Connie Hedegaard står foran et træ
»Hans nok største evne som leder var, at han virkeligt ansporede folk til at gøre sig umage. Vi arbejdede som gale for at leve op til de høje standarder, han satte,« fortæller forhenværende EU-kommissær og minister Connie Hedegaard om sin bedste leder, tidligere Berlingske-redaktør Erik Bistrup. Foto: Christian Als
MIN BEDSTE LEDER

Connie Hedegaard om sin bedste leder: »Han ansporede alle til at gøre sig umage«

Fortalt til Bjørn Lambek
18. juli 2024

En nu afdød Berlingske-redaktør tog den konservative MF’er, Connie Hedegaard, under sine vinger, da hun skiftede politikken ud med journalistikken. ’Bissen’, som han blev kaldt, lærte også den senere minister og EU-kommissær nogle vigtige lektioner om ledelse.

Gå til Action card

Jeg var konservativt medlem af Folketinget og politisk ordfører, da redaktør Erik Bistrup i sommeren 1990 ringede mig op og foreslog et samarbejde. Det var lige efter murens fald, og han og chefredaktør Hans Dam ville gerne have den her unge kvindelige politiker til at rejse rundt i det ’nye’ Europa og sende 10 “postkort” hjem til avisens læsere. Da det altid havde været min plan at blive journalist, førte den sommer til min beslutning om at forlade politik. Så i august måtte jeg fortælle Poul Schlüter (daværende konservativ statsminister, red.), at jeg havde sagt ja til et job på Berlingske.

Jeg var jo ikke uddannet journalist, men ’Bistrup’ eller ’Bissen’, som han altid bare blev kaldt, tog mig under sine vinger. Det var ikke lige populært blandt alle Berlingske-medarbejderne, fordi jeg ikke var ’rigtig’ journalist, men derimod politiker, da jeg blev ansat, men Bistrup havde min ryg hele vejen igennem. Han tilrettelagde et intensivt program, så jeg kunne blive ’afluset’ og lære faget at kende. Han sendte mig blandt andet til Sverige for at skrive om landets store økonomiske problemer, nok fordi han vurderede, at jeg havde gode forudsætninger for at skrive om politik og økonomi.


Connie Hedegaard

Født: Den 15. september 1960 i Holbæk

Uddannelse: Cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Karriere: Connie Hedegaard blev valgt ind i Folketinget i 1984 for Det Konservative Folkeparti. I 1990 forlod hun Folketinget for i stedet at arbejde som journalist, først på Berlingske Tidende og siden som chef for Radioavisen på Danmarks Radio samt vært på DR2's Deadline. I 2004 blev hun udnævnt til miljøminister og i 2007 klima- og energiminister. Fra 2010-2014 var hun EU's første klimakommissær. I dag er hun blandt andet formand for OECD’s Round Table for Sustainable Development.

Privat: Gift med journalist Jacob Andersen, parret har to børn og bor i Hellerup.

Fold ud

Bistrup var helt sikkert en leder, mange slog sig på. Ingen var i tvivl om meningen, når han delte skideballer ud, og han ville ikke kunne blive kåret til Årets Leder i dag. Men han var fantastisk til at give os alle sammen en fornemmelse af at spille på samme hold. Han var god at sparre med og kunne sagtens tåle, at man gav hans ideer noget modspil.

Hans nok største evne som leder var, at han virkeligt ansporede folk til at gøre sig umage. Vi arbejdede som gale for at leve op til de høje standarder, han satte. Bistrup var selv den type redaktør, der lagde avisen i seng, og derfor altid var på avisen. Han så og hørte alt, blandede sig i alt og havde en helt fantastisk nyhedssans.

Nogle gange kunne han også være gådefuld eller opføre sig lidt mystisk. Han kunne for eksempel finde på at komme ind på dit kontor, vende rundt og gå ud igen uden at sige et ord.

Selv om Erik Bistrup kunne være hård, hvis der var nogen, der skuffede ham, forsømte han ikke at belønne den gode indsats. Efter at jeg havde knoklet med en historie, kom han forbi og sagde: ’Er der ikke noget med, at du godt kan lide Rom?’ og tilbød en betalt weekendtur, hvis jeg skrev lidt til bagsiden. Dengang sad ’cigarerne’, som den slags bonusser blev kaldt, noget løsere end i dag.


Erik Bistrup

Erik Bistrup, kaldet ’Bissen’, blev uddannet som journalist på Frederiksborg Amts Avis i 1962, hvor han også mødte sin senere hustru, journalist og forfatter Annelise Bistrup.

Han var journalist på Venstre Pressens Bureau og Berlingske Aftenavis og var informationschef i Danmarks Sparekasseforening 1970-73, inden han i 1973 blev erhvervsredaktør på Berlingske Tidende i 1973 og i 1978 redaktionschef. Midt i 1980'erne var han på Forlaget Management med til at starte et nyt bladprojekt, Børsens Nyhedsmagasin. I årene 1986-97 var Erik Bistrup medredaktør på Berlingske Tidende og var chefredaktør på BT fra 1997-99. Erik Bistrup gik på pension som redaktionschef i 2001 og døde i 2020.

I Berlingske Tidendes nekrolog hed det blandt andet: »Han tog nærmest bad i nyheder, og han kunne se en dagsordenssættende historie langt nede i den ubehjælpsomme tekst, som en ung og uerfaren journalist sad og kæmpede med (…) Erik Bistrup kunne være frygtindgydende, når han delte skideballer ud. Hvad han gerne gjorde, hvis dagens avis ikke levede op til forventningerne, eller konkurrenterne var løbet med en stor nyhed. Men han var også chefen, der roste, når en medarbejder havde gjort det godt, inviterede på middag ude i byen eller satte et par flasker vin på bordet som tak for en ekstra indsats. For de redaktionelle medarbejdere, der oplevede hans regime, vil han stå som måske den bedste og i alt fald den mest excentriske chef, de har oplevet.«

Fold ud

Han blev meget skuffet, da jeg i 1994 sagde op, fordi jeg havde fået en stilling som chef for Radioavisen i Danmarks Radio. Det var ikke, fordi han sagde noget, men jeg kunne se det i hans øjne. Han har sikkert ikke kunnet forstå, at nogen kunne drømme om at forlade ’hans’ avis.

Mange af de ting, jeg fik brug for som chef for Radioavisen, lærte jeg af Bistrup. I Danmarks Radio var det som leder meget nemt at blive opslugt af det enorme bureaukrati og de alenlange møder. Men jeg prøvede at følge hans eksempel og være så tæt på maskinrummet og medarbejderne som muligt. Bistrup vidste præcist, hvad der rørte sig på redaktionen og havde styr på, hvad alle var i gang med. Det forsøgte jeg at efterleve.

Bistrup lærte mig også, hvor vigtigt det er at give plads til forskellige typer og profiler på en arbejdsplads. Han havde et godt blik for, hvordan en mangfoldig medarbejderskare kunne give karakter til avisen. Han var især dygtig til at håndtere de ’særlinge’, som der stadig var plads til i mediebranchen dengang. Han gav dem ro og plads og et blidt skub en gang imellem, hvis der var behov for det.

Hvis jeg skal beskrive ham med ét ord, må det blive ’inspirerende’. Han har lært mig utroligt meget, og jeg opfatter det i dag som et privilegie at have haft som chef. Han er for mig det bedste eksempel på, hvor stor en indflydelse en dygtig leder kan have på atmosfæren og kulturen, og hvordan en sådan leder kan få alle til at stramme sig an og hver dag forsøge at gøre deres bedste.

Mere fra Min bedste leder

Adam Price har armene over kors
Min bedste leder

Adam Price om sin bedste leder: »Han kunne få folk til at tro på, at de kunne noget særligt«

Adam Price havde udsigt til en karriere som advokat, da en anerkendt tv-producent spottede ham til en audition og tog ham under sine vinger.
6 min.
Lærke Kløvedal står foran nogle træer
Min bedste leder

Lærke Kløvedal om sin bedste leder: »Hun har en mildhed i sit lederskab, som jeg sætter kæmpestor pris på«

Lærke Kløvedal havde en idé om, at ledere er sådan nogle, der støjer. Men så fik hun Nete Harsberg som sin nærmeste chef.
5 min.
Emil Simonsen fra Suspekt holder en mikrofon
Min bedste leder

Emil Simonsen har en rørende og lærerig historie om sin bedste leder

Inden Emil Simonsen fik gang i karrieren som rapper i gruppen Suspekt, arbejdede han i et gartneri, hvor lederen lærte ham noget om disciplin og klar kommunikation. Og ikke mindst gav ham et ansvar, der fik ham til at vokse som menneske.
4 min.
Kaspar Colling-Nielsen står foran en mørk væg
Min bedste leder

Kaspar Colling-Nielsen mødte sin bedste leder i en verden af stive jakkesæt og blanke sko: »Han lod mig være den, jeg var«

Kaspar Colling-Nielsen følte sig som en aparte figur i det forsikringsselskab, han som ung fik arbejde i. Men hans leder gav ham plads og lov til at være sig selv. Det har han aldrig glemt ham for.
4 min.
Peter Ingemann står foran en sort baggrund
Min bedste leder

Peter Ingemann om sin bedste leder: »Jeg trives i Lottes akvarium, fordi der er plads til at være uperfekt«

Han slår seerrekorder, når han toner frem på tv-skærmen. Men måske var Peter Ingemanns talent foran kameraet aldrig blevet forløst, hvis det ikke havde været for særligt én leder.
5 min.
Anna Lin står i et hurlumhejhus med spejle
Min bedste leder

Anna Lin om sin bedste leder: »Hun lærte mig, at jeg godt må larme«

Tv- og podcastvært Anna Lin blev som teenager bedt om at dæmpe sig. Men på DR’s talenthold fik en leder hende til at indse, at det netop er hendes larmende, farverige og selvsikre fremtoning, der er hendes største styrke.
5 min.