Sent om aftenen den 12. november 2019 steg vandet i lagunen ud for Venedig faretruende. Hurtigt nåede niveauet 1,87 meter over det normale, og dermed var de mere end 100 øer i området oversvømmet, og cirka 80 procent af selve byen stod under vand. Det var de værste oversvømmelser i mere end 50 år. Hurtigt spredte nyheder, billeder og videoer sig på sociale medier og satte gang i en reaktion, som skulle blive nærstuderet af en gruppe forskere, der var optaget af… myretuer. Grunden til forskernes interesse var at lokale indbyggere satte gang i en hjælpeindsats, der mindede om samme strukturer, som eksisterer i de tilsyneladende kaotiske myrekolonier.
Da oversvømmelsen stod på, var der arbejde til alle, der ville hjælpe, alle opgaver blev løst, og indbyggerne var fleksible i forhold til, hvor de lagde deres arbejdsindsats. Hvis det var for fysisk hårdt for nogen at være med til at redde tunge kirkebænke fra vandmasserne, kunne de til gengæld søge mod andre opgaver, for eksempel at lægge papirservietter ind mellem siderne i gamle bøger for at redde dem fra vandskader. Den form for decentral og spontan fordeling af arbejdsopgaver er samme tilgang, som myrerne bruger i deres kolonier. Det forklarer Thorbjørn Knudsen over en Zoom-forbindelse fra Frankfurt, hvor han er professor i strategisk organisation ved Frankfurt School of Finance & Management. Derudover er han ekstern professor ved SDU. Sammen med ni andre internationale forskere er han dykket ned i forskellige studier, biologer har foretaget af myrer, blandt andet feltstudier af myretuer og dna-undersøgelser, for at undersøge hvordan myrerne organiserer sig. Resultatet af arbejdet blev artiklen ‘Ant colonies: building complex organizations with minuscule brains and no leaders’, som de har fået publiceret i Journal of Organization Design. Artiklen opsummerer blandt andet, hvad mennesket kan tage med sig fra en studietur i en myretue.
»Vi kan lære om nogle generelle principper om at organisere sig,« siger Thorbjørn Knudsen. »Når vi for eksempel gerne vil vide, hvorfor nogle organisationer bliver robuste eller er mere eller mindre effektive, så er myrerne et godt sted at hente inspiration. Venedighistorien er et eksempel på en situation, hvor der er noget på spil, og hvor der er mange begrænsninger, men hvor der opstår stigmergi – selvforstærkende lokale processer. Det kan for eksempel være, at man efterspurgte flere spande til et bestemt område, og samtidig var der en arbejdsdeling mellem deltagerne.«
Både biologer og forskere fra humanistiske og samfundsvidenskabelige fag er fascinerede af myrer og andre insekter, der kan håndtere situationer, som man skulle tro var for komplicerede til så simple organismer. Blandt andet formår myrerne at vende det til en fordel, hvis der sker en fejl. Hvis en myre kommer til at gå forbi det sted, hvor den skulle hente føde, opdager den måske ved et tilfælde et andet sted med endnu mere mad, og det kan den, ved hjælp af duftspor, informere de andre myrer om.
De kan også tilpasse sig alt efter, hvor stor en koloni, de er en del af. Er det en mindre myretue, er arbejdermyrerne mere grundige med at gå den rigtige vej, når de bærer føde eller byggemateriale hjem til boet end, hvis de er en del af en større koloni. Her er der mere plads til fejl, fordi antallet af myrer sikrer, at arbejdet nok skal blive gjort alligevel. Nogle tuer kan ligefrem tillade sig at have en reservestyrke af myrer, der ikke er særligt aktive, men står klar for eksempel i tilfælde af angreb på kolonien, eller hvis der bliver opdaget et nyt sted, hvor der skal hentes føde. Med andre ord er crowdsourcing, bidrag fra et stort antal deltagere, vejen til den form for kollektiv intelligens og opgaveløsning, som myrerne opnår.