Det gode møde
Når det kommer til at facilitere det gode møde, ligger de to erhvervspsykologer ekstra tryk på ordene: klart formål og inddragelse af forskellige perspektiver.
Disse nøgleord afspejles også i effect-modellen, som kan læses i bogen Effektive møder, skrevet af en gruppe danske forskere og erhvervspsykologer. Effektmodellen er udviklet til at hjælpe ledergrupper til mere effektive møder. Modellen kan overføres til andre mødeformer, og du kan derfor også hente inspiration fra den, når du skal facilitere møder i dit team, siger de to erhvervspsykologer.
Modellen er opdelt i seks punkter:
- Klare bestillinger
- Fokuseret kommunikation
- Udnyttelse af forskellige kompetencer
- Gode beslutningsprocesser
- Aktiv relation til omgivelserne
- Kontinuerlig gruppelæring
»Klare bestillinger henviser til, at sager fremlægges, så det hurtigt står klart for alle, hvad opgaven handler om, og hvorfor det er vigtigt,« siger Vibeke Lunding Gregersen og fortsætter:
»Fokuseret kommunikation henviser til, at den ansvarshavende respektfuldt og roligt retter ind og finder tilbage til fokus, når diskussionen glider af sporet
Det gode møde giver plads til inddragelse af forskellige perspektiver fra mødedeltagerne, hvilket giver grobund for gode beslutningsprocesser.
De to sidste trin handler om aktiv relation til omgivelserne i og uden for organisationen, siger Vibeke:
»Hvilke informationer skal kommunikeres til andre, hvem gør hvad, hvornår og hvordan.«
Kontinuerlig læring dækker over, at gruppen løbende prøver at finde ud af, hvad der kan gøres bedre, siger hun:
»Man korrigerer løbende, men man er også bevidst om egne styrker, og hvad man skal blive ved med at arbejde på.«
Ifølge de to erhvervspsykologer kan modellen yderligere styrkes ved at have et vedvarende fokus på at skabe psykologisk tryghed til møderne.
Det kan helt konkret skabes ved at sætte tid af til en varm mødevelkomst, hvor man engagerer deltagerne og styrker forbindelsen i møderummet, siger de.
Og så en sidste opfordring fra de to erhvervspsykologer:
»Efterlad telefoner udenfor mødelokalet. De kræver opmærksomhed og tager fokus fra det vigtige.«