»Vi har hørt eksempler fra ansatte, som kaster op på vej til arbejdet, eller sidder med angstanfald på toilettet,« siger Vibeke Lunding Gregersen.
Fælles for disse arbejdspladser er, at kulturen er præget af en høj grad af intern konkurrence, en frygt for at fejle, stress, sygefravær og manglende tryghed.
De har også set eksempler på giftig arbejdskulturer på ledelsesniveau. Det kan komme til udtryk på ledermøder, hvor hver leder gang på gang dækker over, hvordan de selv, virksomheden og medarbejderne egentlig har det.
»Lederne opretholder en ødelæggende pseudo-harmoni, hvor tingene sminkes i for meget godt og grønt. Alle kan mærke, at det er utrygt og ubehageligt,« siger Vibeke Lunding Gregersen.
Men der er ikke nogen, der gør noget…
Når mennesker lader som om
For at forstå, hvorfor mennesker lader som om, at alt er godt, må vi dykke ned i psykologien og i historien. Vi skal tilbage til dengang, hvor vi gik med køller, og hvor tilhørsforholdet til vores stamme var altafgørende for vores overlevelse. De samme mekanismer gør sig stadig gældende i dag på arbejdspladsen, siger Louise Dinesen.
»Vi skal forstå, at vi er sociale, og at den gruppe, vi er en del af, betyder noget for vores overlevelse. I alle grupper findes kultur. Den binder os sammen. Den fortæller os, hvad der er rigtigt og forkert, hvad vi skal skamme os over, eller være stolte af, hvornår vi er en succes, og hvornår vi ikke er.«
Måske du ikke får et gok med køllen, men i dag regulerer mennesker stadig hinanden via kultur. Det kan ske via forhandlinger, belønninger og sanktioner.
Men hvis du er i en giftig kultur på din arbejdsplads, er der risiko for, at du overregulerer dig selv for at passe ind i kulturen, siger de to erhvervspsykologer.
Du går imod dine egne værdier og følelser for at passe ind. Der er forskel på, hvordan du har det, og så det du viser udadtil på arbejdspladsen.
Når Louise Dinesen og Vibeke Lunding Gregersen har set det ude blandt virksomheder, har det haft konsekvenser for de ansattes trivsel. Den sammenhæng er også fundet i forskningen, hvor det at overregulere sig selv beskrives som ’emotionel dissonans’.
I et stort metastudie fra 2011 har forskerne fundet, at emotionel dissonans fører til udmattelse og signifikante fald i ansattes engagement.
Et andet studie peger på, at faldet i ansattes engagement giver dem intentioner om at sige op og finde et andet arbejde. Men det bliver ved intentionen om jobskifte.
»Det er klart, når alt deres energi bliver brugt på at overregulere sig selv på deres nuværende arbejdsplads, så er der ikke energi til at søge andre steder hen,« siger Louise Dinesen.
Det kan være en af forklaringerne på, hvorfor mennesker bliver i noget og fortsætter med at lade som om.
En anden forklaring kan være, at vi kører på det, de to erhvervspsykologer kalder ’et trusselsbaseret drive’, og det som professor og psykolog Amy Edmondson kalder ’frygtzonen’.
I frygtzonen er der høje standarder og frygt for ikke at levere. Den frygt kan være med til at aktivere vores motivationssystem, siger Vibeke Lunding Gregersen.
»Vi har et stort motivationssystem. Der er noget, vi gerne vil udrette, vi har et mål, og det er måske enormt meningsfuldt, men samtidig er der en høj grad af trusselsaktivering, som kan skyldes frygten for ikke at præstere. Den frygt og motivation kan være med til at udløse dopamin, hvilket kan føles rart i øjeblikket men være slidsomt over tid,«
Det kan ifølge dem være med til at forklare, hvorfor vi kan præstere i frygtzonen i længere tid.