Det usædvanlige spørgsmål
»Det første jeg spurgte mine spillere om, var: ‘Hvordan kan jeg hjælpe dig?’ Jeg var fodboldspiller i 15 år, og det giver jo ingen mening, at der ikke var en eneste træner, en eneste leder, der nogensinde stillede mig det spørgsmål. Det giver ingen mening,« gentager Bo Henriksen med et vantro smil og tager sig til hovedet, inden han dykker yderligere ned i sin tilgang til lederrollen.
Han har opdaget, at han skal være en smule hårdere end i Danmark i et land, der er mere ”ordnung muss sein”. Den ofte smilende træner kan sagtens skælde ud, for i sidste ende handler det om at få hver spiller til at shine, som han formulerer det, og give spilleren det, han har brug for. Men som leder er han hele tiden bevidst, om hvordan han fremstår til træning og under kampe. I sin karriere har han set masser af eksempler på spillere, der havde en frygt for deres træner, fordi der var mere pisk end gulerod. Det kan skabe resultater på kort sigt, men slider spillerne op psykisk.
»På længere sigt får træneren ikke det bedste ud af spilleren på den måde. Til sidst kan spilleren ikke få luft psykologisk og præstere,« siger Bo Henriksen.
Derfor holder han fast i, at dialog med spillerne er afgørende for at hjælpe den enkelte, og derfor spørger han, hvordan han kan hjælpe dem med at udvikle sig.
»Spillerne skal mærke, at jeg tror på dem. Det eneste, der rigtigt får os til at tro på, at vi kan opnå noget som mennesker, er, at nogen tror på os, kan lide os og vil os det bedste. Ellers handler vi ud fra frygt, eller fordi vi skal tjene nogle penge. Ikke fordi vi synes, at: ’Wow, hvor er det fedt det her.’ Hvis man opnår et fællesskab, hvor man føler sig anerkendt og involveret, så kan hvad som helst lade sig gøre. Ja, der er nogen, der skal have pisken en gang imellem, det skulle jeg også selv som spiller, men alle skal have kærlighed.«
Det gælder for eksempel over for spillere, der slår ud med armene efter en medspillers fejl. Det er at sætte sig over fællesskabet, og i den situation skal den utilfredse spille opleve, at handlingen har en konsekvens, men irettesættelsen skal leveres med kærlighed, mener Bo Henriksen.
»Hvis folk føler sig elsket, får de også lyst til at give noget tilbage til fællesskabet. Jeg har oplevet nogle få, hvor det ikke er sket, og så har jeg følt mig som verdens dårligste leder, men jeg nægter at tro på, at det ikke er langt de fleste, der har det sådan.«
Ledelse med kærlighed og ønsket om at lytte er ikke traditionelle ledelsesværktøjer i en elitesportsverden, der er mere sort/hvid end de fleste arbejdspladser, og der var kultursammenstød mellem danskeren og FC Zürich. Spillerne var efter den nye træners opfattelse ikke vant til, at deres leder talte med dem og ligefrem ville have en dialog om, hvordan de kunne blive bedre. Det tog tid, før de turde stille spørgsmål om, hvorfor de for eksempel var valgt fra til en kamp og skulle sidde på udskiftningsbænken.
»I starten sagde de sgu nærmest ’tak’, når jeg satte dem på bænken. Jeg tænkte: ’Hvad foregår der?’« siger Bo Henriksen og tager sig igen til hovedet. Det manglende mod til dialog med deres chef var blot en af udfordringerne.