Ikke en diktatorisk ting
Da han i 2018 forlod jobbet som departementschef i Energi- og Klimaministeriet for at sætte sig i stolen som øverste chef i Energinet, var han den næstlængst siddende af de daværende departementschefer i centraladministrationen.
Han har med andre ord en vis erfaring med at sidde i magtens inderste cirkler. Men også med at agere i et farvand, hvor bølgerne kan gå højt og stormvejret blive så voldsomt, at det kan være vanskeligt at se vejen frem. Som i 2009 til COP15 i Danmark, hvor Klimaministeriets chefforhandler måtte forlade sin post efter intern uro og anklager om bilagsrod og topmødet senere blev stemplet som en regulær fiasko. Alene oplevelsen med COP15 kunne formentligt få mange til at søge andre og mere fredelige steder hen. Men ikke Thomas Egebo.
Han trives med at sidde med ved magtens bord, hvor man føler, man er med til at træffe nogle vigtige beslutninger for samfundet. Men, tilføjer han: Det er ikke det store beslutningsmandat, der for ham er det mest givende ved at være leder. Det er derimod, når man lykkes med at få medarbejderne til at se en større mening med arbejdet.
»Ledelse er jo ikke en diktatorisk ting, hvor lederen bare bestemmer alt. Tværtimod handler ledelse om at få en flok mennesker til præstere og levere noget,« siger han.
Og det kan man kun lykkes med, mener han, hvis ens medarbejdere kan se, hvorfor det, de arbejder med, er vigtigt.
Blandt andet derfor fik Thomas Egebo i sin tid i Trafikministeriet trumfet igennem, at ministeriet skulle ændre navn til Transport- og Energiministeriet, da energiområdet blev flyttet til ministeriet. Trafik lød ikke som noget, man ville arbejde med. Og slet ikke for. En af hans afdelingschefer havde det med at sige til folk på sin hjemstavn, at han arbejdede i centraladministrationen. Så slap han for at afsløre, hvor han i virkeligheden havde sin daglige gang.
»Det lyder meget plat, men vi brugte navneændringen som et springbræt til at skabe samling og stolthed i ministeriet. Trafik er noget med propper på motorvejen. Mens transport er noget med at skabe mobilitet i samfundet. Det kunne folk se formålet med.«