Kan man have venner på arbejdet?
De negative konsekvenser af nepotisme og favorisering, som Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen har været vidner til i virksomheder, er også afspejlet i forskning på området.
Jolita Vveinhardt og Włodzimierz Sroka, der forsker inden for ledelse og organisationspsykologi, har i et studie påvist, at nepotisme og favorisering har en negativ påvirkning på arbejdsmiljøet ved blandt andet at reducere tillid, engagement og produktivitet blandt medarbejdere.
Artikler fra Harvard Business Review belyser samtidig udfordringerne ved nærhedsbias, hvor ledere ubevidst favoriserer personer, der ligner dem selv.
»Denne bias kan føre til mindre mangfoldighed i teams og beslutningsprocesser, der mangler kritiske perspektiver – og igen skabe oplevelser af uretfærdighed,« siger Louise Dinesen.
Derudover opstår problemer, når de personlige og professionelle grænser udviskes, hvilket kan påvirke ansvarlighed negativt. I praksis kan det komme til udtryk i, at der slækkes på ambitiøse målsætninger, eller at der forventes mere af personen, fordi man som leder undgår at stille høje krav eller give feedback, forklarer hun.
Og så er der de langsigtede konsekvenser:
»Ledere, der i høj grad stoler på venner i nøglepositioner, kan få problemer, hvis personlige relationer begynder at påvirke forretningsbeslutninger,« siger Louise Dinesen.
Betyder det så, at man ikke kan være venner med nogen, man arbejder sammen med?
»Nej,« siger de to erhvervspsykologer og understreger vigtigheden i gode relationer på arbejdspladsen.
Studier har vist, at når medarbejdere har venner på arbejdet, kan det øge deres motivation, innovation og overordnede jobtilfredshed.
Det behøver heller ikke entydigt at være negativt at ansætte nogen, man kender. Men det kræver aktiv stillingtagen og forebyggelse, hvis man vil undgå potentielle ulemper som favorisering og anstrengte relationer, understreger de.
»En væsentlig pointe er, at det ikke i sig selv er et problem, at vi ansætter venner eller bekendte. Problemet opstår, hvis det sker på bekostning af bedre kvalificerede kandidater, og hvis der sker forskelsbehandling eller konfliktskyhed som konsekvens af relationen,« siger Vibeke Lunding-Gregersen.