En grad af tilfældighed
Du kommer langt med flid og hårdt arbejde, mener Jens Bjerg Sørensen altså, men det er ingen garanti for at ende som topchef eller for den sags skyld som »Bestyrelseskonge«, som han er blevet døbt i medierne. Held og tilfældigheder er også med til at afgøre, hvor langt oppe i hierarkiet, du kommer.
»Når du som mig ikke har skabt din egen virksomhed, så handler det også om at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Og derfor er der også noget held og nogle tilfældigheder i, at jeg lige er havnet, hvor jeg er,« erkender han.
Det, du kan gøre, er at opsøge de steder, hvor du kan få indflydelse. Og så håbe, at det ene fører til det andet, forklarer Jens Bjerg Sørensen, der som dreng sad i elevrådet og senere blev fodboldtræner for de lokale drenge i hjembyen Billund. Som 23-årig fik han sin første lederstilling hos Imerco, inden han seks år efter blev direktør i porcelænsproducenten Ancher Iversen (i dag Aida). Herefter fulgte direktørstillinger i først en hundefoderproducent og senere blandt andet en fiskefodervirksomhed. Op gennem 90’erne fik Jens Bjerg Sørensen flere og flere bestyrelsesposter, blandt andet i Schouw & Co. Konglomeratet gennemgik en hård periode i efteråret 1999, da en af dets virksomheder var tæt på at gå konkurs. Da stormen havde lagt sig, sagde den daværende CEO i Schouw & Co. op. Og så endte pilen med at pege på Jens Bjerg Sørensen, der som bestyrelsesmedlem allerede kendte virksomheden indefra.
Kort tid efter, at han var startet i jobbet, besøgte han en direktør fra en af konglomeratets virksomheder. Altså en af de direktører, som Jens Bjerg Sørensen er direktør for. De havde en »fantastisk« samtale, husker han. Men så, da han skulle til at gå, kiggede direktøren på ham.
»Der er lige en sidste ting,« sagde han. »På vej hjem mod Filtenborg (som hovedkontoret bliver kaldt, red.), kan du lige overveje, om det er dig eller mig, der er direktør for den her virksomhed.«
Tilbage stod en paf Jens Bjerg Sørensen. Men under hjemturen begyndte ordene at give mening.
»Han havde jo fuldstændig ret. Det er direktøren ude i de enkelte virksomheder, der har nøglen til virksomheden. De skal operere indenfor nogle overordnede retningslinjer og værdier, men i det daglige er det dem, der bestemmer. Og det er jo det særlige ved at sidde som øverste chef et konglomerat,« siger han.
Hvordan vurderer du så, hvordan de enkelte direktører klarer sig?
»Der er selvfølgelig en lang række økonomiske og finansielle ting, som man skal levere på. Og så handler det også om at fornemme, hvordan stemningen og kulturen er i den enkelte virksomhed. Dermed ikke sagt, at jeg ved alt om, hvad der foregår. Slet ikke. Men det hører jo med til det at uddelegere ansvaret til andre. Du er nødt til at give slip og vise, at du har tillid til dem, som de også selv skal gøre til dem, som de har under sig,« siger Jens Bjerg Sørensen, der omvendt forventer, at folk omkring ham er ærlige og siger tingene, som de er.
»Så længe man lægger kortene på bordet, så kan jeg acceptere rigtig meget. Der er jo som regel en god forklaring på, når tingene kører skævt. Og det må vi så hjælpe hinanden med at løse. Men det er svært, hvis folk går og gemmer på problemerne. Det bryder jeg mig ikke om,« siger han.