grosserer Emil Z. Svitzer. Selskabet var i mange år en del af A.P. Møller-koncernen, men blev i starten af 2024 udskilt som selvstændigt selskab og børsnoteret.

Svitzer er i dag en af verdens største slæbebådsvirksomheder og beskæftiger 4000 medarbejdere i 141 havne og terminaler i 37 lande med en flåde på 456 fartøjer.

Fold ud

Elsker konkurrence og at vinde
Du taler om tillidsbaseret ledelse, men der er jo også en bundlinje?

»Ja, det er der. Og den skal være god. Alle, som kender mig, vil sige, at jeg er et konkurrencemenneske. Det er jeg også. Jeg elsker at konkurrere. Jeg elsker også at vinde, ikke nødvendigvis vinde alene, men som et hold. Og hvis vi ikke vokser profitabelt eller får leveret det afkast på bundlinjen, som vores aktionærer forventer, mister jeg jo tilliden fra ledelsen over mig, altså min bestyrelse. Så performance er utrolig vigtigt, og det er noget, vi alle sammen i ledelsesteamet er helt enige om,« siger Kasper Friis Nilaus.

Performance kan man forstå på to måder: Som det tal, der forhåbentlig kommer sort ud på bunden. Men det er også et spørgsmål om, hvilken arbejdsindsats man kræver af sine medarbejdere?

»For mig er performance det, der kommer ud på bunden. Jeg er ikke typen, der kigger ud på kontoret klokken fem eller klokken seks og tænker: ’Hvor er alle mennesker henne? ’ Jeg kigger på, at vi skal have de rigtige resultater, og at vi selvfølgelig skal have dem indenfor det værdisæt, vi har i Svitzer. Jeg går ikke op i, om folk arbejder hjemme noget af tiden eller møder senere og går tidligere, så længe jeg ved, at folk får lagt det arbejde, der skal til, og vi kommer fremad som virksomhed,« siger Kasper Friis Nilaus.

Han er selv inde på kontoret stort set hver dag, han ikke er på rejse.

»Men folk kan arbejde på den måde, der fungerer for dem, så længe den også fungerer for Svitzer, og så længe de leverer den indsats, der kræves for at levere resultaterne.«

KasperNilaus002_1920x1280
»Jeg har ikke fortrudt eller været ked af at sige nej tak, fordi det har været det rigtige for mig og min familie at blive i Danmark – også selv om jeg faktisk troede, at det ville gøre det umuligt for mig at komme helt til tops,« fortæller Kasper Friis Nilaus. Foto: Christian Als

Tillid fostrer gode resultater
For ham er der ikke nogen modsætning mellem på den ene side at udvise tillid og på den anden kræve performance. Tværtimod tror han på, at de rigtige tal på bundlinjen kan skabes ved, at han som topchef har en tillidsbaseret tilgang, som giver gode løsninger og motiverede medarbejdere.

»Man kan sige, at den tillid, jeg udviser, skal bruges til at fostre gode forretningsresultater, så vi fortsætter med at være den ledende virksomhed i verden i slæbebådsbranchen, fortsat laver gode tal og giver vores aktionærer det, de forventer.«

Den svære grønne dagsorden
Ud over de rent økonomiske mål, han skal præstere, vil Kasper Friis Nilaus de kommende år også blive bedømt på, om han kan opfylde Svitzers målsætning om at reducere CO2-udledningen med 50 procent i 2030 og 100 procent i 2040. Selv kalder han det ’ret ambitiøst’, og lige nu ser det en anelse svært ud, medgiver han.

»Det startede rigtig godt de første tre år, hvor vi faktisk var langt foran vores roadmap. Men vi har oplevet, at det bliver vanskeligere og vanskeligere i takt med, at efterspørgslen og prisen på biobrændstof stiger,« siger Kasper Friis Nilaus, der oplever, at den grønne dagsorden tages lidt mindre alvorligt i hans branche, end for bare et par år siden, på grund af krige, inflation og generel ustabilitet.

»Desværre oplever vi, at CO2-reduktion er rykket en lille smule ned på den store agenda. Men jeg tror, at det kommer igen, og vi bliver ved med at skubbe på og arbejde stenhårdt på det. Hvis vi lykkes med at nå vores grønne mål, bliver jeg meget stolt.«


Ledelse med vilje

Ledelse med vilje er en podcast, som udgives af Lederstof.dk. Her fortæller nogle af Danmarks mest markante ledere om de afgørende beslutninger, de har truffet i deres liv og karriere. Vært på podcasten er chefredaktør Anders Hvass.
Fold ud

Familien overtrumfer alt
I et hektisk lederliv, hvor tillid konstant skal kombineres med både økonomisk og grøn performance, og hovedkontorets rolle balanceres i forhold til folkene i frontlinjen, er der én konstant, der ikke ændrer sig for Kasper Friis Nilaus: Familiens ve og vel overtrumfer stadig alt. Det gjorde han allerede tydeligt opmærksom på, da Berlingske i 2013 – syv år inden han blev udnævnt til CEO – udnævnte ham til en af årets ’rising stars’.

»Jeg er ambitiøs og motiveret og alt det, der er brug for i forhold til arbejde – men jeg ville aldrig bare grave mig ned og arbejde uden blik for familien,« sagde han ved den lejlighed.

Det holder stadig stik. Selv om CEO-jobbet indebærer mange arbejdstimer og lange rejser, der også trækker på familiekontoen, understreger Kasper Friis Nilaus, at han for det meste lever et helt almindeligt familieliv, hvor han tager sin del af slæbet med at hente børn, købe ind, lave mad og hjælpe til med det huslige.

»Familien er meget vigtig for mig. Når det går godt på hjemmefronten, har man bare mere overskud at lægge på arbejdet,« siger Kasper Friis Nilaus, der betegner sin hustru som sin vigtigste sparringpartner.

»Vi bruger hinanden til at sparre om de udfordringer, vi står overfor. Hvis jeg er frustreret over et eller andet, er hun god til at sætte tingene i perspektiv. Hun har værdierne de helt rigtige steder, og jeg må bare sige, at hun gør mig til et lidt bedre menneske. Hun er utroligt god for mig.«


Action Card

Kasper Friis Nilaus fire bedste råd om ledelse 

  1. Fokuser på kundernes behov. Det kan lyde banalt, men at lytte til kundernes behov og sætte organisationen op til at opfylde dem, er fundamentet for konsistent performance og vækst. Det kræver, at man har mekanismerne til virkelig at lytte til og forstå kunderne, og at man derefter er parat til at indrette sig derefter, så man kan gøre livet lettest muligt for dem.
  2. Lyt til frontlinjen. Det er i frontlinjen, kunderne serviceres og pengene tjenes. Derfor er det helt afgørende, at man som chef forstår, hvad der foregår i frontlinjen, så man kan lægge den strategi, der sætter frontlinjen og dermed virksomheden op til succes.
  3. Arbejd aktivt med kultur. Kultur er ekstremt vigtigt og vil ofte være forskellen mellem succes og fiasko. Sørg derfor for at definere hvilken kultur, virksomheden skal have (det kan i sig selv være en længere proces), og arbejd aktivt på at få den forankret i organisationen.
  4. Byg det rigtige team. Hav altid fokus på at ansætte de rette medarbejdere, både når det gælder faglige og personlige kompetencer. I en lederrolle vil det for eksempel normalt være helt afgørende at ansætte nogen, som deler virksomhedens værdier, evner at samarbejde og nedbryde siloer, tager ejerskab og formår at opbygge tillid.

Mere fra Ledelse med vilje

Jens Højgaard Christoffersen smiler
Ledelse med vilje

I Tanzania lærte COWI's topchef en vigtig lektie om diversitet: »Folk skal føle sig som fuldgyldige medlemmer ved bordet«

Som Group CEO i COWI sidder Jens Højgaard Christoffersen med det øverste ansvar i den store ingeniørvirksomhed. Men for ham er ledelse en holdsport, som handler om at få mennesker til at arbejde med et fælles mål. Det kræver en indsats at få alle med, indså han under et ophold i Tanzania.
41 min.
Katja Moesgaard sidder ved havnen
Ledelse med vilje

Katja Moesgaard lærte noget afgørende om ledelse, da hun blev fyret i Parken

Det er ikke nok at skabe følgeskab og store resultater. Der er et grundvilkår i ledelse, som du aldrig må glemme, hvis du vil blive i jobbet.
45 min.
Johanne Schmidt-Nielsen sidder i en vindueskarm
Ledelse med vilje

Johanne Schmidt-Nielsen: »Det føltes faktisk ret grænseoverskridende at kunne bestemme over andre mennesker«

Da Johanne Schmidt-Nielsen efter 12 år i dansk politik stoppede på Christiansborg, skulle hun med egne ord genopfinde sig selv. Her fem år efter sin tiltræden som generalsekretær for Red Barnet fortæller hun om at skulle finde sig til rette i rollen som den, der kan skære igennem. Om at lære at tro på det bedste i folk. Og om at gå kl. 15.
45 min.
Flemming Jensen står foran et s-tog
LEDELSE MED VILJE

Han skar ned og massefyrede i SAS. Men da Flemming Jensen forlod direktørjobbet, fik tillidsmanden tårer i øjnene

Et kursus om flyskræk blev DSB-direktør Flemming Jensens skæve vej ind i ledelse. I både SAS og DSB har han taget stribevis af hårde beslutninger om nedskæringer og fyringsrunder, men han har formået at gøre det på en ordentlig og troværdig facon – og med stor respekt for dem, det går ud over.
45 min.
Sheela Søgaard går ned ad en trappe
Ledelse med vilje

Sheela Søgaard troede, at usikkerhed var et svaghedstegn hos en leder. I dag ser hun det som en kæmpe styrke

Sheela Søgaard kan i år fejre 15-års jubilæum som CEO i arkitektgruppen BIG. Her fortæller hun om opvæksten i Mellemøsten. Om frygten for at gå i stå. Og om hvordan hun har lært at omfavne usikkerheden i rollen som leder.
45 min.
Niels B Christiansen leger med et LEGO tog
Ledelse med vilje

LEGOs topchef sætter retningen. Men han ved, at medarbejderne præsterer bedst med frihed under ansvar

Han hader, når tingene bliver unødigt komplicerede, men elsker at træffe hurtige beslutninger. Han sætter retning, men hviler så meget i sig selv, at han tør give andre masser af ansvar. Mød Niels B. Christiansen, der har gjort LEGO til verdens stærkeste legetøjsbrand.
38 min.