Fleksibilitet i kurser og uddannelse er blevet afgørende for danske erhvervsledere

20. april 2021

Når ledere skal tage efteruddannelse eller kompetenceudvikle sig, er det afgørende for valget af uddannelse eller kursus, at det kan tilrettelægges fleksibelt, viser undersøgelse fra Lederne.

Fleksibilitet er vigtigt for ledere, når de skal vælge videreuddannelse
Gå til Action card
Hver eneste år er der flere tusinde ledere, som tager ledelsesmæssig efteruddannelse eller tager en uddannelse, der kan skærpe deres lederkompetencer. Men lederne er begyndt at stille større krav til uddannelsesstederne, viser undersøgelse fra Lederne.

Når lederne skal vælge et lederkursus eller en lederuddannelse, er det allervigtigste for dem nemlig blevet, at der er mulighed for at tilrettelægge uddannelsen eller kurset fleksibelt.

»Selvom lederne altid har efterspurgt fleksibilitet, så undrer det mig faktisk en smule, at fleksibilitet er blevet så vigtigt et parameter i forhold til kursus- eller uddannelsesvalget. Det er selvsagt vigtigt, at uddannelsen tager udgangspunkt i lederens daglige praksis. Men når fleksibiliteten nu er blevet så styrende for valget, skyldes det, at man som leder i dag har mindre tid og mere komplekse opgaver, hvilket kræver større fleksibilitet, når og hvis lederen skal uddanne sig,« siger Thomas Christensen, der er uddannelseschef hos Lederne.

Nye krav til uddannelsesstederne

Undersøgelsen viser desuden, at en langt større andel af ledere nu efterspørger muligheden for at skræddersy kurserne eller uddannelsen.

Den udvikling undrer til gengæld ikke Ledernes uddannelseschef:

»Det handler om at følge udviklingen. For at være den bedste leder, kræver det også, at man kan tilpasse og skræddersy ens kompetenceudvikling, så en uddannelse eller et kursus bliver så praksisnært til ens branche som muligt. Derudover er der for alvor sat blus under forandringshastigheden. Derfor skal man hurtigt kunne sadle om – også når det gælder uddannelse,« siger Thomas Christensen.

Det betyder, at uddannelsessteder skal nytænke uddannelser og kursus både i struktur og form samt måden de underviser på, mener Ledernes uddannelseschef.

I nogle tilfælde er lederuddannelserne allerede fleksibelt opbyggede, men ikke alle kender mulighederne. Så uddannelsesstederne skal også blive bedre til at fortælle virksomheder og ledere om de muligheder, der er. Ellers risikerer man, at flere og flere ledere fravælger kompetenceudvikling, fordi de ikke kan finde tiden eller et tilbud, der matcher godt nok. Og det er hverken til gavn for uddannelsesstederne eller dansk erhvervsliv, påpeger Thomas Christensen.

»Ledelsesfunktionen er i dag mere essentiel i forhold til virksomhedernes forretningsmodel og konkurrenceevne. Derfor er der også behov for, at ledere konstant holder sig up-to-date. For at det også kan lade sig gøre i fremtiden, kræver det, at uddannelsesstederne åbner mere op for særligt tilpassede uddannelser og bliver mere fleksible i formen. Det kan gøres ved en sammenblanding af læringsformer – eksempelvis blended learning og mikrolæring. Man kan også overveje at lade dele af undervisningen foregå mere digitalt – eksempelvis gennem podcasts, hvor kursisten kan lytte, når vedkommende har tid og rum til det,« siger han afsluttende.

Relaterede artikler

Maks Jørgensen sidder ved sin golftaske på en bænk
SENKARRIERE

Maks på 66 er driftschef og regner med at fortsætte til de 70: »Lederjobbet er med til at holde mig i gang«

Seniordage og stor fleksibilitet i jobbet har givet Maks Jørgensen mere tid til at spille golf og passe hus og have. Men det er ikke altid nemt for en leder at skrue ned for arbejdslivet – her får du nogle bud på, hvad du selv kan selv gøre.
8 min.
Ældre medarbejder står blandt yngre kolleger
SENKARRIERE

Sådan får du dine ældre medarbejdere til at blive længere i jobbet

Nedsat tid, seniordage og mere fleksibilitet er nogle af de værktøjer, du som leder kan bruge til at fastholde seniorer i virksomheden. Men der er også nogle bløde ledelsesgreb, du kan bruge. Helt gratis endda.
7 min.
En ældre kollega sidder med sine kolleger
Fastholdelse

5 gode råd: Sådan undgår du, at dine medarbejdere smutter

Folk skifter oftere job end tidligere. Og samtidig må virksomhederne kæmpe for at finde ny hænder. Derfor er der lige nu ekstra god grund til at forsøge at holde på de gode medarbejdere, du allerede har. Tre eksperter fortæller dig hvordan.
8 min.
Flere generationer i et lokale

Enighed på tværs af generationer: Sådan er den gode leder

Der er flere ligheder mellem de forskellige generationers syn på arbejdslivet, end de senere års debat om ikke mindst Generation Z har kunnet give indtryk af, viser ny, omfattende generationsanalyse. Det gælder også i spørgsmålet om god ledelse.
6 min.
En kvinde går gennem et kontor

Alle virksomheder har brug for at gøre noget godt for verden. Som mellemleder risikerer du at betale prisen

Hvad kan motivere dine medarbejdere? Det kan din virksomhedens indsats for en bedre verden. Desværre lever den bare sjældent op til forventningerne, og derfor har du særligt som mellemleder et kæmpestort problem, siger en ekspert.
7 min.
Palle Knudsen står foran en blå baggrund

Da Visma-direktøren begyndte at bruge AI, ændrede det hverdagen: »Jeg har fået en ny, superklog kollega«

Palle Knudsen er Chief Revenue Officer i Visma Dataløn og bruger hver dag kunstig intelligens i sit arbejde. Det har ændret både hans arbejdsdag og fritid.
8 min.