Lær af de gode – og de onde
Amy Edmondson er godt klar over, at Noma, sideløbende med de vilde gastronomiske idéer og den internationale succes, har fået kritik for blandt andet de ansattes arbejdsforhold. Men hun holder fast i, at man skal kunne lære noget – også af nogen, som man ikke er enige med om alt, eller nogen man ligefrem ikke bryder sig om.
»Tag for eksempel Elon Musk. Han er en af verdens mest succesrige forretningsmænd, og der er helt sikkert meget, man kan lære af ham, selvom han også er skør og destruktiv. Vi bliver nødt til at adskille det og være i stand til at lære af de gode elementer, hvor end de findes i en kompleks verden.«
Amy Edmondson er tydeligvis vant til at brænde igennem skærmen på Zoom-forbindelsen fra sit kontor. Hun leverer skarpe pointer og underbygger sine budskaber med velvalgte kildehenvisninger og illustrative eksempler. Der er styr på belysningen og lyden, stemmen er behagelig, og accenten er tydelig amerikansk, ligesom de fleste af eksemplerne i hendes bog.
Men kan vi være sikre på, at de velfremførte pointer fra den amerikanske professor giver mening i en dansk kontekst? Ja, siger Christian Ørsted, der som ledelsesrådgiver, forfatter og foredragsholder har arbejdet sammen med Amy Edmondson flere gange og har skrevet forordet til den danske udgave af »Den rigtige slags forkert«.
Ørsted har målt på psykologisk tryghed, holdningen til at begå fejl og løbe en risiko i en dansk kontekst blandt mere end 10.000 mennesker i over 100 danske organisationer, og hans konklusion er, at Amy Edmondsons pointer måske er endnu vigtigere, end de fleste af vi danske ledere går rundt og tror.
»I langt de fleste danske organisationer overvurderer ledere graden af psykologisk tryghed, og antager at det er lettere at tale om fejl end deres ansatte gør,« konstaterer Christian Ørsted, der har forfattet de gode råd på action card’et i bunden af denne artikel til dig, der som leder vil undgå det problem og gøre det nemmere for dig selv og dine medarbejdere at fejle rigtigt.
Professor Amy Edmondson håber, at hun med sin bog kan gøre læserne bare lidt bedre til at navigere mellem gode og dårlige fejl.
»Uanset om man styrer et land, en virksomhed eller en familie, tilbyder bogen en måde at anskue de fejl på, som man uundgåeligt kommer til at lave. Nogle skal man lave flere af, andre færre. Under det hele ligger psykologisk tryghed eller manglen på samme. For det, der holder os tilbage fra at lære nyt, er ofte frygten for, at andre ser os som fiaskoer, hvis vi har begået en fejl. Den opfattelse skal vi væk fra.«